חוק הלאום אושר בקריאה טרומית

במהלך הדיון הורחקו מהאולם שלושה ח"כים מהרשימה המשותפת • יוזם החוק ח"כ דיכטר: "קיבלנו פיקדון יקר מדור המייסדים של המדינה"

יו"ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר // צילום: דודו ועקנין // יו"ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר // צילום: דודו ועקנין ,
יו"ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר // צילום: דודו ועקנין // יו"ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר // צילום: דודו ועקנין

בתום דיון סוער וקולני אישרה היום (רביעי) מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת חוק הלאום שיזם יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ אבי דיכטר. 48 ח"כים מהקואליציה תמכו בחוק ו-41 נציגי האופוזיציה הצביעו נגדו.

ערוץ הכנסת

במהלך הדיון הורחקו מהאולם שלושה ח"כים מהרשימה המשותפת (ג'מאל זחאלקה, חנין זועבי ועבד אל חכים חאג' יחיא) ששיסעו ללא הרף את נאומו של השר זאב אלקין שהשיב על ההצעה בשם הממשלה.

על פי סיכום שהושג בין הממשלה לבין יוזם הצעת החוק, ההצעה לא תקודם בחודשיים הקרובים עד הבאתה לדיון של הצעת חוק ממשלתית.

 

"ברוח מגילת העצמאות"

ח"כ דיכטר אמר שמטרת החוק "להגן על מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, ולעגן בחוק יסוד את ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ברוח העקרונות שבמגילת העצמאות".

לדבריו הכמיהה למדינת לאום משל עצמם פיעמה בליבם של יהודי דרום אמריקה ודרום אפריקה שחשו כי הקרקע רועדת מתחת לרגליהם. גם אותם מיליוני יהודים הגרים במדינות העולם רואים בנו, בישראל, את מדינת הלאום של העם היהודי.

"אנחנו, החיים כאן, קיבלנו פיקדון יקר מדור המייסדים של המדינה, אך דחינו, אולי חששנו, להגדיר עצמנו בחוק יסוד כמדינת הלאום של העם היהודי", אמר דיכטר.

 

"כל תושב רשאי לשמר מורשתו"

בניגוד לנוסח הקודם של החוק, הגרסה העדכנית לא מכפיפה את המשטר הדמוקרטי בישראל לאופייה היהודי של המדינה. החוק קובע בין השאר כי "שפת המדינה היא עברית" וכי "לשפה הערבית מעמד מיוחד במדינה", ש"לדובריה זכות נגישות לשונית לשירותי המדינה". סעיף אחר מקבע בחקיקה את המנון המדינה, דגלה וסמלה הרשמי.

בנוסף, הוא קובע כי "כל תושב ישראל, ללא הבדל דת או לאום, רשאי לפעול לשימור תרבותו, מורשתו, שפתו וזהותו".

החוק מעגן את יסוד את חוק ועדות הקבלה, בכך שהוא קובע כי "המדינה רשאית לאפשר לקהילה לרבות בני דת אחת או בני לאום אחד לקיים התיישבות קהילתית נפרדת". בכולנו הבהירו שבכוונתם למנוע את קידומו של הסעיף הזה, כמו גם את הדרישה משופטים שלא מצאו תשובה בחקיקה לגבש את הכרעתם על בסיס "עקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל".

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר השבוע כי "חוק הלאום יבסס מבחינה חוקית את מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. אין שום סתירה בין היותה של ישראל דמוקרטיה להיותה המדינה של העם היהודי. יש לנו מחויבות להבטיח  שוויון זכויות לכלל אזרחי המדינה. בכל מעשינו, בכל הישגנו טמון זכרו של חוזה המדינה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר