כולסטרול הוא מרכיב חיוני בגופנו, אך כמות מופרזת שלו, כפי שאת כולנו חינכו לדעת, עלולה להיות מזיקה: עודף כולסטרול, ובאופן ספציפי הכולסטרול ה"רע" (LDL-C), הינו אחד הגורמים המרכזיים לטרשת עורקים, מצב שבו יש שקיעה של כולסטרול בדפנות העורקים, אשר יכולה לגרום להיצרות של חלל העורק עד כדי חסימתו. טרשת עורקים עשויה להביא לאירועי לב ולשבץ מוחי – ומוגדרת היום כסיבת המוות הראשונה במערב. גורמי הסיכון הנוספים הם עישון, סוכרת, ולחץ דם גבוה.
אין צורך להיכנס ללחץ (זה בטוח לא יעזור), אך חשוב מאד להוריד את ערכי הכולסטרול. ערכי היעד של רמת הכולסטרול בדם שונים מאדם למשנהו בהתאם להיסטוריה הרפואית, לגורמי סיכון האחרים ולרמת הכולסטרול: הערכים הרצויים הולכים ויורדים ב-20 שנה האחרונות, משום שמחקרים ממשיכים להראות שכל ירידה נוספת ברמת הכולסטרול מועילה.
ערכי היעד לכלל האוכלוסייה הינם מתחת ל-130 מ"ג
לא בכל מצב עליכם להשתמש בתרופות על מנת להוריד את ערכי הכולסטרול, לפעמים כל שצריך הוא אורח חיים ותזונה נכונים. מבחינת אורח חיים – זה די פשוט: להפסיק לעשן, ולבצע יותר פעילות גופנית סדירה, אשר הוכחה כמגבירה את ייצור הכולסטרול ה"טוב" (הכולסטרול הטוב, HDL-C, מסייע לגוף לפנות את הכולסטרול הרע מדפנות העורקים). לגבי תזונה, מדובר בשינויים מעטים שיכולים לעשות פלאים.
הנה מספר המלצות ששווה לאמץ:
1. להתמיד בתפריט ים תיכוני, העשיר בירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים גרעינים ושמן זית: מרכיבים של תפריט זה כולל סיבים תזונתיים, נוגדי חימצון, חומצות שומן חד בלתי-רוויות וחומצות שומן מסוג אומגה-3 המסייעים בהפחתת גורמי הסיכון לטרשת עורקים כולל סוכרת יתר לחץ דם והפרעה בשומני הדם.
העדיפו דג על פני בשר אדום ואמצו תפריט ים תיכוני // צילום אילוסטרציה: gettyimages
2. להחליף את הבשר האדום בדגים: דגים אינם רק בלתי מזיקים, אלא מועילים מאוד, שכן הם עשירים בשומנים בלתי רוויים ובאומגה 3. ההמלצה לרב היא לדגי ים, אך בארץ בבדיקות שערכו נמצא שגם בדגי בריכה (בורי, פורל, לברק) יש רמות טובות של אומגה. בשר אדום, לעומת זאת, מכיל שומן מן החי ושומנים רוויים העלולים להזיק.
3. אגוזים ושקדים: אגוזים ושקדים עשירים בשומן בלתי רווי ודלים בשומן רווי, עשירים בחומצות שומן ממשפחת האומגה-3, ומהווים מקור לחלבון צמחי, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המקשים על תהליך הקליטה של הכולסטרול הרע בדפנות העורקים.
עשירים בשומן בלתי רווי ודלים בשומן רווי // צילום אילוסטרציה: gettyimages
4. שוקולד מריר וקקאו: שוקולד מריר עשיר במוצקי קקאו המכילים נוגדי חמצון, ולכן מומלצים. עם זאת צריך לשים לב ולא להפריז בשל תכולת סוכרים והערך הקלורי.
5. אלכוהול: מי שרגיל לשתות יכול להמשיך לשתות עד 12-14 גרם אלכוהול כמות המצויה בכוס קטנה של יין אדום (150 מ"ל). צריך לזכור שבאלכוהול יש גם קלוריות וסוכרים, וצריכת כמויות אלכוהול גדולות יכולה לגרום למחלות כבד, שתפקודו התקין חשוב שכן הוא אחראי בין היתר על פירוק הכולסטרול הרע.
6. קפה: גם על קפה רובנו נתקשה לוותר – אך אין צורך, ההמלצה היא עד ארבע כוסות קפה ליום, ללא נזק למחלות לב וכלי דם.
אורח חיים בריא חשוב לכולם, אך אם אתם בסיכון גבוה תצטרכו לשלב הן את אורח החיים הבריא המומלץ לכלל האוכלוסייה עם טיפולים תרופתיים שונים.
ערכי היעד לאוכלוסייה הבריאה עם גורמי סיכון הינם מתחת ל-100 מ"ג ומתחת ל-70 מ"ג לאוכלוסייה בסיכון גבוה.
ערכי היעד לאוכלוסייה הבריאה עם גורמי סיכון הינם מתחת ל-100 מ"ג ומתחת ל-70 מ"ג לאוכלוסייה בסיכון גבוה
ניתן להוריד את רמות הכולסטרול הרע בשלוש דרכים עיקריות:
סטטינים, המפחיתים את ייצור הכולסטרול הרע: סטטינים היא קבוצת התרופות המוכרת ביותר לטיפול בכולסטרול. התרופות הללו מפחיתות את ייצור הכולסטרול בכבד, ובכך מורידות את ערכיו בדם וברקמות. הסטטינים, אשר נמצאים בשימוש בעשרות השנים האחרונות, שינו באופן דרמטי את מהלך המחלה של טרשת העורקים, במיוחד אירועי לב. השימוש הנרחב בהם הוא אחת הסיבות המרכזיות לירידה המשמעותית בשיעור התחלואה והתמותה כתוצאה מרמות כולסטרול גבוהות, עם נתוני ירידה גבוהים בישראל באופן יוצא דופן.
קבוצת התרופות המוכרת ביותר לטיפול בכולסטרול // צילום אילוסטרציה: gettyimages
אזטרול, המונע את ספיגת הכולסטרול דרך מערכת העיכול: טיפול בעל חשיבות משנית יחסית, אך יכול לשפר את נתוני הירידה בנוסף לסטטינים.
מעכבי PCSK9, המסייעים לפנות את הכולסטרול הרע: מדובר בקבוצת תרופות חדשה יחסית שהשפיעה רבות על הטיפול בכולסטרול ועשויה להביא למהפכה של ממש בטיפול באירועי לב. בתאי כבד ישנם קולטנים אשר מפרקים ומפנים את הכולסטרול הרע, אך הקולטנים עצמם מתפרקים ע"י אנזים בשם PCSK9. התרופות מהדור החדש, רפאטה ופראלואנט, מעכבות את האנזים ובכך את פירוק הקולטנים, מה שמגדיל את מספר הקולטנים בתאי כבד ומוריד את הכולסטרול הרע לערכי המטרה ואף נמוך מכך. התרופות ניתנות כתוסף עוצמתי מאוד לסטטינים, או כטיפול נפרד למי שאינו יכול לקבל סטטינים. מחקר רחב היקף עם מעל 27,000 נבדקים שפורסם לפני כחודש הראה כי הטיפול ברפאטה מביא לירידה ניכרת בהתקפי לב, שבץ מוחי ובצורך בצנתורים, כבר לאחר שנתיים; וזאת הודות לירידה דרמתית ברמות הכולסטרול הרע בדם, ולהקטנת הרובד הטרשתי (כלומר, הטיפול מצליח להקטין את הצטברות הכולסטרול על דפנות העורקים).
הכותב הוא מנהל מערך הלב במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו