בישולים מבית אמא טבע

מי אמר שמבאס להיות טבעוני? • המנות האלו מוכיחות שלא צריך בשר כדי ליהנות מחוויה קולינרית • תנו לחיות לחיות, הגרסה הקולינרית

הארוחה של בני כהנר // צילום: סטודיו אנג'י, יח"צ

הקיץ כבר נותן את אותותיו. המסעדות מדליקות את המזגן, מקפלות את מתחמי החוץ המקורים ומאווררות את התפריטים שלהן עם מנות חדשות ומרעננות שמשלבות חומרי גלם עדכניים לחום הישראלי. עם זאת, לא פעם המנות המוצעות אינם מתאימות לכל אחד, ודווקא אוכלוסיית הטבעונים, שהולכת וגדלה לצד המודעות ההולכת וגוברת, לא מוצאת את עצמה מבחינה קולינרית. לא עוד: נא להכיר קובה טבעוני, רול שניצל ללא בשר, ובופה טבעוני אמיתי מבית המלון. בתיאבון! 

 

המבורגר לא כמו שחשבתם

כשמדברים על מנות כמו בוריטו, שווארמה ורול שניצל, חושבים על מנות שעשויות מבשר. אבל לא במקרה של מסעדת "לודנס" הטבעונית ברעננה. המסעדה, שהוקמה לפני כחמש שנים, מציעה ללקוחותיה תפריט מגוון שכולו מבוסס מנות טבעוניות.

רול "שניצל" של "לודנס" // צילום: סטודיו אנצ'ו ג'יני, יח"צ

לקראת הקיץ לודנס הוסיפה מגוון מנות חדשות לצד המנות הקלאסיות והפופולריות, דוגמת בוריטו שווארמה מנתחי סייטן עם רוטב גוואקמולי, מיונז וטחינה (45 שקלים), בוריטו פטריית פורטבלו על הפלנצ'ה (45 שקלים), בודהה בורגר מקציצת נבטי עדשים, פטריות, אגוזי מלך, סלרי, טחינה מלאה, בצל ובזיליקום (42 ש') ורול שניצל, שהוא טורטייה מקמח מלא עם רצועות שניצל סייטן וירקות (36 ש'). 

 

ממלכת הקובה

אחד המאכלים המזרחיים האהובים בישראל מגיע במנה שיכולה להיות ארוחה שלמה, תלוי כמובן בכמות ובמה שמסתתר בפנים. כשמדובר במנות טבעוניות חשוב כמובן לא למלא בבשר, ולנסות להיות מקוריים בטעמים. 

מסעדת "קובה גוטה", שנפתחה לא מכבר בטירת הכרמל, היא מסעדה קטנה של אוכל ביתי שבה קיים תפריט טבעוני נוסף על התפריט הרגיל. במסעדה אפשר למצוא קובה סלק, במיה, דלעת וחמוסטה במילוי עדשים שחורות ועשבי תיבול, לצד אורז וחמוצי הבית (32 ש'). כמו כן קיים תפריט ירקות ממולאים - פלפל, קישוא ועגבנייה במילוי אורז עם סלרי ותבלינים, לצד תפוח אדמה אפוי וטחינה ביתית (34 ש').

הקובה הטבעוני של "קובה גוטה" // צילום: אנצ'ו ג'יני, יח"צ

על השילוב בין הקובה לאורח החיים הטבעוני מסביר שלומי עקיבא, הבעלים: "אמנם טירת הכרמל לא נחשבה במשך השנים למעוז הטבעונות, אך בשנים האחרונות קמו שכונות חדשות, דם חדש נכנס לעיר ואיתו גם הביקוש לאוכל טבעוני. ישבנו עם צוות המטבח והרכבנו מנות טבעוניות. עשינו כמה וכמה ניסיונות עד שהצלחנו להגיע לטעמים שרצינו, וגם אנשים שאינם טבעונים מזמינים מהן".

 

העץ של בני

לבני כהנר היה עץ תאנה גדול בביתו שבקיבוץ עמיעד, ותמיד אמר שכשיהיה גדול יפתח מקום בצל התאנה. "לפני שנתיים הייתי בין עבודות וכתבתי בפייסבוק שאני מארח לארוחות טבעוניות בצל התאנה. יומיים לאחר מכן שאלו אותי מתי אני פותח ועניתי 'כשיהיה לי אומץ'. החברה ששאלה ענתה שבעוד כמה ימים היא באזור והיא מגיעה. מאז תפסתי אומץ ואנשים מגיעים אלי לארוחות טבעוניות". 

למה טבעוני? "אשתי אמירה היא הבת הראשונה שנולדה במושב אמירים שמזוהה עם אורח החיים הצמחוני־טבעוני. אני צמחוני מילדות ושנים לא אוכל ביצים כי לא אהבתי וחיפשתי תחליפים טובים עד שמצאתי ומאז אני טבעוני כשלוש שנים". 

בני מגיש ארוחות מחומרים טבעיים וטריים. התפריט קבוע והמחיר אחיד (90 ש' לסועד). בתפריט אפשר למצוא בין היתר: לחמים תוצרת בית מקמח טף, צזיקי על בסיס שקדים טחונים וירקות ירוקים, מטבלים מירקות ופירות, מאפים ייחודיים וסורבה מפירות וקינוחים אישיים. כל זה לפי רוח היצירה השורה עליו באותו יום. מתאים לזוגות ומשפחות. אפשר להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב בתיאום מראש בטלפון 052-6124683.

 

חצי פנסיון טבעוני

התארחות במלונות בארץ היא לא תמיד עסק פשוט עבור הנופשים הטבעונים שמחפשים את המנות המתאימות להם. את הצורך הזה הבינו במלונות קראון פלזה, והם כעת מציעים לאורחים תפריט טבעוני מבית מפעל "אותנטבעי" של קהילת העבריים בדימונה, שהוא מפעל בוטיק למזון טבעוני המיוצר על פי המסורת בקהילת העבריים בדימונה, שבה אורח החיים הטבעוני מונהג מאז 1969. 

 הקיש של קראון פלזה // צילום: סטודיו אנג'י, יח"צ

את התפריט אפשר לקבל גם בלובי וגם בחדר האוכל, והוא כולל קישים, לזניה, המבורגר פטריות, קציצות ושניצל, ובמנות האחרונות מוצעות עוגת גבינה ועוגת שוקולד חרובים.

אורן בוטבול, מנהל אגף שיווק ומכירות של חברת IHM, שמנהלת את רשת מלונות קראון פלזה, אומר: "מגמת הטבעונות נמצאת בצמיחה מתמדת בשנים האחרונות. עוצמתה של המגמה הורגשה גם ברשת, לאור הפניות הרבות לאוכל טבעוני שקיבלנו מאורחי המלון".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר