שבוע הספר עוזב את הפריפריה

התאחדות הוצאות הספרים הודיעה כי לא תקיים את האירועים ב־40 יישובים, לראשונה זה 18 שנה • משרד התרבות: "זה לא תפקידנו לתמוך באירוע מסחרי של גוף פרטי"

שבוע הספר - בערים הגדולות בלבד?  //  צילום ארכיון: יהושע יוסף // שבוע הספר - בערים הגדולות בלבד?  //  צילום ארכיון: יהושע יוסף ,
שבוע הספר - בערים הגדולות בלבד? // צילום ארכיון: יהושע יוסף // שבוע הספר - בערים הגדולות בלבד? // צילום ארכיון: יהושע יוסף

האם אנחנו עומדים לקראת צמצום משמעותי בנוכחותו של שבוע הספר העברי ברחבי הארץ? על פי הודעה של התאחדות הוצאות הספרים בישראל, הירידים לא יתקיימו השנה ב־40 יישובים, לראשונה מאז 1999. 

לנוכח ההחלטה, ירידי שבוע הספר צפויים להתקיים בין 7 ל־17 ביוני אך ורק בערים תל אביב, ירושלים וראשון לציון. 

סכום ההשתתפות של משרד התרבות באירועי שבוע הספר בפריפריה עמד מאז 1999 (תקופת כהונת מתן וילנאי כשר התרבות) על 150 אלף שקלים. השנה, לדברי התאחדות הוצאות הספרים, החליט משרד התרבות על קיצוץ בתקציב זה - שמסייע במימון ספריות ניידות ואירועים שונים ב 40 יישובים, ובהם אשקלון, אבן יהודה, גבעת שמואל, בית שמש, קריית מלאכי, יבנה, ועוד יישובים רבים ביהודה ושומרון כגון טלמון, אלון שבות, עלי זהב, פדואל, תפוח ותקוע.

חשוב לציין כי אירועי שבוע הספר מתקיימים בשנים האחרונות לא רק על ידי התאחדות הוצאות הספרים, אלא גם על ידי רשתות הספרים הגדולות, צומת ספרים וסטימצקי. הירידים שבאחריותם, לרבות בחיפה ובפתח תקווה, צפויים להתקיים כמתוכנן. כל אלה הופכים את יישובי הפריפריה שהרשתות אינן פועלות בהם משיקולי רווחיות ושבהם התקיימו הירידים בתמיכת ההתאחדות במתכונת קטנה יותר, לנפגעים המרכזיים של הסיפור.

שרת התרבות רגב  //  צילום: אורן בן חקון

"משנת 1993 אני מפיק ומנהל את ירידי שבוע הספר העברי, ואחת המטרות שהצבתי בפניי היתה להביא את חגיגת הספרים השנתית לכמה שיותר יישובים ברחבי הארץ, ובעיקר לאלה המרוחקים מהמרכז", אומר מנכ"ל ההתאחדות, אמנון בן־שמואל. לדבריו, "אנחנו מצרים על כך שלא נוכל השנה לקיים את ירידי שבוע הספר העברי בפריפריה בגלל החלטת משרד התרבות לבטל את השתתפותו". 

הרשויות: נסתדר לבד

ראשי יישובים הגיבו בתדהמה להודעת התאחדות הוצאות הספרים. עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות 

האזוריות המשמש גם ראש המועצה האזורית לב השרון, אמר ל"ישראל היום" כי "דווקא את האזורים אשר זקוקים לעידוד בתחום החינוך והתרבות - אלו הסובלים שנים מקיפוח - ממדרים מהערך החשוב שמביאה עימה הקריאה". ריטוב אמר כי הוא "רואה בהחלטה פגיעה במדינה כולה וחוסר שוויון משווע לתושבים שלאורך שנים נהנו מהפסטיבל הייחודי הזה כמו כל שאר האזרחים בארץ. תנו גם לנו לקרוא בשקט".

רביד שרון, דובר היישוב טלמון, מסר כי ההודעה הפתיעה את היישוב, וכי "לא ברור אם מישהו בחר להשתמש בתושבי הפריפריה על מנת לנגח את משרד התרבות - או שמא יש כאן תוצאה טבעית של המחלוקת בין התאחדות הוצאות הספרים למשרד התרבות". שרון מסר כי תושבי טלמון "סומכים על שרת התרבות מירי רגב כי גם אם תראה לנכון שלא לסייע כספית להוצאות הספרים, תדע היא לנתב את הסכומים הנחסכים ישירות לתושבי הפריפריה".

ביישובים אחרים הודיעו כבר אתמול כי יערכו את אירועי שבוע הספר גם ללא תמיכה כספית. ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', אמר ל"ישראל היום": "זו חגיגה משפחתית נהדרת שבה כל הקהילה משתתפת, והיא חלק מעידוד הקריאה שאנו מובילים לאורך כל השנה. למרות ביטול הסבסוד, אני מתכוון לקיים את חגיגות שבוע הספר במועצה, לרווחת התושבים".

ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "משרד התרבות והספורט בראשות השרה מירי רגב דוגל בחיזוק משמעותי של הפעילות לעידוד הקריאה בפריפריה, ולפיכך דרש מהתאחדות הוצאות הספרים לקיים השנה את פעילות שבוע הספר במסגרת פעילות הספריות - תוך הגדלת סכומי התמיכה ומספר מוקדי הפעילות. לצערנו, בחרה ההתאחדות, שהיא גוף פרטי הפועל למטרות רווח, לוותר על הפעילות כפי שהוצעה לה במסגרת זו והיא מתעקשת שהמשרד ימשיך ויתמוך באירוע המסחרי, מה שאינו תפקידו של משרד התרבות והספורט".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר