שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

נפתח ערעור אלאור אזריה: "העם מתפלל שייצא זכאי"

כך אמר סניגורו של אזריה, עו"ד יורם שפטל • התובע: "לא מכירים מקרה שבו חייל אמר 'יריתי כי מגיע לו למות'" • בדיון מנע בית הדין הצבאי הצגת ראיות חדשות מטעמו של החייל המורשע בהריגה

על ספסל המערערים: אזריה והוריו, אתמול  //  צילום: גדעון מרקוביץ' // על ספסל המערערים: אזריה והוריו, אתמול  //  צילום: גדעון מרקוביץ' ,
על ספסל המערערים: אזריה והוריו, אתמול // צילום: גדעון מרקוביץ' // על ספסל המערערים: אזריה והוריו, אתמול // צילום: גדעון מרקוביץ'

ערעורו של אלאור אזריה, החייל היורה מחברון, התחיל אתמול בבית הדין הצבאי לערעורים שבבסיס הקריה בתל אביב בפני הרכב של חמישה שופטים.

בפרפראזה למשפט אייכמן, פתח סניגורו של אזריה, עו"ד יורם שפטל, את דבריו ואמר: "אנחנו ניצבים פה בפני בית הדין שני סניגורים, אבל יחד עימנו עומדים לנאשם מיליונים של סניגורים מקרב עם ישראל, שמתפללים שייצא זכאי". עו"ד שפטל הוסיף וטען כי "משפטו של המערער יוצא דופן באופן קיצוני מכל משפט שהתברר אי פעם במערכת בתי הדין הצבאיים", וביקש מבית הדין להוסיף כראיות במשפט 17 מקרים "חמורים יותר עשרות מונים" שבהם חייל ירה בפלשתיני בניגוד להוראות הפתיחה באש, גרם למותו - ולא הועמד לדין.

בין השאר, התייחס עו"ד שפטל למקרה של אל"מ ישראל שומר, מפקד חטיבת בנימין לשעבר, שתועד יורה למוות בפלשתיני שיידה לעברו סלעים. "אם אני הייתי רמטכ"ל, הייתי מעלה אותו לדרגת אלוף. אולי בגלל זה אני לא רמטכ"ל", אמר עו"ד שפטל, "לא היה שם נוהל מעצר חשוד... דובר צה"ל נתן אז גיבוי לשומר, וכך צריך היה להתנהג".

מנגד טען התובע הצבאי בתיק, סא"ל (מיל') נדב ויסמן, כי אין לקבל את בקשתו של עו"ד שפטל להוספת הראיות בתיק, מכיוון שאפשר היה  להגיש את כולן בערכאה הקודמת. עוד טען כי ההגנה מנסה כעת לסטות מקו ההגנה שהתוותה בדיונים הקודמים. בהקשר זה הודה עו"ד שפטל כי קודמיו בתפקיד "יכלו להתנהל בצורה קצת יותר מוצלחת, אבל הטעו אותם". הוא ציין כי את המידע מצאו עבורו ברשת האינטרנט בשעה וחצי של חיפושים.

לאחר דיון ארוך בנושא קיבלו השופטים את עמדת התביעה וסירבו לאפשר לשפטל להגיש את המקרים כראיות נוספות לתיק. 

ערעור דו־כיווני

הדיון, כזכור, עוסק בערעור שני הצדדים במשפט. סניגורו של אזריה עירער על עצם הרשעתו בהריגה. בעקבות זאת, התביעה הצבאית עירערה על קולת העונש.

בראש הרכב השופטים בערעור יושב נשיא בית הדין הצבאי לערעורים, אלוף דורון פיילס, ועימו שני שופטים מקצועיים: השופט יגאל פליטמן והשופט צבי סגל. שני שופטי הצד בהרכב הם אלוף (מיל') אייל אייזנברג, לשעבר מפקד פיקוד העורף, ותא"ל (מיל') אבי פלד, לשעבר מפקד חטיבת גולני.

בפתח דבריו בערעור חזר עו"ד שפטל על טענה שנטענה גם במהלך הדיונים במשפט עצמו, ותקף את הרמטכ"ל ואת שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, שלגרסתו עשו מעשה אסור כשגינו את מעשהו של אזריה בסמוך לאירוע. שפטל גם תקף בדבריו את קידומי מפקדיו של אזריה, וכך גם את קידומי השופטים במשפטו. 

התובע ציין: "אנחנו לא מכירים שום מקרה שבו לפי הראיות מגיע חייל, או שוטר, 11 דקות אחרי שמחבל מנוטרל ושוכב על הרצפה, ויורה לו בראש. באף אחד מהמקרים לא נשאל חייל מדוע ירה, וענה 'יריתי כי מגיע לו למות'". במהלך הדיונים ניסה סניגורו של אזריה להפריך את הדברים.

הדיון בערעור צפוי להתחדש ביום שני הקרוב בבית הדין הצבאי לערעורים בקריה. ההערכה היא כי גם הדיון הבא לא יהיה האחרון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר