שלושה ימים בתוך גביע הקונפדרציות וכולם מדברים על VAR. שלוש אותיות שמשמעותן VIDEO ASSISTANT REFEREE, שימוש במצלמות הטלוויזיה על ידי צוות השיפוט, קדמה שמטרתה להביא סדר וצדק למשחק הפרימיטיבי, ובינתיים אחראית על בלאגן, חוסר ודאות, ועד כמה שזה נשמע דמיוני: גם טעויות שיפוט.
שלשום, ב־2:2 בין פורטוגל למקסיקו וב־0:2 של צ'ילה על קמרון, פנו השופטים נלסון פיטאנה מארגנטינה ודמיר סקומינה הסלובני למצלמות הטלוויזיה ארבע פעמים, פעמיים בכל משחק. להלן התוצאות: פסילה מוצדקת בשער של פפה, שימוש מיותר בגול של סדריק, פסילה שגויה לשער חוקי של אדוארדו ורגאס ואישור גול שאינו חוקי של החלוץ הצ'יליאני.
התבלבלתם? אתם לא לבד. "אני מבין שהכדורגל אמור להרוויח מזה, אבל נראה לי שאף אחד לא יודע להשתמש בזה עדיין", אמר מאמן פורטוגל פרננדו סנטוס, שרמז על שימוש מופרז בטכנולוגיה כשזה נוגע לשערים של נבחרתו. מרסלו דיאס הצ'יליאני הציע בעיה אחרת: "עם ה־VAR לא יהיה אפשר לחגוג גולים כמו פעם".
דיאס מדבר מניסיון. הצ'יליאנים הרכיבו כוריאוגרפיה נפלאה בגול הראשון של ורגאס, אך הוא נפסל דקה לאחר שהכדור נגע ברשת וכנראה לא בצדק - לדעתי ולדעת רבים היה קו אחד בזמן המסירה של ארתורו וידאל. הטענות של אלופת דרום אמריקה התרכזו בטעות שנעשתה, אך גם בפגיעה בנראות של המשחק. "זה פשוט מוזר בעין והופך הכל להרבה פחות ספונטני", הוסיף קשרה של סלטה ויגו.
המוזרות נובעת מכך שכל פנייה שכזאת למצלמות גררה הפסקה של 60-45 שניות. בזמן הזה ניכר חוסר הוודאות של השחקנים ומבחינה טלוויזיונית מדובר בבעיה שדורשת פתרון. הבלבול נובע בין השאר מהעובדה שהשופטים לא מיידעים את השחקנים והאוהדים על השימוש במצלמות, כפי שעושים למשל בפוטבול האמריקני, וכך קורה שחגיגות שערים הופכות חשדניות כפי שקרה בשער הפסול של פפה.
תנו צ'אנס
אין ספק שהטכנולוגיה המתקדמת, שזהו הטורניר הרשמי הראשון שנעשה בה שימוש, לוקה בחסר ודורשת שיפור בביצוע. עם זאת, רבים אנשי המקצוע, חלקם קורבנות של הימים האחרונים, שמבינים שבבוא העת כולם ירוויחו מהקדמה. "בתוך המגרש קשה לך לקבל את ההחלטות האלה, אבל עלינו להבין שזה יכול רק לשפר את הכדורגל", אמר ארתורו וידאל שאיבד בישול חוקי.
שוער מקסיקו גיז'רמו אוצ'ואה הוסיף: "העצירות והבלבול נורמליים לחלוטין, בהמשך זה ישתפר ולא יהיו יותר גולים שאינם חוקיים. זה משהו שכל הצדדים ירוויחו ממנו". ג'יאני אינפנטינו כבר הודיע שיעשה שימוש ב־VAR בגביע העולמי ברוסיה בעוד שנה. אם גביע הקונפדרציות מהווה חזרה גנרלית, אז נכון לרגע זה ההצגה עוד לא מוכנה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו