בצעד דרמטי הודיעה אתמול הנהלת משרד הבריאות כי המשרד שולל לאלתר לחצי שנה את רישיון העיסוק ברפואה של פרופ' שמעון סלוין, אחד הרופאים המוכרים בישראל, וזאת על בסיס סעיף מיוחד בפקודת הרופאים שהשימוש בו נדיר. הפרשה נחשפה במאי 2014 ב"ישראל היום".
על פי הסעיף, מנכ"ל משרד הבריאות יכול לשלול את רישיונו של רופא, ש"גרם ברשלנות חמורה למותו של מי שהיה בטיפולו או לפגיעה חמורה בו". ההחלטה יוצאת הדופן התקבלה לאחר שוועדת משמעת מיוחדת קבעה לפני שבוע כי פרופ' סלוין "התרשל רשלנות חמורה, שבעקבותיה נגרמה פגיעה חמורה במטופלות".
הוועדה העלתה ממצאים קשים מאוד על טיפולים לא מקובלים וניסיוניים בהשתלת תאי גזע שעשה סלוין ללא קבלת אישור בשתי מטופלות, שחלו במחלת מעיים ובטרשת נפוצה, ושתיהן נפטרו לאחר מכן.
בפני ועדת המשמעת טענה התובעת הראשית של משרד הבריאות, עו"ד שרה שר־לב, כי "יש למנוע מפרופ' סלוין מתן טיפול רפואי לציבור וזאת כדי להגן עליו", וכי "הוא עוסק בטיפולים ניסיוניים ללא כל בסיס מדעי וללא אישורים, תוך הטעיית המטופלים בקשר לכך, ובהתנהלות זו קיימת סכנה לחולים שהיא בגדר רשלנות חמורה וסטייה משמעותית מרמת הטיפול המקובלת".
לפי דו"ח הוועדה, בשני המקרים "מדובר ברשלנות חמורה" מאחר שפרופ' סלוין טיפל בשתי החולות שנפטרו "במסגרת ניסוי רפואי שלא קיבל כל אישור מגורם מוסמך כלשהו ולא עבר את ועדת הלסינקי" (הוועדה היחידה הרשאית לפי חוק לאשר ניסויים בבני אדם; ר"ר). הוועדה ציינה כי אצל שתי המטופלות סלוין לא התייעץ עם מומחים רפואיים על מצבן, וכי העיכוב בהעברתה של אחת מהן לבית החולים, אף שמצבה הוחמר, הוא "רשלנות חמורה". עוד קבעה הוועדה כי באחד המקרים פרופ' סלוין הורה על התחלת הטיפול הרפואי, וזאת "טרם שראה אותה וטרם שבדק אותה, אלא על סמך שיחה טלפונית עם סבתה... ויש בכך משום חוסר סבירות חריגה מנורמה רפואית מקובלת".
באחד המקרים, כך קבעה הוועדה, הורה סלוין על הפסקת הטיפול התרופתי שקיבלה החולה ו"התוצאה היתה שלאורך תקופה ארוכה היא לא קיבלה טיפול כלשהו. יש בכך משום רשלנות חמורה, כי הרי המטופלת - שהיתה בלאו הכי במצב כללי קשה ביותר - נותרה ללא כל טיפול במשך זמן רב".
כמו כן, נקבע כי "יש קשר בין רשלנותו החמורה של סלוין לפגיעה במטופלות", והודגש כי "מתן טיפול שאינו מותר ובעקבותיו החמרה במצב המטופל, מהווים בהחלט קשר ישיר בין הטיפול לבין התוצאה".
התנהל בחוסר תום לב
הוועדה הוסיפה וציינה כי עורכי דינו של סלוין "פעלו למניעת העברת חומר" לצורך הליך הבדיקה של משרד הבריאות, וכי סלוין עצמו "בחר שלא לפעול ושלא לנקוט צעד כלשהו תוך הנחה מוטעית כי דו"חות הוועדה יבוטלו מאליהם. נראה לנו כי התנהלות זו חסרת תום לב".
פרופ' סלוין (74) עבד עשרות שנים כרופא וכמנהל בביה"ח הדסה עין כרם בירושלים. מאז 2009 ניהל מרפאה פרטית במגדל הרופאים הסמוך לביה"ח איכילוב בתל אביב. סלוין נחשב למומחה בולט בארץ בתחום הסרטן ולחלוץ עולמי בתחום השתלות מח עצם. במרפאה הפרטית שלו טופלו בכל שנה עשרות חולי סרטן ומחלות קשות אחרות מהארץ ומחו"ל.
ניסויים בבני אדם
פרשת הטענות נגד סלוין נחשפה בתחקיר "שישבת" שפורסם במאי 2014 ואשר בו התגלה גם, בין השאר, כי באותה שנה הורה משרד הבריאות לפרופסור באופן תקדימי וחריג להפסיק מייד את מתן אותם טיפולים שנבדקו על ידי המשרד ומתבצעים במרפאתו הפרטית. המשרד האשים אותו אז בביצוע ניסויים בבני אדם ללא אישור ובניגוד לחוק, ותוך ניצול מצוקתם הקשה של החולים. סלוין דחה כבר אז את כל הטענות נגדו.
נוסף על כך, בינואר 2016 נחשף עוד ב"ישראל היום" כי משרד הבריאות הוציא אז בצעד דרמטי צו סגירה מיידי למרפאה של סלוין בתל אביב, וזאת מחשש ל"סכנה מיידית לבריאות הציבור" ובגלל "החשש כי המרפאה מתנהלת בדרך שאינה לטובת בריאותם של המטופלים, ושהטיפול שניתן במרפאה אינו עומד בסטנדרטים המקובלים לטיפול רפואי בחולים". כמו כן, מכיוון ש"יש יסוד סביר להניח כי המשך הפעילות במרפאה יכול לפגוע בחיי אדם".
על פי הצו, אסורה כל פעילות רפואית במרפאה עד להחלטה חדשה של משרד הבריאות. צו הסגירה הוצא אז לאחר שסלוין ועורך דינו סירבו לאפשר בזמנו לנציגי משרד הבריאות לקיים בקרה במרפאה, ולאחר שהחלה חקירה חדשה בעקבות דיווחים חריגים ומדאיגים שהגיעו מאז מארס 2015 מהנהלת ביה"ח הדסה עין כרם על מטופלים שעברו השתלת מח עצם במרפאה של סלוין בתל אביב, ולאחר מכן נזקקו לאשפוז בהדסה בגלל סיבוכים קשים שחלקם אף היו מסכני חיים.
"ההחלטה תתהפך"
מטעמו של פרופ' סלוין נמסר: "פרופ' סלוין הוא מומחה בעל שם עולמי ברפואה תאית ואימונותרפיה, אשר מאות ואלפי חולי סרטן חבים לו את חייהם, בזכות שיטות הטיפול החדשניות שפיתח. גורמים שפועלו רב השנים של פרופ' סלוין הוא לצנינים בעיניהם, עשו הכל על מנת לפגוע בו ולהצר את צעדיו, ללא כל בסיס ענייני או משפטי, ובניגוד גמור לטובת חולי הסרטן אשר עבורם הוא המשענת האחרונה".
באשר להחלטת משרד הבריאות לשלול את רישיון העיסוק שלו ברפואה למשך חצי שנה נמסר כי "ההחלטה שהתקבלה על ידי משרד הבריאות כוללת שורה של טעויות עובדתיות וסטייה מהדין, והיא עומדת בניגוד גמור לטובת החולים (בדיוק כמו ההחלטה הנוגעת למחלקה ההמטו־אונקולוגית בהדסה). אנו בטוחים כי החלטה זו תתהפך על ידי הערכאות המוסמכות, ממש כפי שכל ההחלטות הקודמות בעניינו של פרופ' סלוין נהפכו פעם אחר פעם על ידי בתי המשפט, ובפרט על ידי בית המשפט העליון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו