אחרי שההורים לילדים חולי הסרטן פירסמו מודעות ועליהן תמונתה של מיראל ביתוני בת השנתיים, החליטו רופאי המחלקה להשתלות מח עצם בהדסה להוריד את הכפפות ולהיאבק על שמם הטוב ונגד הרופאים המתפטרים.
הרופאים המתפטרים בהדסה השיבו היום (שני) מלחמה, ואמרו: "איננו רוצים לסכן את החולים שלנו ולגרום להם נזק בשל העומס הכבד, ועלייה במספר תיירי המרפא המושתלים לא תאפשר לנו להמשיך לשאת באחריות למטופלים", כך עונה מנהל המחלקה המתפטר פרופ' מיקי ויינטראוב וחמשת הרופאים, בתגובה לטענה שהתפטרותם נובעת ממניעי אגו, כמחאה על מינוי מנהלת מחלקה חדשה להשתלות מח עצם, כי הם נוטשים את המטופלים וכי מדובר בצעד בריוני.
במכתב ששלחו לכל עמיתיהם בהדסה הם מציינים כי פרופ' זאב רוטשטיין מנכ"ל הדסה התכוון להגדיל "באופן מיידי וקיצוני" את מספר ההשתלות בתיירי מרפא, כאשר העומס יוטל על צוות המחלקה להמטו אונקולוגיה ילדים.
כיום לדבריהם מתבצעות מדי שנה בין 40 ל-45 השתלות, כאשר רוטשטיין התכון להגדיל פי 2.5 את מספר השתלות מח העצם (100-120 השתלות בשנה) מדובר בפעולה שמכניסה מאות אלפי דולרים להדסה, אך הרופאים מתריעים שהתכוון לעשות זאת בלי שגוייסו מומחים חדשים ואין אחיות שעברו הכשרה.
"הכתובת לטענות - במקום אחר"
"כאשר העובדות על משבר מקצועי ומוסרי זה כל כך ברורות וחד משמעיות, כאשר הכתובת נמצאת על הקיר במשך חודשים – חבל שהתגובה היא בהשמצות ומילות גנאי כלפי צוות רופאי המחלקה ההמטואונקולוגית. הכתובת לטענות היא במקום אחר", רמזו הרופאים על אחריותו של מנהל בית החולים פרופ' זאב רוטשטיין.
התפטרות הרופאים תיכנס לתוקף בתחילת חודש יוני, כאשר עד כה גוייס רק מנהל מחלקה אחד שהחל בחפיפה. הורי הילדים החולים יוצאים למאבק למען הטיפול בילדיהם. השבוע פירסמו מודעה שבה נראית ילדה חולה בת שנתיים, מיראל ביתוני שוכבת במיטת בית החולים תחת הכיתוב "במקום להילחם בסרטן היא צריכה להילחם בליצמן".
במודעה שהופצה אתמול (ראשון) נראית מיראל הפעוטה שוכבת במיטת בית החולים תחת הכיתוב "במקום להילחם בסרטן היא צריכה להילחם בליצמן". במודעה נכתב עוד "ילדינו נדונו למוות. בית החולים הדסה בהנהלת פרופ' רוטשטיין מעדיף לקבל כספים של תיירי מרפא מחו"ל על פני חיי ילדינו וכל זאת בגיבוי שר הבריאות ליצמן".
כזכור, שישה רופאים מומחים במחלקה ההמטו-אונקולוגית ילדים ועוד שלושה מתמחים הגישו את התפטרותם ויפסיקו לעבוד בתחילת יוני. אחת הטענות שהעלו כנימוק להתפטרות הייתה כוונתו של פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל בית החולים, לבצע השתלות מח עצם בילדים, במחלקת השתלות מח עצם שבה מושתלים חולים מבוגרים.
"ילדינו נידונו למוות"
במודעה נכתב עוד כי "ילדינו נדונו למוות. בית החולים הדסה בהנהלת פרופ' רוטשטיין מעדיף לקבל כספים של תיירי מרפא מחו"ל על פני חיי ילדינו וכל זאת בגיבוי שר הבריאות ליצמן".
בעקבות הדברים החליטו רופאי המחלקה להשתלות מח עצם להציג את הצד שלהם. במכתב אנונימי ששלחו לכל רופאי הדסה כתבו והסבירו למה החליטו להפר את שתיקתם: "כאשר מנהל מחלקה מסית את הרופאים הכפופים לו לנטוש כאיש אחד את תפקידם, זהו מעשה בריונות אלים, העולה לכדי הפקרת חולים! זוהי הפקרת חולים תוך ניצול חולשתם, ניצול העובדה שהם והוריהם נמצאים ברגע הקשה והפגיע ביותר בחייהם, ובמאבק על עצם הישרדותם. התנהגות זו היא כתם מביש עלינו כקהילה רפואית ולכן, קשה לנו לעמוד מנגד ולא להגיב".
"לא חל כל שינוי במדיניות השתלות הילדים"
עוד חשפו הרופאים כי מזה כשני עשורים, בוצעו 75 אחוז מהשתלות מח העצם בילדים מעל גיל 5 בהדסה במחלקת השתלות מח עצם מבוגרים, זאת בידיעתו של מנהל המחלקה המתפטר פרופ' מיקי ויינטראוב. עוד טוענים במחלקה להשתלות מח עצם כי "הרופאים מנהלים מאבק שליטה וכוח וכי המניע להתפטרות נעוץ במינוייה של רופאת המחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים, ד"ר פולינה סטפנסקי, למנהלת היחידה להשתלות מח עצם במבוגרים".
עוד נכתב בהודעה כי "בניגוד להצהרות השקריות - לא חל כל שינוי במדיניות השתלות הילדים, לא חל כל שינוי במצבת כוח האדם או בעומס העבודה. אז מדוע כעת? המניע להתפטרות - אגו. אנו מצרים על כך - שפרופ' וינטרוב, במקום לקבל בברכה את מינויה של ד"ר סטפנסקי ולהמשיך את שיתוף הפעולה הפורה בין שתי המחלקות - גרם לקרע ולנתק בין שתי מחלקות אחיות".
המודעה שפרסמו הורים לילדים חולי סרטן
הרופאים סיכמו "במחלקת השתלות מח עצם עובד צוות מסור שבימים אלו נאלץ להתמודד עם הכפשות ושקרים. הואשמנו בביצוע השתלות ממניעים כלכליים, בחוסר מקצועיות ובסיכון ילדים. התעלמנו מכך והמשכנו לעבוד מתוך תחושת יעוד ושליחות, כשאנו מתרכזים במה שאנחנו עושים הכי טוב, לטפל בחולים - במקצועיות ללא דופי ובאהבה".
גם במשרד הבריאות הגיבו הבוקר למודעה יוצאת הדופן ומסרו: "משרד הבריאות מבקש להבהיר כי האופציה של פתיחת מחלקה ההמטואונקולוגית בשערי צדק נבחנה על ידי גורמי המקצוע במשרד הבריאות ונמצאה חסרת הצדקה. מעבר לכך - אין היתכנות מעשית לאופציה זו, כך שזה לא יוכל להיות הפתרון עבור הילדים המטופלים כעת במחלקה בהדסה, כפי שגם בא לידי ביטוי בדבריו של פרופ' יונתן הלוי, בראיון בנושא ברשת ב'.
האופציה הטובה ביותר להבטיח את רצף הטיפול בילדים הייתה ונשארה ביטול מכתבי ההתפטרות וכניסה לתהליך גישור בראשות עו"ד קובי אמסלם, בהתאם להצעת שר הבריאות. משרד הבריאות ימשיך לסייע לילדים ובני משפחותיהם בכל האמצעים העומדים לרשותו".
ועד רופאי הדסה: "מצרים על ההתבטאויות הקשות"
מנהל שערי צדק, פרופ' יונתן הלוי שהתראיין הבוקר ברשת ב' הבהיר גם הוא שהאפשרות להעברת המחלקה בשלמותה לבית החולים שלו איננה על הפרק ומתח גם הוא ביקורת על התנהלות הרופאים: "שערי צדק לא רלבנטי. הרופאים לא יעברו אלינו בעתיד הנראה לעין ואינני בטוח שהם יעברו כלל", אמר פרופ' הלוי והוסיף כי "הרישיון לשערי צדק אינו רלבנטי. אני אינני מעוניין במחלקה הזו כרגע".
ועדי הרופאים של הדסה הגיב על הדברים ומסר: "אנו מצרים על ההתבטאויות הקשות כנגד רופאים בתוך המוסד. חבל שהאקלים הזה לא נמנע מבעוד מועד ולפני שהגענו למצב של שוקת שבורה למרות התרעות רבות. כעת הזמן לאפשר לכל אחד לבחור את דרכו בהתאם לרצונו, והאחר צריך לדעת לכבד זאת, ולהמנע מהכפשות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו