הבחירות באיראן: ראש העיר טהרן פרש מהמירוץ

דרמה: 3 ימים לפני הבחירות לנשיאות: קאליבאף הודיע כי פרישתו נועדה לחזק את מועמדותו של השמרן ראיסי • מולו יתמודד הנשיא המכהן, חסן רוחאני

ראיסי , אי.אף.פי
ראיסי, צילום: אי.אף.פי

דרמה במירוץ לנשיאות באיראן: ראש עיריית טהרן, מוחמד באקר קאליבאף, הודיע אתמול כי הוא פורש מהמירוץ. קאליבאף, יוצא משמרות המהפכה ובכיר במשטרה האיראנית, התמודד פעמיים בעבר בבחירות - והפסיד. הוא ציין שפרישתו נועדה לחזק את הקמפיין של המועמד השמרני איברהים ראיסי, יריבו המרכזי של הנשיא חסן רוחאני.

ראיסי, נציג הממסד השמרני, נחשב ליורש אפשרי של המנהיג העליון, עלי חמינאי. ההערכה היא שניצחון בבחירות צפוי להגביר את סיכויו להחליף את חמינאי בבוא העת. לדברי קאליבאף, "הדבר החשוב והחיוני כרגע הוא לשמר את האינטרסים של העם, המדינה והמהפכה, ואי אפשר יהיה להשיגם ללא שינוי במצב הנוכחי", כך דיווחה סוכנות הידיעות "פארס".

הדיווח על פרישתו של קאליבאף פורסם בזמן שראיסי נאם בעיר שיראז. בתגובה החלו תומכיו לצעוק: "קאליבאף, תודה לך", וראיסי בעצמו אמר: "גם אני אסיר תודה. הוא ביצע מהלך התואם את הרוח המהפכנית". עם זאת, על פי הערכות של פרשנים פוליטיים, חלק מתומכיו של קאליבאף יתמכו ברוחאני ולא בראיסי.

חסן רוחאני // צילום: אי.פי

הבחירות הן הראשונות מאז הושג הסכם הגרעין בין איראן לשש המעצמות, הישגו הגדול של הנשיא רוחאני, שנחשב למנהיג המחנה המתון באיראן. רוחאני התחייב במהלך הבחירות לפעול להסיר את הסנקציות הבינלאומיות הנותרות נגד איראן. מצעו מגיע על רקע תחושת אכזבה בקרב הציבור האיראני, שציפה לראות תפנית כלכלית משמעותית בעקבות ההסכם. תומכיו של רוחאני וגורמי אופוזיציה טוענים כי הממסד האיראני, ובתוכו משמרות המהפכה, ניצלו את היחסים המשופרים עם הקהילה הבינלאומית לצורך התעצמות צבאית על חשבון חיזוק הכלכלה האיראנית. 

במהלך העימות שהתקיים השבוע מול יריביו ציין רוחאני כי בכוונתו להשקיע 15 מיליארד דולר בהשקעות ועוד 5 מיליארד דולר לתמיכה בעניים ובנצרכים. רוחאני אמנם הצליח לייצב את הכלכלה האיראנית ולהנמיך את רמת האינפלציה, אך רמת האבטלה ברפובליקה האיסלאמית נותרה גבוהה. רוחאני קיבל בימים האחרונים רוח גבית בזכות שורה של מנהיגים פוליטיים ומובילי דעת קהל שהצהירו על תמיכתם בו, ובהם הבמאי זוכה האוסקר אסגר פרהאדי. 

יש לזכור כי המנהיג העליון באיראן הוא הסמכות העליונה ברפובליקה האיסלאמית, בעוד לנשיא אין סמכויות מול הצבא והוא אינו הפוסק האחרון בסוגיות חוץ וביטחון. עם זאת, המחנה המתון באיראן, הפועל לקעקע את שלטונו של הממסד האיראני השמרני, רואה בבחירות הזדמנות להשתלט על מוקד כוח חשוב במדינה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר