סערת פישמן: הנושים דחו את הסדר החוב

סירבו לקבל מאיש העסקים 140 מיליון ש' מתוך חובו העומד על 4 מיליארד ש' • חברי כנסת דורשים: הקמת ועדת חקירה לבחינת יחסי הטייקונים עם הבנקים

ישיבת הנושים // צילום: גדעון מרקוביץ // ישיבת הנושים // צילום: גדעון מרקוביץ ,
ישיבת הנושים // צילום: גדעון מרקוביץ // ישיבת הנושים // צילום: גדעון מרקוביץ

הסערה סביב הסדר החוב של איש העסקים אליעזר פישמן נמשכת. אמש, בתום ישיבה לילת ממושכת אצל כונס הנכסים הרשמי, דחו הנושים את הסדר החוב שהוצע בעניינו של פישמן.

בישיבה נסקר המתווה שהוצע בתחילת השבוע, שלפיו ישלם פישמן 140 מיליון שקלים מתוך חוב של 4 מיליארד שקלים ברוטו ולא יוגדר כפושט רגל, ולאחר הסקירה החליטו הנושים, כאמור, לדחות את המתווה. בתום הישיבה סוכם כי הנושים הגדולים ינהלו את המו"מ לשיפור התנאים במשך חודש ימים מול המנהל המיוחד לנכסיו של פישמן, שמונה על ידי ביהמ"ש, עו"ד יוסי בנקל. הנושה הגדול ביותר הוא בנק הפועלים, המחזיק בחלק הארי של החוב שהוערך בכ־1.9 מיליארד שקלים.  דוברת בנק הפועלים, עופרה פרויס, מסרה אמש כי "בהמשך לאסיפת הנושים שהתקיימה הערב, הבנק מבהיר כי אין מקום להסדר חוב עם מר פישמן וכי עמדת הבנק היא כי יש לקדם הליכי פשיטת רגל ומימוש נכסים. המלצה זו תובא לדירקטוריון הבנק".

כזכור, כבר שלשום היה זה בנק הפועלים שהביע ראשון את התנגדותו להסדר. גם בנק לאומי שלח באותו יום מכתב עם סייגים ודרישה להבהרות. אתמול, שעות לפני שנועדו נציגי הנושים (שהם בעיקר הבנקאים עצמם), הצטרפו גם בנק מזרחי טפחות ובנק דיסקונט באופן פומבי להתנגדותם להסדר כך שטרם כינוס הפגישה כבר נראו סיכויי העברת ההסדר קלושים. בפתח הישיבה אמר המנהל המיוחד לנכסי פישמן, עו"ד יוסי בנקל, כי המו"מ שנערך עד כה בין הצדדים "הביא להסדר שרחוק מלהיות מושלם", אך הוסיף כי זו התוצאה של המו"מ. בדיון שנערך בהמשך, בדלתיים סגורות, הציגו הבנקים את התנגדויותיהם ואילו מחוץ למשרדי הכנ"ר הפגינו של כמה עשרות פעילי ארגון ישראל 2050 שמחו על הסדר החוב.

דיון חירום בכנסת

בתוך כך, ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה אתמול לדיון חירום בנוגע להסדר החוב של פישמן, שבו דרשו יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל וח"כית איילת נחמיאס־ורבין (המחנה הציוני) הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן את מערכת היחסים של הבנקים עם הטייקונים. "מה קרה בתוך ועדות האשראי שאישרו לפישמן את הכספים? איפה הפרוטוקולים והמסמכים? מי היו הבנקאים שאישרו זאת? האם הפיקוח על הבנקים ידע ושתק?" שאל כבל, "איך קורה שפעם אחר פעם מוחקים חובות לטייקונים בהיקפים גדולים ובתדירות גדולה ובנק ישראל לא נוקט צעדים כדי למנוע זאת?" ח"כ נחמיאס־ורבין, שיזמה את הדיון, הוסיפה כי "פישמן אינו איש עסקים יצרני, אלא ספקולנט מט"ח בחסות הרגולטורים שנתנו לו לעשות זאת. מדובר בניהול רולטה שהבנקים היו בו הקורפייה ובנק ישראל, כרגולטור, היה מנהל הקזינו". 

שלום גולדבלט, עורך דינו של פישמן שהתייצב לדיון, אמר כי "אני שומע הרבה טענות ועובדות שאינן מדויקות. ראשו של פישמן מורכן והוא אינו שמח להגיע לסיטואציה שהגיע. הוא איש עשייה שהקים חברות עם 2,500 עובדים ובמשך שלושה עשורים האשראי שלו הוחזר לבנקים עם ריבית. בניגוד לשנים אחרות, למרות כל המאמצים שלו, הוא לא הצליח להחזיר את חובו לבנקים בעבודה קשה. מר פישמן ימשיך לשתף פעולה ואנו מצרים על הפופוליזם סביבו".

ועוד על רקע הסדר החוב של פישמן, ח"כ נורית קורן, יו"ר השדולה למען הליכי גבייה הוגנים בהוצאה לפועל, הגישה הצעת חוק ל"תספורת לכל העם" שתחייב את ההוצאה לפועל לקיים הליכי גישור בטרם נקיטת צעדים. "במרבית המקרים, הליך ההוצאה לפועל מוביל לקריסה כלכלית של בעלי החובות ומשפחותיהם" אמרה קורן, "לפיכך, אני מוצאת חשיבות רבה להביא לפתרון הבעיה קודם תחילת ההליכים".

פישמן: "כל כספי נלקח"

פישמן עצמו טרם הגיב  לדברים, אך התראיין לערוץ 2 שלשום בלילה והתייחס לאפשרות העדיפה מבחינת הנושים, כלומר הבנקים, אם יושג הסדר חוב או פשיטת רגל. "הם לא יצליחו להשיג יותר, הם יצליחו להשיג פחות", אמר פישמן, "את כל הכסף שלי לקחו. אז מה זה להביא כסף מהבית? לקחו לי רכוש בכמעט 2 מיליארד שקל ואת אומרת לא מביא מהבית, אז מאיפה אני מביא את זה, מהסבתא שלי?"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר