תביעה: "איכילוב סילף עובדות על הניתוח שבסופו מת בננו"

מלידתו סבל עידן ריסמני (17) ז"ל מנכות קשה, ולאחר שהתפתחה עקמת בגבו ביקשו הוריו להקל עליו • לטענת המשפחה, הניתוח, שהיה לקוי ורשלני, גרם למותו של עידן • איכילוב: נגיב בבית המשפט

עידן ז"ל ואחיותיו רון (מימין) וחן. "התייחסנו אליו כילד רגיל" // צילום: באדיבות המשפחה // עידן ז"ל ואחיותיו רון (מימין) וחן. "התייחסנו אליו כילד רגיל" // צילום: באדיבות המשפחה

הנהלת ביה"ח איכילוב סילפה והסתירה עובדות הנוגעות למותו של עידן ריסמני (17) ז"ל בניתוח יזום לתיקון עקמת בגב, שהתרחש באפריל 2014, והמידע על האירוע החריג נמנע ממשרד הבריאות. כך נטען בתביעה שהגישו בני משפחתו נגד ביה"ח, על ידי עו"ד ליהי רוכמן ועו"ד דני סרור. בימים אלה נבדק המקרה בוועדה של משרד הבריאות.

מאז לידתו סבל עידן מנכות קשה שבעטייה היה משותק בכל הגוף, וכן סבל ממחלה מטבולית מורכבת, מעיוורון ומאפילפסיה והיה במצב סיעודי. האם אהובה סיפרה על בנה הבכור, שאתמול היה אמור לחגוג את יום הולדתו ה־20, כי "הוא היה כמו תינוק שפחות תיקשר ולא דיבר. הוא ידע לבכות כשרע לו והיה ילד מאוד אהוב ויקר, ולמעשה היה המרכז בבית". האב כורש הוסיף: "האמונה שלנו היתה שהוא מבין הכל ופשוט כלוא בגוף של עצמו. הוא לא חייך מעולם והיה משותק בארבע גפיים, אך התייחסנו אליו כילד רגיל והוא היה איתנו בכל מקום - במסעדות ובטיולים ואפילו בטיול בר מצווה בתאילנד".

כשנתיים וחצי לפני הניתוח החלה להתפתח אצל עידן עקמת. לדברי אהובה, "בניתוח התכוונו לשפר לו את איכות החיים, כדי שלא יסבול וימשיך לקחת חלק בפעילויות המשפחתיות".

לנוכח משקלו הנמוך, 26 ק"ג בלבד, מחלות הרקע והסיכון לאובדן דם בניתוח - הוגדרה הפעולה כניתוח מורכב. אף שרופאיו של עידן קבעו מראש שיש צורך בייעוץ מרדים לפני הניתוח לנוכח המצב הרגיש, "לא בוצע כל ייעוץ מרדים מקדים, ולא היו מצד הצוות הרפואי בביה"ח כל התייחסות נאותה או המלצות ספציפיות לעניין ניהול ההרדמה במקרה כה מורכב", נכתב בתביעה. 

יתרה מזאת, המרדימה האחראית בניתוח היתה רופאה שאינה מומחית בהרדמה, שקיבלה רישיון עיסוק ברפואה חצי שנה קודם לכן. "ההיערכות הרשלנית לניתוח והשיבוץ של רופאה לא מנוסה חרצו למרבה הצער את גורלו של עידן", נטען. לכתב התביעה צורפה חוות דעתו של פרופ' עזריאל פרל, מרדים בכיר, שבה טען כי "מחדלים קשים אלה לגבי הטיפול הרפואי שאותו קיבל עידן ז"ל מביאים אותי למסקנה כי טיפול טוב יותר היה יכול למנוע את מותו הטרגי".

פחות משעה מתחילת הניתוח החלה ירידה עקבית ותלולה במדדי לחץ הדם והדופק של עידן, שהעידה על אובדן דם משמעותי ועל התפתחות מצב של הלם. חרף הנתונים חלפו כשלוש שעות עד למתן של שתי מנות דם ראשונות. לפי התביעה, חלה "שורת ליקויים במהלך התכנון והניתוח, ובפרט עיכוב מתמשך וקריטי במתן דם", שגרמה להידרדרות במצבו של עידן עד שיצא משליטה והסתיים במותו.

אף שבניתוח סבל עידן מקריסה של לחץ הדם ועבר החייאה, ברישומים הרפואיים נכתב כי הוא הועבר במצב יציב לטיפול נמרץ ילדים. לפי התביעה, מדובר ברישום "שקרי והזוי. ברור כי גורלו נחרץ ואפסו הסיכויים להצילו. קשה להשתחרר מהתחושה הקשה, ולפיה הועבר עידן ליחידה לטיפול נמרץ אך ורק לצורך מראית עין, כדי להימנע מדיווח על פטירת החולה על שולחן הניתוחים". בתום כ־35 דקות מאז אושפז בטיפול נמרץ נקבע מותו של הנער באופן רשמי.

עו"ד סרור

עוד לפני כן, כשההורים ראו את פני הרופאים ביציאה מחדר הניתוח ואת בנם, הם הבינו את שאירע. "כל הראש שלו היה מלא דם והוא היה חיוור לגמרי", שיחזר כורש, "הוא היה מחובר למכשיר הנשמה ידני בלי בלוני חמצן. זה היה נראה די מרושל, בלי מכשירים ומוניטורים". בהמשך עמדו ההורים לצד בנם גם כשבוצעה בו החייאה וסירבו להיפרד. "זה היה נראה כמו הצגה", נזכרה אהובה, "עמדתי מהצד, זה היה נראה שקבעו את מותו של הילד עוד בחדר הניתוח. לדעתי, זו היתה אחיזת עיניים. נראה היה שהוא יצא מחדר ניתוח מת".

לדברי עו"ד סרור, זהו "אחד המקרים המקוממים של טיוח והסתרה שבהם נתקלנו במהלך עשרות שנות ייצוג נפגעי רשלנות רפואית. הנהלת ביה"ח, המחויבת על פי החוק לדווח למשרד הבריאות על נסיבות של פטירה חריגה, כפי שהיתה במקרה זה, בחרה באופן מודע למסור דיווח מסולף באשר לגורם המוות, במטרה למנוע או להכשיל את בדיקת המקרה. רק בעקבות פנייתנו, שבה פירטנו את העובדות לאשורן, החליט משרד הבריאות להקים ועדת בדיקה".

מאיכילוב נמסר בתגובה: "בית החולים קיבל את כתב התביעה ויגיב כמקובל בבית המשפט".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר