הילד בגן צמחוני? יש לו סיכוי גדול פי 6 לסבול מאנמיה

שיעור הילדים שסובלים מאנמיה גבוה פי שישה בקרב פעוטות שנמצאים בגן שבו מוגש תפריט צמחוני

צילום: רפאל בן ארי ,
צילום: רפאל בן ארי

מחקר: שיעור הילדים שסובלים מאנמיה גבוה פי שישה בקרב פעוטות שנמצאים בגן שבו מוגש תפריט צמחוני, בהשוואה לגן שבו תפריט בשרי. שיעור האנמיה בגנים הצמחוניים היה 18 אחוזים, ובגנים שבהם תפריט בשרי - 2.9 אחוזים. רמות נמוכות של ברזל בדם נמצאו קשורות להתפתחות קוגניטיבית ומוטורית. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת בר־אילן, שכלל כ־100 פעוטות והוריהם מגנים שבהם הוגש תפריט צמחוני, לעומת 100 פעוטות מגנים שבהם הוגש מזון בשרי.

על פי המחקר, רמות המוגלובין תקינות נמצאו אצל 64 אחוזים מהפעוטות בגנים ה"בשריים", לעומת 41 אחוזים מהילדים בגנים הצמחוניים. ממצא מעניין נוסף שעלה היה כי בילדים ממשפחות המקפידות על הפרדה בין בשר לחלב היו ערכי המוגלובין נמוכים יותר.

רמות נמוכות של ברזל בדם נמצאו קשורות להתפתחות קוגניטיבית ומוטורית, ולכן ההמלצה להורים היא לתת לתינוקות טיפות ברזל כתוסף תזונה, מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה וחצי. כמו כן, ניתנות המלצות תזונתיות להורים בטיפת חלב להקפיד על תפריט עשיר בבשר בקר, בהודו ובעוף.

"סוג הגן, צמחוני לעומת בשרי, הוא גורם סיכון אפשרי נוסף לאנמיה בפעוטות. יש צורך במחקרים נוספים בנושא", ציינו החוקרים שמרית ונונו דוידזון ופרופ' יונה אמיתי מאוניברסיטת בר־אילן.

המחקר הוצג בכנס רופאי בריאות הציבור. במחקר אחר שהוצג בכנס נמצא כי 8.1 אחוזים מילדי ישראל סובלים מאנמיה, וכי שיעור האנמיה בישראל גבוה מאשר במדינות מפותחות אחרות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר