מילאו כיסיי באגוזים

החג המתקרב הוא שעתם של האגוזים • עשינו סדר בסוגים ובמחירים, וקינחנו בריבועי פאדג' עשירים בטעם ובערכים תזונתיים, וכמובן כשרים לפסח

אגוזים , לירון אלמוג
אגוזים, צילום: לירון אלמוג

ילאו כיסיי באגוזים ותזונתי בחלבונים ובשומנים טובים, טובים מאוד. האגוזים רווים נחת ובמיוחד בימים אלה. אך חלף לו ט"ו בשבט ושמם נישא בכותרות, והנה מגיע יום חגם הגדול - חג הפסח. 

את האגוזים בריא לשלב בתזונה היומיומית, אך עדיין כדאי לזכור לאכול אותם במידה, בשל ערכם השומני הגבוה. עוד חשוב לציין כי אגוזים אינם שומרים על טריותם לאורך זמן, ולכן מומלץ לשמור אותם במקרר או במקפיא. טעמם משתבח עם קלייתם ואפייתם, אך הדבר פוגע מן הסתם בתכונותיהם התזונתיות. הכי בריא טרי.

ועוד עצה בריאה לבשלנים: אם חשקעתם באגוזים טחונים, טחנו אותם בעצמכם. אלה הנמכרים טחונים נוטים להתקלקל מהר יותר. הימנעו גם מטחינה אגרסיבית, שעלולה לחמם את האגוזים ולפגום בהם.

הנה לפניכם מורה נבוכים לעולם האגוזים ולעושר שהוא מציע לנו.

 

אגוזי מלך

בישראל הוכתר אגוז הקליפורניה למלך ולא בכדי. מחקרים מראים כי האגוז האהוב עשיר בנוגדי חמצון רבים ואיכותיים וברמה גבוהה משאר חבריו למשפחה. במטבח הוא דווקא נחשב לאחד הזולים, הפופולריים והנפוצים, בניגוד לשמו המלכותי. מומלץ לאכול כמה אגוזי מלך טריים ביום כחלק מהתזונה היומית. אגוזים אלה מתאימים לאפייה, לבישול ולקישוט.

המחיר: 6-8.50 ש' ל־100 גרם

 

אגוזי פקאן

הפקאן הוא אמריקני מובהק, ומלבד מוצאו הוא גם כוכב ראשי בעולמות האפייה במדינה. יש על שמו פאי מתוק, גלידה חמאתית והוא בן זוג צמוד לבננה בשלה בקינוחים רבים. בארץ הוא הפך לפופולרי בשנות ה־80 עם תהילתן של המסעדות הסיניות ועימן הפקאן הסיני כמובן. הפקאן בריא עד מאוד ומכיל ריכוז גבוה של חומצה אולאית (בדומה לשמן הזית), המסייעת בהורדת רמת הכולסטרול והורדת לחץ דם. 

המחיר: 11.20-14.80 ש' ל־100 גרם

 

אגוזי לוז

כנסיך הפטיסרי הצרפתי, וכשם נרדף לטעם אגוזי מעודן ונחשק, שימש אגוז הלוז השראה לאינספור שכיות חמדה מן הרפרטואר הצרפתי, כגון עוגיות מקרון, גלידה קטיפתית, מחית פרלין - ואפילו יש לו קשר לאספרסו עם נגיעת חלב חם, ולחמאה מומסת ומושחמת שעימה מכינים עוגיות ורטבים. בקיצור, ידו בכל.

 אגוז הלוז יקר ויוקרתי. אמנם קשה להשיג את גרסתו המולבנת, המשמשת לאפייה, אך זה שווה את המאמץ. הוא נפוץ בעיקר קלוף ומכוסה בציפה חומה. גם לו סגולות חיוניות והוא מכיל שפע ויטמין E לשמירה על תאי המוח, בריאות הלב ומחזור הדם.

המחיר: 11 ש' ל־100 גרם

 

אגוזי ברזיל

האגוז האקזוטי שבחבורה הוא הפכפך ומסתורי. אין לו שימושים מובהקים במטבח - אפשר לקלות ולתבל אותו, אפשר לשלב אותו בעוגיות ובמאפים ואפילו בקציצות. בדרך כלל מומלץ לצרוך אותו טרי בשל סגולותיו. 

הוא מכיל כמות אדירה של המינרל סלניום, נוגד חמצון שמסייע בהגנה על התאים בגופנו מפני נזקים, אך כמות גדולה מדי של המינרל המדובר עלולה לגרום להרעלה ואף למוות. לכן מומלץ לא לאכול יותר משני אגוזי ברזיל ביום.

המחיר: 7.50-10.90 ש' ל־100 גרם

 

שקדים

הם עשירים בשומנים טובים, בחלבונים, בוויטמינים ובמינרלים, והם ללא ספק אחד מחומרי הגלם הנחשקים והשימושיים ביותר במטבח. מלבד היות השקד אחד מתחליפי הקמח הראשונים, עוד בטרם גדלה המודעות, שבכך הבטיח את מקומו כיקיר המטבח בפסח, הוא גם משמש עמוד תווך במטבח הבריאותי ואפשר לומר בבטחה - אי אפשר בלעדיו. השקד הוא שם נרדף לאיכות, לטעם טוב, לאנינות ולתובנה קולינרית.

המחיר: 6 ש' ל־100 גרם שקד טבעי

 

אגוזי מקדמיה

המקדמיה הקטן והחמאתי עשיר בכל טוב. יש בו שפע של ויטמין A, ברזל, חלבונים וחומצה פולית. הוא משמש תחליף טבעוני ליצירת גבינות, אך את הפופולריות שלו הוא שואב מהיותו אחד האגוזים האהובים במתכוני עוגיות חמאתיות.

המחיר: 15 ש' ל־100 גרם

 

קשיו

גם לקשיו יש סגולות בריאותיות ותזונתיות, אך עיקר עניינו בהיותו חומר גלם נחשק. הוא נהדר כתוספת למאכלים מן המזרח התיכון, טעים בעודו קלוי ומתובל ומתווסף לסלט טוב, או ככה סתם לנשנוש בלי הסלט. גם הקשיו משמש להכנת גבינות טבעוניות.

המחיר: 10.30-11.40 ש' ל־100 גרם

 

קוקוס

אין חג פסח שבו לא נתקלים בקוקוס, עד כדי כך שהפרי האקזוטי הפך לאחד מטעמי החג. איכויותיו הרבות הפכו אותו לחומר גלם עיקרי בתזונה בריאה וטבעית. כיום מפיקים ממנו פתיתי פרי מיובשים, שמן, חמאה, קמח, סוכר ועוד. על כל אלה אפשר להרחיב עד אין קץ.

המחיר: 3 ש' ל־100 גרם קוקוס טחון

 

צנוברים

ודאי שהצנוברים בריאים לנו, אך הם בעיקר טעימים לנו. כאוהבי אוכל ים־תיכוני, מה אם לא הצנובר מאפיין את טעמים אלה? מפסטו בזיליקום איטלקי, דרך קובה לוהטת מנוקדת צנוברים ועד סינייה עטויה שכבת טחינה סמיכה ועליה שפע צנוברים קלויים. לאחרונה מחירם האמיר, והוא עלול להגיע גם ל־100 ש' ל־1 ק"ג צנוברים ארוכים ואיכותיים. במחיר נמוך יותר, אך עדיין גבוה מהממוצע בקטגוריה, אפשר להשיג צנוברים קטנים מאוד.

המחיר: 26 ש' ל־100 גרם 

• • •

עוד במשפחת האגוזים נמצאים הבוטנים, שעליהם כבר הרחבנו רבות במוסף קודם, וכן אגוזי המוסקט, הערמונים ואגוזים אחרים - שאותם אולי נפגוש בפעם הבאה. 

 

ריבועי פאדג' אגוזים לפסח

החומרים (לתבנית 30X20):

4 ביצים

1/2 כוס סוכר דמררה

1/2 כוס סוכר חום דחוס

4 כפות סירופ רוזטה (סירופ שקדים)

3 כפות גדושות ממרח אגוזים או שקדים טבעי

1/3 כוס שמן

350 גרם אגוזים טחונים מסוגים שונים (למשל אגוזי לוז, מלך, פקאן ושקדים)

2 כפות קורנפלור

שבבי אגוזים לקישוט

אופן ההכנה:

מערבלים ביצים, שני סוגי סוכר, סירופ רוזטה, ממרח אגוזים ושמן עד לקבלת עיסה אחידה. לא מקציפים.

מוסיפים אגוזים טחונים וקורנפלור ומערבבים יחדיו.

יוצקים לתבנית מלבנית משומנת, מפזרים שבבי אגוזים ואופים בחום בינוני־נמוך (175 מעלות) במשך כ־20 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. לשים לב לא לאפות יתר על המידה.

מצננים, חותכים לריבועים ומאחסנים בכלי אטום.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר