"לפעול ליישום חוק המזון הבריא"

האיסור על מכירת מזונות עתירי שומן טרנס, נתרן וסוכר עבר כבר ב־2014 - אך טרם נכנס לתוקף • מומחים: "בשל תופעת השמנת היתר - כל עיכוב מסוכן"

בנט // צילום: דודי ועקנין ,
בנט // צילום: דודי ועקנין

האם גם ב־1 בספטמבר הקרוב ימשיכו למכור בבתי הספר בורקסים, צ'יפס, נקניקיות וממתקים ללא פיקוח? בקואליציה לאורח חיים בריא מזהירים כי בשל עיכוב של שר החינוך בנט בהגשת תקנות בנושא לאישור הכנסת, יש חשש שחוק המזון הבריא במוסדות החינוך לא ייכנס לתוקף.

באוגוסט 2014 אושר חוק שמגדיר כי בקפיטריות יימכר מזון בריא, ואף הוגדרו סנקציות כספיות למי שלא יעמוד בו: קנס של 6,000 שקלים למי שיגיש מזון שאסור במכירה וקנס של 1,500 שקלים לספק מזון שלא יציג פירוט של הרכב המזון הנמכר. החוק נועד להפחית מכירה ואספקה של משקאות ממותקים, חטיפים ומוצרי מזון עתירי שומן טרנס, נתרן וסוכר. בהתאם לחוק, הגדרת המזון הבריא תיקבע על ידי שר החינוך, בהתבסס על המלצות ועדה מקצועית ובהתייעצות עם שר הבריאות. לאחר שהחוק נחקק, בשל פיזור הכנסת, תקנות הקובעות מהם המזונות הלא בריאים שאסורים למכירה ולמי יינתנו סמכויות האכיפה בנושא לא אושרו בזמן, וכך חלפה שנת הלימודים הנוכחית ללא פיקוח בנושא. יו"ר ועדת החינוך בכנסת, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), ביקש להאיץ את התהליך והתקנות אושרו בוועדת החינוך השנה, אבל בעקבות רביזיה שהגיש איגוד מנהלי הישיבות הקטנות התהליך נתקע.

מיום אישור התקנות נדרשים שלושה חודשי היערכות, ובקואליציה לאורח חיים בריא חוששים כי כל דחייה תוביל לעיכוב של שנת לימודים נוספת ביישום החוק. "זה ארבעה חודשים ממתינים גורמים רבים לקביעת דיון בוועדה לשם אישור סופי של התקנות, ועיכוב נוסף ימנע היערכות של בתי הספר ליישום החוק בשנת הלימודים הקרובה", אומר פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ויו"ר פורום "מהיום" לאורח חיים בריא. בפנייה לבנט בנושא נכתב כי "יש ללחוץ לאישור תקנות הפיקוח על המזון במערכת החינוך. אין צורך להסביר לך, השר, כמה הנושא מהותי במערכת שבה מתפשטת תופעת השמנת היתר, כך שאחד מכל שלושה ילדים בכיתות היסוד בעודף משקל וצפוי לחלות בעתיד בסוכרת, ורבים יסבלו מתחלואות אחרות בשל תזונה לא נאותה".

מנתונים שהוצגו בשבוע שעבר על ידי משרד הבריאות עולה כי ב־12 השנים האחרונות נרשמה עלייה של 58% בהיקף ההשמנה בקרב בני נוער ועלייה של 33% במספר בני הנוער הסובלים מעודף משקל. כמו כן, 19.7% מבני הנוער (תלמידי ז'־י"ב) סבלו מעודף משקל ו־11.2% סבלו מהשמנה. 

הקואליציה לאורח חיים בריא כוללת 28 גופים, ובהם עמותת הדיאטנים עתי"ד, רשת ערים בריאות, איגוד רופאי בריאות הציבור, האגודה לסוכרת נעורים, ההסתדרות הרפואית, וכן ועדי הורים. האחרונים אף הודיעו שינהלו את הדרישה ליישום החוק גם כמתקפה אישית בדף הפייסבוק של שר החינוך.

ממשרד החינוך נמסר כי "התקנות הוגשו לוועדת החינוך לפני שלושה חודשים, ובדיוני הוועדה הוגשה רביזיה שעניינה אי החלת התקנות על הישיבות הקטנות. בשלב זה בוחן המשרד יחד עם איגוד הישיבות הקטנות את הדרך להחיל את התקנות גם על מוסדות אלו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר