עד לא מזמן, זה היה פשוט. במהלך שנות ה־80, כאשר עם ישראל החל לקנות מכוניות בהמוניו, השתרש כאן הסטנדרט הבסיסי והמועדף: משפחתית (קטגוריה C), מבנה סדאן (ארבע דלתות ותא מטען נפרד), מנוע 1.6 ליטר ותיבה אוטומטית. רכבים משפחתיים מתגאים מאז ומעולם במרחב שהם מציעים בספסל האחורי ובתא המטען ובנוחות בעת נסיעה ממושכת.
אותם מנועים הוחלפו לאורך השנים. כמעט כל יצרניות הרכב מציעות כיום מנועים מוגדשים, שמבטיחים יותר הספק לצד חיסכון. בד בבד צומחת בשנים האחרונות התנועה ההיברידית, שמאפשרת חיסכון משמעותי בדלק, בזכות הטענת המנוע בחשמל.
אחד הנושאים הבולטים במערך השיקולים של כל משפחה הוא דירוג הבטיחות של הרכב. גם הפרמטר הזה עבר שדרוגים משמעותיים בשנים האחרונות, ולצד החובה להיות בעל ציון של 5 כוכבים במבחן יורו NCAP, מעמידה כל יצרנית רכב אבזור בטיחות עדכני, מתריע וגם אקטיבי - כזה שעוזר לנטרל את אחת הסיבות העיקריות לתאונות: אובדן תשומת לב. לכם נותר רק לשים לב לרמת האבזור הכלולה ברכב שבחרתם בהתאם לרמת הגימור.
רכב פנאי: כן או לא?
את מקומו של הרכב המשפחתי שמלווה אותנו מחליף בהדרגה רכב הפנאי. מאפייניו של היורש הן יכולת לשלב בין תכונות הרכב המשפחתי לבין המראה ההרפתקני שמאפיין רכב שטח. מאז שרכב הפנאי הקומפקטי מוצע במחיר של משפחתית (קיה ספורטאז' 2015, לדוגמה), השוק הגיב בתנודה משמעותית של רמות המחיר, והסגמנט עלה: רכבי הפנאי מזנבים במכירות הרכבים המשפחתיים בטבלאות המכירות. ממש בסמוך לסגירת הגיליון, בעקבות ההעדפה המתגברת לרכבי פנאי על חשבון המשפחתיות, החלו יבואני הרכבים המשפחתיים להוריד מחירים בשיעור של 10-5 אחוזים. במקרים אחרים העלו את רמת האבזור המוצעת ללקוחות.
בהשוואה למשפחתית שעליה הוא מבוסס, רכב הפנאי הקומפקטי פחות נוח לנסיעה, פחות מוצלח דינמית ומחירו גבוה ב־10-5 אחוזים מזה של המשפחתיות. נוסיף לכך את העובדה שצריכת הדלק שלו גבוהה יותר לרוב, ונישאר עם הרבה סימני שאלה לגבי כדאיות הרכישה של הרכבים האלה.
מנגד, לרכב הפנאי מרחב פנים עדיף והוא מציע תנוחת נהיגה משופרת, כניסה ויציאה בנוחות, וכמובן את האפשרות לטייל בשבילים, אם כי לפעמים כדאי לקחת את הצהרות היצרנים בנושא הזה בעירבון מוגבל. ג'יפ זה לא.
משפחתי כן בוחרים
רכב משפחתי או רכב פנאי? כמו בכל כתבה במוסף הזה אנחנו יכולים לכתוב מגילה על ההיצע העצום והמבלבל, אבל ניגש ישר אל הפרקטיקה.
האתגר מתחיל כבר באולם התצוגה. הגיעו לשם לפחות בזוג, החזיקו פנקס ביד, רישמו את דעותיכם והשוו אותן רק בסוף הסקירה. בכניסתכם אל הרכב הנבדק, הרגישו את סביבת הנהג, את תנוחת הנהיגה, את האפשרויות העומדות לרשותכם לכוונן את המושב, ואת מרווח הראש מהתקרה - בעיקר ברכבים בעלי גג שמש. שימו לב גם למרווח הברך הימנית ביחס לקונסולה המרכזית, ולקלות הכניסה לרכב והיציאה ממנו.
חשוב גם לבדוק את מרכיבי הנדסת האנוש, לשים לב לאיכות החומרים וההרכבה, למקום הזמין העומד לרשותכם בתאי האחסון, וכמובן - עד כמה מרווח המושב האחורי. גם את נפח תא המטען חשוב לבדוק, כמובן, בעיקר אם אתם בשלב שבו אתם צריכים להחזיק שתי עגלות תינוק בו בזמן.
אל תוותרו על היציאה לכמה שיותר נסיעות מבחן ורצוי שהן יהיו באותו מסלול, שצריך לעבור דרך תוואי שטח או כביש משובש ובכבישים עירוניים ובין־עירוניים, שכן דגמים רבים אינם מצליחים להתמודד היטב עם איכות הסלילה והתחזוקה של רחובות הערים והכבישים בישראל. בעת הנסיעה כבו את הרדיו והטלפון הנייד, והקשיבו לרכב ולרעשי החוץ שחודרים לתוכו. שימו לב לביצועיו בכל אחד מהמסלולים. בידקו עד כמה הרכב מתאמץ בעת עקיפה או עלייה ממושכת, ועד כמה אתם והנוסעים חשים את המהמורות באספלט.
חשוב להרגיש גם את ההגה. הגה שאינו מעביר כל תחושה פוגם בביטחון, בייחוד מחוץ לעיר. הגה שיש לו "שטח מת" (כזה שאינו מסובב את הגלגלים) גדול מדי, לא מוסיף לשלווה.
על פזיזות משלמים
תוכניות המימון מציפות אותנו מכל עבר, והבטחות לקניית רכב חדש בהוצאה חודשית שנראית כאילו אפשר להעמיסה על חשבון הבנק שלנו, הופכות את האפשרות לרכישת רכב חדש לקורצת מאי פעם. תוכניות המימון המוצעות כיום מגיעות לרוב בתנאים סבירים ומכסות את מחיר הרכב הכולל, כך שאין חובה להגיע עם מקדמה. לכם נותר להיות ספקניים, לקרוא את האותיות הקטנות, ובראש ובראשונה - להשוות. סקר בין ההצעות של חברות המימון מומלץ מאוד. שווה גם לבדוק עסקאות "אפס קילומטר" של חברות ליסינג, שיתרונן במחיר הנמוך יותר בגלל רישום בעלות נוסף. מנגד, רכבים אלה הם לרוב ברמת אבזור נמוכה יותר, הן בבטיחות והן בנוחות.
על שולחן המשא ומתן הניחו גם את מרכיב האחריות, וודאו שהיא עומדת על לפחות שלוש שנים (זו ברירת המחדל), ללא הגבלת קילומטרים. ברכב היברידי האחריות לסוללה צריכה לעמוד על חמש שנים לפחות.
כדאי להיערך גם לנושא ירידת הערך, ה"עקב אכילס" ברכישת רכבים חדשים, ולבדוק כיצד הרכב שומר על ערכו אחרי שלוש שנים. לעניין זה מציעים חלק מהיבואנים עסקאות טרייד אין במחיר מחירון שבהחלט ראויות לבדיקתכם. בידקו גם כיצד עומד רכבכם במדד הסחירות, המהירות שבה תוכלו למכור אותו בעתיד, שמלכתחילה לא גבוהה במיוחד.
הצגנו כמה הצעות למכוניות משפחתיות ולרכבי פנאי קומפקטיים. לכולם יתרונות, חסרונות ושורה תחתונה לשיפוטכם. אלה יכולים ללמד לא רק על הדגם המדובר, אלא גם למקד את תשומת הלב במרכיבים החשובים בבחירת רכב. המחיר המופיע ברשומות הוא המומלץ לצרכן לדגם ברמת הגימור הנמוכה. לא פעם תוכלו להפחית אותו עוד קצת במסגרת הנחת מזומן, ביקור בסוכנויות בימי מכירות מיוחדים או בהסתייעות בארגוני צרכנות גדולים. והעיקר, סעו בזהירות.
• • •
אופל אסטרה

יתרונות: רכב חסכני הכולל אבזור בטיחות ונוחות ורמת גימור גבוהה, כושר דינמי וביצועים נאים.
חסרונות: אין אבזור בטיחות מתקדם ברמת הגימור הנמוכה, נוחות הנסיעה בינונית ורעשי הכביש והרוח בולטים מדי.
השורה התחתונה: משפחתית מאובזרת ובטוחה - מהטובות בז'אנר.
המחיר: מ־132,000 ש'
טויוטה קורולה

יתרונות: נוחות הנסיעה סבירה לרוב, והביצועים מספקים. אבזור הבטיחות עודכן, ואליו מתווסף אבזור נוחות עשיר.
חסרונות: רעש המנוע בולט בעומס, ונוחות הנסיעה טובה פחות במצבים מאתגרים יותר. אין פתח מיזוג מאחור.
השורה התחתונה: משפחתית שנותנת תמורה למחיר, וכעת בטיחותית יותר מבעבר.
המחיר: מ־126,000 ש'
יונדאי איוניק

יתרונות: דגם היברידי חדש עם צריכת דלק מצוינת, אחריות מעולה, התנהגות בטוחה ואבזור טוב.
חסרונות: מרווח ראש גבולי לגבוהים, תא מטען לא נוח לשימוש, נוקשה בעת נהיגה בעיר, רעשי הכביש נשמעים היטב מחוץ לעיר, עיצוב הפנים בינוני.
השורה התחתונה: רכב בטוח שמבטיח חיסכון בטווח הארוך.
המחיר: מ־136,000 ש'
מאזדה 3
יתרונות: אבזור בטיחות ונוחות עשיר ומתקדם ביותר, יכולת דינמית טובה, עיצוב חוץ ופנים עדכני, ביצועים במנוע 2 ליטר, נוחות נסיעה טובה.
חסרונות: המרחב מאחור מעט גבולי ביחס למשפחתיות, ותא המטען בצד הקטן של הסקאלה. למנוע ה־1.5 ליטר חסר מחץ, ומחוץ לעיר נוכחים רעשי כביש ורוח.
השורה התחתונה: משפחתית מאובזרת, מבצעת, מהנה ובטיחותית.
המחיר: מ־132,000 ש'
סקודה אוקטביה

יתרונות: מרחב פנים ענק מאחור, תא מטען גדול מאוד, ביצועים מכובדים, חסכנית בדלק.
חסרונות: שנתיים אחריות בלבד, ללא מערכות בטיחות מתקדמות. נוחות הנסיעה לא מתעלה, בייחוד בעיר.
השורה התחתונה: משפחתית מרווחת ויעילה, למי שלא זקוק לאבזור מייקר.
המחיר: מ־128,000 ש'
מיצובישי אאוטלנדר

יתרונות: גירסת שבעה מקומות ייחודית בין רכבי הפנאי הקומפקטיים. היכולת הדינמית ויכולת השטח נאות, אבזור הנוחות מכובד. קיימת גירסה היברידית וחסכונית.
חסרונות: התיבה הרציפה והמנוע רועשים בעומס. מהרכב נעדרות מערכות בטיחות עדכניות, ואין לו פתחי מיזוג מאחור.
השורה התחתונה: רכב פנאי מוצלח למשפחות גדולות.
המחיר: מ־139,900 ש'
סיאט אטקה

יתרונות: מנוע ותיבה יעילים ביותר, מרחב פנים טוב ותא מטען שימושי, אבזור עשיר והנדסת אנוש טובה, שקט, יכולת דינמית טובה, אבזור בטיחות עדכני.
חסרונות: נוחות נסיעה בינונית, עיצוב פושר בחוץ ובסביבת הנהג, במהירות איטית ההגה קל מדי.
השורה התחתונה: למרות עיצובו, מדובר ברכב טוב ונעים לנהיגה.
המחיר: מ־140,000 ש'
פיג'ו 3008

יתרונות: עיצוב משובח בחוץ ומרהיב בפנים, איכות חומרים גבוהה, יכולת דינמית, ביצועים טובים מאוד, אבזור בטיחות ברמת גימור גבוהה.
חסרונות: נוחות נסיעה בינונית בעיר, סביבת נהג לא שגרתית, הרכבה לא מושלמת, ללא אבזור בטיחות ברמת הגימור הנמוכה. מחיר גבוה באופן יחסי לרכבים האחרים שנבדקו.
השורה התחתונה: מרתק בהופעה וטוב בכלל. קחו שבוע להתרגל.
המחיר: מ־145,000 ש'
קיה ספורטאז'

יתרונות: רכב פנאי קומפקטי בתמחור אטרקטיבי, עיצוב בעל נוכחות, אבזור בטיחות מתקדם ואבזור נוחות טוב.
חסרונות: מתלים נוקשים אחראים לנוחות נסיעה בינונית בעיר, מחוץ לעיר רעשי הכביש והרוח בולטים מהרצוי. הרכב מוגבל בשטח.
השורה התחתונה: קנייה מעולה לרכב פנאי טוב.
המחיר: מ־139,900 שקלים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו