פרסום ראשון: "כללית" הפסיקה לתת לחולה סרטן תרופה בסל

מקומם: יגאל בנחמו מטופל בתרופה לסרטן הריאה שנמצאת בסל הממלכתי • רופאו, מבכירי האונקולוגים, המליץ להכפיל את מינון התרופה • כשהחולה ביקש אישור לכך - החליטה הקופה להפסיק לו את מתן התרופה בכלל • כללית: "המינון הכפול אינו בסל, יינתן לחולה במסגרת ניסיונית"

החולה יגאל בנחמו מחזיק את התרופה שהוא צריך בידיו // צילום: יהושע יוסף // החולה יגאל בנחמו מחזיק את התרופה שהוא צריך בידיו // צילום: יהושע יוסף

החלטה קיצונית בחומרתה בקופ"ח כללית: בכירים בהנהלת הקופה הורו על הפסקת טיפול תרופתי לחולה סרטן הריאה, חבר הקופה, וזאת למרות שהתרופה כלולה בסל התרופות הממלכתי, המתוקצב על ידי משרד הבריאות, ואף שהרופא המטפל בו, פרופ' ניר פלד, מבכירי האונקולוגים בישראל, חזר וקבע כי יש הכרח רפואי חיוני בהמשך קבלת התרופה שכבר עוזרת לו במניעת התקדמות מהירה של המחלה. 

הרופא המטפל אף המליץ על הכפלת מינון התרופה והתריע כי הפסקת הטיפול עלולה להביא להחמרה מהירה במצבו של החולה - יגאל בנחמו, בן 63 מלוד, המטופל מאז אוגוסט 2016 במחלקה האונקולוגית בביה"ח בילינסון בפתח תקווה - ביה"ח המרכזי של קופ"ח כללית.

ההחלטה החריגה, שנחשפת כאן לראשונה, התקבלה לאחרונה ב"ועדת החריגים" בכללית בראשותו של ד"ר ניקי ליברמן, מבכירי הנהלת הקופה. עוד נודע ל"ישראל היום" - בהתבסס על שורת מסמכים פנימיים שבידי העיתון, שיחות עם בכירים במשרד הבריאות ובקופ"ח כללית ועדותו של החולה - כי ההחלטה התקבלה למרות שמשרד הבריאות התריע מבעוד מועד בפני הקופה שלא לקבל החלטה זו, המנוגדת לפי עמדת המשרד להוראות חוק ביטוח בריאות ממלכתי ולמקובל במערכת הבריאות הציבורית בישראל. 

רופאים בכירים אמרו ל"ישראל היום" כי "החלטת הקופה מתפרשת על ידי הציבור ועל ידי הרופאים כ'עונש' שהקופה מטילה על חולה סרטן ועל הרופא שלו, על שהעזו וביקשו מהקופה לאשר את הכפלת המינון של התרופה, שכלולה בסל". לדבריהם עולה חשש כי "ההחלטה החריגה וההזויה של ועדת החריגים והעומד בראשה, מנוגדת במקרה זה באופן מוחלט לחוקי הבריאות בישראל, כולל חוק ביטוח בריאות ממלכתי וחוק זכויות החולה, וכן מנוגדת באופן קיצוני לאתיקה הרפואית".

במסגרת הטיפול שמקבל בנחמו בבילינסון ניתנת לו "טאגריסו" - תרופה חדישה לסרטן הריאה בכדורים לבליעה. התרופה תוקצבה בסל התרופות החל מינואר 2016. עלותה ברכישה פרטית, שלא דרך קופת החולים, עשויה להגיע לכ־30 אלף שקלים בחודש ויותר. ההחלטה האחרונה והקיצונית של הקופה לגבי בנחמו נעשתה לאחר שפנה במארס השנה לוועדת החריגים בכללית, שבודקת את הבקשות למימון כספי של תרופות שלא כלולות בסל, וביקש לאשר לו, בהמלצת רופאו, מינון כפול של התרופה - שאינו כלול בסל. המינון הכפול, כאמור, לא אושר והוועדה אף הורתה להפסיק לבנחמו כליל את הטיפול התרופתי, גם את זה הכלול בסל. זאת בלי שבדקה את החולה בעצמה ובניגוד גמור לעמדת משרד הבריאות ולהמלצת רופאו של החולה, פלד, שנחשב מבכירי וטובי רופאי סרטן הריאה בארץ.

אתמול התברר כי לבנחמו נותר מלאי של כדורים לעוד כשבועיים בלבד, לאחר שבבית המרקחת של הקופה סירבו לתת לו כדורים נוספים בטענה שניתנה הוראה לחסום אצלו כליל את האישור למתן התרופה במינון כלשהו. עוד התברר כי בניגוד להודעות כללית ובילינסון, כפי שנמסרו ל"ישראל היום", החולה אינו מקבל עד עתה את התרופה בכל דרך אחרת - לא בדרך של ניסוי רפואי, שמתוקצב על ידי ביה"ח עצמו, לא בדרך של טיפול חינם מטעם חברת התרופות הבריטית "אסטרהזניקה" שמייצרת את התרופה וגם לא במסגרת תרומה של ארגון עזרה רפואי.

החולה: "רוצים שאמות?"

בנחמו אמר אתמול ל"ישראל היום": "מאז גיל 16 אני חבר ומשלם לקופ"ח כללית, ועכשיו הם מנסים למנוע ממני לקבל את התרופה. אני לא מבין למה הם מתעללים בי ומתעלמים מההנחיות של הרופא? אולי הם רוצים שאמשיך לסבול או חמור מכך, שאמות?" בנחמו הגיש למשרד הבריאות תלונה באמצעות עורכי דינו יעל ומשה פרידל. 

מכללית נמסר כי סוכם עם בילינסון כי "יינתן הטיפול במינון כפול, שאינו כלול בסל הבריאות, במסגרת ניסיונית. בחינת ועדת החריגים נעשתה במקצועיות בהתאם למכלול המידע הרפואי שעמד בפניה ולא משום שיקול אחר. ההחלטה התקבלה תוך בחינת מצבו הרפואי של בנחמו, הנחיות סל הבריאות ורישומה של התרופה. עמדת האונקולוגים היתה שלאור התקדמות המחלה יש לבחון טיפול אחר". 

מבילינסון נמסר כי "פרופ' ניר פלד מטפל במסירות רבה בחולה ומדובר במחלה מתקדמת שטופלה עד כה בטיפול תרופתי חדש שקיים בסל. הפרופ' המליץ להכפיל את המינון על סמך טיפול ניסיוני שאינו בסל. כדי לסייע ככל שניתן לחולה, הושג לו טיפול חמלה לשלושה חודשים כדי לבחון את השפעת הטיפול". 

ממשרד הבריאות נמסר כי "מייד עם קבלת פניית החולה בנציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, פנתה הנציבות לקופה ודרשה שלא יופסק הטיפול עד תום הבירור... נקבל עוד התייחסות מהמומחה המטפל לשם הכרעה בקבילה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר