רמת הכוננות בבריטניה הורדה

התפתחות בחקירת הפיגוע במנצ'סטר הובילה את הבריטים להוריד את רמת הכוננות במדינה • מיי: "להישאר דרוכים"

כוחות הביטחון בריטים ברחובות מנצ'סטר // צילום: אי.פי.אי // כוחות הביטחון בריטים ברחובות מנצ'סטר // צילום: אי.פי.אי

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה היום (שבת) כי רמת הכוננות במדינה הורדה מ"קריטית" ל"חמורה", זאת לאחר התקדמות משמעותית בחקירת הפיגוע במנצ'סטר. מדובר ברמת הכוננות שהייתה במדינה טרם הפיגוע ביום שני האחרון. 

מוקדם יותר, הכוחות המחפשים אחר רשת הטרור שהפעילה את המחבל המתאבד סלמן עבדי - שרצח השבוע 22 בני אדם – הודיעו כי התבצעו שני מעצרים נוספים בתיק, וכן חלה התקדמות באיתורם של מעורבים נוספים. 

כתוצאה מכך, החיילים המסייעים לכוחות המשטרה ברחובות הערים בבריטניה מאז יום שני בלילה, יוחזרו לעמדותיהן המקוריות. 

"פעילות משמעותי של המשטרה ביממה האחרונה הובילה לכך שכרגע יש ברשותנו 11 חשודים במעצר", אמרה מיי, "על הציבור להיות ער לכך שגם ברמת כוננות חמורה, ישנה סבירות גבוהה למתקפה נוספת. עלינו להישאר דרוכים".  

החשש: פצצה נוספת נמצאת בידיי קיצונים

בקרב כוחות הביטחון בממלכה גובר החשש מפני פיגועים נוספים עם תחילתו של חודש הרמדאן. דאעש קרא לתומכיו לבצע "מלחמה כוללת" כנגד המערב, כאשר מחר מתחיל למעשה החג המוסלמי, ובו חלה בעשור האחרון עלייה בכמות מתקפות הטרור. 

בקרב כוחות הביטחון הבריטים גובר החשש כיעבדי ייצר פצצה נוספת שנמצאת כעת בידי קיצוניים, כך דווח אתמול באתר ה"דיילי מייל" הבריטי.

סלמן עבדי. המחבל שביצע את הפיגוע במנצ'סטר // צילום: אי.אף.פי

כוחות המשטרה שפשטו על ביתו של עבדי לאחר הפיגוע הרצחני גילו, על פי החשד, כמויות גדולות של חומרי נפץ, חומרים כימיים וחלקים נוספים. הממצאים הובילו את חוקרי המשטרה להערכה כי ייתכן והמחבל בנה מטענים נוספים והעביר אותם לידי תא טרור איסלאמי אחר בבריטניה.

עוד דווח בתקשורת הבריטית כי ייתכן ומעורבים נוספים לקחו חלק בפיגוע, וחלק מהם אף היו מחוץ לאולם המופעים בו אירע הפיגוע. חשש נוסף הוא כי הגורם לו העביר עבדי פצצות נוספות כבר הצליח להימלט מהמדינה. עשרה בני אדם נעצרו במסגרת החקירה. 

 

עברו של עבדי היה ידוע

השבוע דיווח ה"טיימס" הלונדוני כי ה־MI5 - השב"כ הבריטי - קיבל מידע מהימן כמה פעמים, כולל מצד בני משפחתו של עבדי, על כך שהוא מסוכן לציבור, בין השאר משום שאמר כי זה "בסדר" להיות מחבל מתאבד. הדיווח האחרון התקבל השנה, אך גם לפני כחמש שנים חבריו לספסל הלימודים באוניברסיטה דיווחו על התנהגות מחשידה. 

נוסף על כך, ב"דיילי מירור" דווח כי עבדי התקשר לאמו ולאחיו בלוב כרבע שעה לפני שביצע את הטבח כדי להיפרד, ובשיחה עם אמו ביקש שתסלח לו. 

בד בבד, גורם אמריקני רשמי מסר לרשת CNN כי נראה שהמחבל עבדי היה בסוריה בחודשים שלפני הפיגוע והוכשר בידי דאעש. כמו כן דווח שהיה בשדה התעופה של דיסלדורף ארבעה ימים לפני הפיגוע. הוא הגיע לשם בטיסה מטורקיה, שמשמשת ׁנקודת מעבר עבור פעילי ג'יהאד רבים שמגיעים לסוריה. ההערכה המתגבשת היא שעבדי היה חלק מתא טרור גדול יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר