על מה העמלה?

מה הסרט של התוספת על כל כרטיס לקולנוע או להופעה שמזמינים מראש? • למרות החוק האוסר גביית עמלה נפרדת על הזמנות בטלפון וברשת, החברות מצאו דרך יצירתית לעקוף אותו - והן גם מסבירות מדוע • מחיר הקידמה

איור: מורן ברק ,
איור: מורן ברק

חד הבילויים המשפחתיים המהנים בכל שלב בחיים הוא היציאה לסרטים ולהופעות, במיוחד בפסח כשמחפשים פעילות אטרקטיבית ונוחה עם הילדים. מכיוון שאתם לא היחידים שבונים על הפעילות הזו, סביר להניח שרבים מהאולמות יהיו מלאים עד אפס מקום, ולכן כדאי להזמין כרטיסים מראש דרך האינטרנט. 

הבעיה תתגלה כשתגיעו לשלב התשלום ותראו את העלות של העמלה הנגבית עבור כל כרטיס שמוזמן מראש - כ־4 ש', שהם כ־10 אחוזים מעלות הכרטיס עצמו. השלב הבא הוא ההתמרמרות. למה לשלם עמלה על שירות שלא מצריך מענה אנושי, ולמעשה חוסך עבודה לבתי הקולנוע?!

ב־2014 זה נראה אחרת. הצרכנים חגגו למשמע הבשורה על ביטול עמלת הטיפול באינטרנט, אך מסתבר שהשמחה הזו היתה מוקדמת מדי. לאחר שהרשות לסחר הוגן והגנת הצרכן הוציאה הנחיה מפורשת האוסרת גביית עמלה נוספת על עלות רכישת כרטיסים (בעקבות הצעת חוק שהגיש בזמנו ח"כ מיקי רוזנטל), החליטו בתי הקולנוע להוסיף את עלות עמלת הכרטיס למחיר הכרטיס עצמו. בהתאם לכך מתקבלות במועצה לצרכנות פניות סביב השאלה אם רשאי אתר אינטרנט לרכישת כרטיסים למופעים או לסרטי קולנוע לגבות "עמלת טיפול" או "עמלת הנפקת כרטיס" של כמה שקלים עבור כל כרטיס.

לפי המועצה לצרכנות, במכר מרחוק, למשל כשמזמינים כרטיס מראש באינטרנט, חובה להציג רק את המחיר הכולל. כלומר, החוק אוסר לפצל את המחיר של הכרטיס למחיר הכרטיס בנפרד ולתוספת של תשלום או עמלה.

לפני כשנה וחצי פירסמה הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן הנחיה ברוח הזו, הקובעת באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי "ככל שמבקש בית העסק לגבות תוספת על המחיר, כגון עמלת סליקה או דמי טיפול וכיוצא באלה, והתוספת איננה חלק מהמחיר הכולל, מדובר בהפרה של הוראות החוק, ויינקטו הליכי אכיפה בגין הצגה, פרסום ונקיבה של מחיר שאינו מחיר כולל. חשוב לציין שהחוק לא מחייב את בתי העסק להציג מחיר זהה למכירות פרונטליות (בקופה) ולמכירות המתבצעות במכר מרחוק, והם רשאים להציג מחיר גבוה יותר במכר מרחוק בכפוף להצגת המחיר הכולל בלבד". ובפועל, כך נוקטים בתי העסק - מציגים מחיר כולל גבוה מזה שיוצע לכם בקופות.

לטענת גורם בתחום בתי הקולנוע, "בנקים מאפשרים להשתמש בשירות אינטרנטי והם מקצצים בסניפים ובעובדים, וגם במכירת מוצרי חשמל באינטרנט חוסכים. ואולם, בתחום בתי הקולנוע אי אפשר לחסוך את העלויות האדירות, שכוללות את הלוקיישן, צוות העובדים, ארנונה, חשמל, סדרנים, מנקים ועוד. צריך להבין שבאולם הקולנוע עובדים כ־100 איש במשמרת. זה לא חוסך את עלויות קו הקופות. יש מבוגרים שמגיעים לקופות ויש למשל כאלה שרוצים לשנות מקום".

באשר להיקף המכירות באינטרנט מפרט הגורם כי "באמצע השבוע כמעט אין הזמנות באינטרנט, כי אנשים יודעים שהם יכולים לחסוך את העלות. בסופי שבוע זה משתנה מקולנוע לקולנוע בהתאם לביקוש ובהתאם לסרטים, אבל אחוזי ההזמנה באינטרנט הם גבוהים כי אנשים רוצים לשריין לעצמם כרטיסים. בסופי שבוע מדובר ביותר מ־50 אחוזים של הזמנה באינטרנט".

ומה לגבי המערכת האינטרנטית?

"המערכת הזו היא לא מערכת רגילה. כרטיסי הקולנוע נמכרים באפליקציה, באתר ובקופות בו בזמן. זה לא אתר תוכן אלא אתר אי־קומרס, שמושתת על חברות שרתים גדולות מאוד. האחסון, האבטחה והמידע עולים המון כסף. היכולת של התוכנה לדעת לא למכור באינטרנט כשקונים בקופה, למשל, זו יכולת מורכבת ויקרה".

האם זו לא השקעה חד־פעמית?

"כל יום יוצא טלפון נייד חדש וצריך להתאים את זה. עם הזמן יותר ויותר אנשים קונים באינטרנט ולכן כל הזמן צריך להגדיל את השרתים. בעולם הטכנולוגי אין כזה דבר לקנות משהו ולקבל שקט לכמה שנים. היום יש כרטיסים שאפשר להדפיס בבית ולשם כך יש לנו טכנולוגיה שנועדה למנוע זיופים. החומרה, המחשבים, העמדות - כל אלה עולים הרבה יותר מכוח אדם. גם התמיכה והשירות שניתנים למערכת הם 24/7. בשורה התחתונה, זה שירות נוחות שיש לו עלות והוא עולה כסף".

מנגד, נשמעת ביקורת חריפה נגד החיוב העודף מצד צרכנים רבים. אסף, איש מחשבים תושב ירושלים, אמר לנו כי "אני לא יודע אם זה עצוב או מצחיק, שזה מה שטוענים כדי להגן על החיוב המיותר". לדבריו, "האמת היא שפשוט מנצלים את רצוננו לחסוך זמן, או לשריין מראש כרטיס בשעות העמוסות, ומחייבים אותנו על שירות שמייעל להם את התהליכים וחוסך להם בכח אדם".

לדבריו, פיתוח מערכת להזמנת כרטיסים היא אכן תהליך יקר ומורכב, אך ההתאמות השוטפות אינן שוות ערך לעלות הגבוהה הנגבית מכל הלקוחות. "אם כל הצרכנים היו מוותרים על ההזמנה ברשת, היו צריכים להעסיק עוד כמה קופאים. אם היה מדובר בתוספת של שקל להזמנה, בוודאי לא היה נשמע זעם כה רב, אבל זה לא המצב. השירות הוא הקלה לשני הצדדים, וחבל שאנחנו מרשים לעצמנו לעשות בו שימוש כל עוד שגובים עליו סכום כל כך גבוה".

 

"משקיעים במערכות"

שקל אחד? ממש לא. בדקנו כמה עולה התענוג בבתי קולנוע שונים, וחזרנו עם תשובות (אשר מופיעות בחלק השמאלי של העמוד) וכמובן, עם תגובות.

מסינמה סיטי נמסר: "העמלות בענף הן תוצאה של עלויות רבות הכרוכות בהפעלת 

השירות והתחזוקה השוטפת, ובהן עלויות אבטחת מידע וניהול שוטף, ואינן מחליפות שעות העסקה של נציגים בקופות. עמלה מקוונת כאמור אינה ייחודית לענף הקולנוע ומקובלת במרבית הענפים בארץ ובעולם. יתרה מכך, העמלה הנגבית בקולנוע נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לעמלות הזמנת מופעים, הצגות וכו'".

מיס פלנט, שהיא גם הבעלים של רשת רב חן, נמסר: "אנו משקיעים רבות בפיתוח תוכנה והשקעה בציוד, שעיקרו במכונות הכרטיסים ובקוראי הברקוד, במטרה לקצר את התור למזמינים באינטרנט, ובעלויות שוטפות שבעה ימים בשבוע. יודגש כי מדובר בשירות אופציונלי, המעניק ללקוח את האפשרות להבטיח את מקומו בהקרנה ספציפית וליהנות מהנוחות של הגעה לקולנוע ללא עמידה בתור. החברה מבקשת להדגיש כי עומדת בפני הלקוח גם האפשרות לרכוש כרטיסים בקופות הקולנוע ללא תוספת תשלום".

מגלובוס מקס נמסר: "בניגוד לדעה הרווחת (ללא כל בסיס), כרטוס מקוון אינו מפחית עלויות אלא ההפך הוא הנכון. תוכנות כרטוס (קל וחומר בכרטוס מקוון) עולות כסף רב. כל פיתוח, מבצע, חידוש או שינוי במערכת זו עולה גם הוא כסף רב. כמו כן יש השקעה גדולה במערכת חומרה, אשר עיקרה בקווי תקשורת אונליין מול כל סניפי הקולנוע וקליטת ההזמנות מכל אתר ואתר. ההשקעה בחומרה גם היא אינה חד־פעמית".

מרשת בתי הקולנוע לב נמסר: "בתי הקולנוע גובים מחיר שונה עבור המוצר כי הוא כולל עלויות נוספות רבות, בין השאר פיתוחי תוכנה ייחודיים, אפליקציות, חומרה, שכר מקצועי של אנשי תוכנה לפתרון תקלות ובעיות על בסיס 24/7, יישומי תקנים של חברות האשראי לגבי מכירות אינטרנטיות, עלויות של ביטולים והתכחשויות לעיסקה. ההשקעות בחומרה ובתחזוקת המערכות אינן חד־פעמיות ובעלויות ניכרות לעומת מערכות קופה רגילות. גם רכישות כרטיסים במכשירים האוטומטיים בסמוך לקופות הקולנוע הן במחירי קופה".

ממשרד הכרטיסים לאן נמסר: אנו עמלה בגין שירותים שניתנים לצרכן. מאחורי הזמנה טלפונית עומדים טלפנים רבים. כמו כן, מאחורי הזמנה אינטרנטית עומדת טכנולוגיה יקרה בתוספת תמיכה של אנשי מחשוב ואנשי תפעול. עמלה זו שחלה על הלקוח בגין שירותים אלה מכסה חלקית את הוצאות התפעול ותחזוקת המערכות. לאן ממשיכה לקיים על חשבונה את המערכת הישנה שבה הלקוח מגיע לקופת הכרטיסים ורוכש את הכרטיס ללא העמלה".

לפי האתר של eventim, יש לשלם על כרטיסים בהדפסה ביתית משום שיש צורך ב"הכנה טכנולוגית מורכבת מראש, כגון רשת אינטרנט שחייבת להיפרס במקום לטובת חיבור מסופונים ייעודיים... כל אלה מחייבים גם הצבת כוח אדם ייעודי באירועים השונים". 

ממשרד הכרטיסים פשבר לא נמסרה תגובה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר