שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

עצור, התרעה חדשה לפניך

המשטרה מציגה: מידע עדכני על אפשרות לפיגוע או פעילות משטרתית חריגה - היישר אל הטלפון הסלולרי שלכם • השיטה: הודעות מבוססות מיקום שיישלחו באמצעות אפליקציה מיוחדת בפייסבוק לאזרחים שנמצאים בתא שטח מסוים • קצין בכיר: "השמים הם הגבול בנושא הזה"

שוטרת בירושלים // צילום ארכיון: אורן בן חקון // שוטרת בירושלים // צילום ארכיון: אורן בן חקון ,
שוטרת בירושלים // צילום ארכיון: אורן בן חקון // שוטרת בירושלים // צילום ארכיון: אורן בן חקון

אם עד היום כשנכנסתם לקניון הטלפון הסלולרי שלכם צפצף וקיבלתם הודעות שניסו לפתות אתכם לרכוש מוצרים בחנות מסוימת, בקרוב תקבלו הודעות מבוססות מיקום מהמשטרה. 

מדובר בהודעות על מקרי חירום, אירועי פח"ע ואירועים פליליים, שירות ומידע לציבור, שיישלחו באמצעות הפייסבוק. פיילוט ראשון בוצע במצעד הגאווה האחרון בתל אביב, ולקחיו נלמדים בימים אלה .

עם כניסתו לתפקיד הכריז מפכ"ל המשטרה רב־ניצב רוני אלשיך על מודל "מניעה מצבית", וזאת במטרה לעשות הבחנה בין עבירות של אזרחים נורמטיביים לבין עבירות של עבריינים. על פי המפכ"ל, את רוב העבירות בישראל עוברים אזרחים נורמטיביים, ועל כן ברירת המחדל בטיפול המשטרתי צריכה למנוע מהם לבצע עבירה ובכך ליצור, ביצירתיות ובהדרגה, שינוי של נורמת הציות לחוק.

המפכ"ל אלשיך. יזם את התכנים // צילום: נועם ריבקין פנטון

ואכן, בחודשים האחרונים הגתה המשטרה רעיון יצירתי ולפיו נציגיה יעדכנו את הציבור, לפי חתך גיאוגרפי נתון, על אודות אירועים שונים במטרה לאפשר לאזרחים להיערך בהתאם. 

לשם כך גייסה המשטרה את רשת הפייסבוק. לדברי ראש מחלקת פיתוח תשתיות במשטרה נצ"מ רומן בוצומסקי, הרעיון מבוסס על פלטפורמת "פייסבוק פור ביזנס", המשמשת כיום בעיקר לשליחת הודעות פרסומת מתפרצות ("פוש") מטעם קניונים ובעלי עסקים, המשגרים אותן לאזרחים שמתקרבים לתא שטח מסוים. 

המשטרה, לדברי נצ"מ בוצומסקי, תיעזר בפלטפורמה ככלי פרסום, ובלחיצת כפתור תשגר לאזרחים המחוברים לרשת הפייסבוק הודעות מבצעיות והודעות שירות על פי מיקום גיאוגרפי בכמה שפות. בשלב הראשון ההודעות תישלחנה בעברית ובערבית, ובשלב השני הן תישלחנה גם באנגלית, באמהרית וברוסית. 

ההודעות יתריעו על כבישים סגורים, חפצים חשודים, הצבת מחסומים, התנהלות במשחקי ספורט, תהלוכות, הפגנות ואפילו אזהרות מפני כייסים בחופי הרחצה. במשטרה מתכוונים להשתמש במודל גם ובעיקר למניעת נהיגה בשכרות של צעירים. "המטרה הסופית היא לשגר לקבוצה מסוימת הודעות לטלפון כדי ליצר מניעה ותודעה", אמר ל"ישראל היום" קצין משטרה בכיר המעורה בפרויקט, "במחוז תל אביב, למשל, הוקמה יחידת סיור רגלי המסיירת בחופי הים. שם אנחנו מתמודדים בחופים עם תופעה של גניבות, כך שברגע נתון אנחנו מסוגלים לשלוח הודעה מצבית לכל מי שנמצא בחופי הים על מיקומה של תחנת משטרה ניידת, ולהתריע בפני המתרחצים לשמור על תיקים וטלפונים". 

עוד מסביר הקצין כי "אנחנו יכולים לסמן מועדוני לילה ולהודיע לכל מי שנמצאים ברדיוס מסוים שכרגע יש מחוץ למועדונים ניידות שמבצעות בדיקת שכרות כדי למנוע מצב שצעירים שותים ונוהגים. אנחנו יכולים לסמן מגרשי כדורגל, ובזמני הפתיחה של השערים להנחות את הקהל שמגיע כיצד להתנהג, מה מותר ומה אסור להכניס למגרשים וכיוצא בזה. השמים הם הגבול בנושא זה". ראש תחום דיגיטל וניו מדיה במשטרה רפ"ק שרון ימינחה הסביר כי "לקחנו את השירות הניתן ברשתות החברתיות כמה צעדים קדימה כדי לתת שירות ומידע טוב יותר לאזרחים". 

כאמור, בשבוע שעבר ערכה המשטרה פיילוט ראשון במצעד הגאווה. במסגרת הפיילוט סומנו גן מאיר בתל אביב והרחובות הסמוכים וציר המצעד, והמשטרה שיגרה שבע הודעות לאזרחים שנמצאו בתאי השטח שסומנו, ובהן הם עודכנו על חסימת כבישים, על חניונים שהיה אפשר לחנות בהם בזמן קיום המצעד, על מיקומים של מחסומים ועוד. "אנחנו עדיין בשלב של סיכומים, מהפיילוט אנחנו למדים שהציבור הגיב לעניין בצורה חיובית וכעת אנחנו בוחנים את האפשרות להתחיל את השימוש במודל", אמר אתמול רפ"ק ימינחה והוסיף כי לצורך העניין הקימה המשטרה עמוד פייסבוק ייעודי הנקרא "משטרה וקהילה", שבאמצעותו יופעל הכלי החדש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר