שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

"מורידים את היעילות של צה"ל כדי לשרת אג'נדות פמיניסטיות, ואנחנו עלולים לשלם על זה בחיים"

הרב שמואל אליהו, מבכירי הציונות הדתית, בראיון ל"שישבת": "לנשים אין היכולת להילחם. זאת האמת. אתה מקבל קצינה שהיא פחות טובה מקצין, והיא תופסת מקום לקצין אחר, שיותר טוב ממנה" • סוגיית הבנות הלוחמות והשירות ביחידות מעורבות מסעירה את רבני הציונות הדתית

צילום: צילום: אי.פי.אי // לוחמות בגדוד ברדלס, גדוד מעורב. פגיעה בערכי הדת? ,
צילום: צילום: אי.פי.אי // לוחמות בגדוד ברדלס, גדוד מעורב. פגיעה בערכי הדת?

ע' הוא בנו של רב מוכר בציונות הדתית, מהרבנים שהתבטאו נגד צה"ל בשבועיים האחרונים. הוא שירת בסדיר באחד הגדודים הלוחמים, ולפני כחודשיים, כשהוא נשוי ואב לילד בן 3 ולתינוק בן שנה, נקרא לשבוע שמירות במילואים באזור הצפון.

בצוות השמירה שאליו שובץ שירתו איש מילואים נוסף ושתי צעירות בנות 24, שהיו לוחמות בשירות הסדיר ונקראו גם הן למילואים. הן שובצו עם ע' באותה עמדת שמירה, דבר שהסב לו, לדבריו, מבוכה גדולה. 

"אני לא פנאט שמפחד מנשים, אני מעביר שיעורים לתלמידות, עושה 'על האש' עם חברים ובנות זוגם. לא כמו החרדים שיושבים בנפרד. אבל תחשוב על השיחה שלי עם אשתי ב־11 בלילה, כשהיא בבית ואני עומד עם עוד בחורה לבד, בחושך, בעמדה רחוקה בצפון, רק אני והיא.

"זה לא שנקפוץ זה על זו בעמדה, ואשתי יודעת את זה. היא סומכת עלי, יודעת שלא יקרה כלום. ועדיין, אין אף אישה נשואה, דתייה או חילונית, שהיתה רוצה שבעלה יעמוד במצב כזה. זה פשוט לא נעים. וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על האי נעימות שלי ושל הבחורה כשזה מגיע לשיח פרקטי של צריכים לשירותים/לישון/להתלבש". 

מה שהתחיל בסערה על סגנון בוטה ומזלזל בדברי הרב יגאל לוינשטיין, רב המכינה בעלי, נגד שירות נשים דתיות בצה"ל, הפך באחרונה לדיון רחב על שירות הגברים הדתיים. לפני מספר חודשים חידשו בצה"ל את פקודת "השילוב הראוי" המסדירה את השירות המשותף של המגזרים והמגדרים השונים בצבא. על פי הפקודה, כל החיילים יחויבו להשתתף בטקסים רשמיים, דוגמת ימי זיכרון, ובאירועי הווי יחידתיים; פטור יינתן רק לפי שיקול דעת המפקד, מה שלטענת גורמים דתיים שמרניים יקשה על חיילים דתיים במקרים של שירת נשים.

על פי הפקודה, במקרים חריגים של סכנת חיים ובאישור אלוף, תותר שינה משותפת של חיילים וחיילות באותו החדר, בתנאי שיהיה ביניהם חיץ. הוחלט גם שקצין שסיים קורס קצינים לא יוכל לסרב לשרת בגדוד מעורב. 

"הרצון של צה"ל לשלב נשים בא על חשבוננו, כי אנחנו נתקלים באיסורים הלכתיים שעליהם איננו רשאים לעבור", אומרים גורמים בציונות הדתית. ישי (19), תלמיד מכינה קדם צבאית שהתקבל לקורס חובלים, מספר כי קיבל לאחרונה הודעה מהצבא, שלפיה קורסי החובלים הבאים ייערכו במתכונת משותפת של בנים ובנות יחד. 

"כשהייתי בישיבה התיכונית עברתי את הגיבוש לקורס חובלים, ואז דחיתי את הגיוס כדי שאוכל ללמוד במכינה. מאז אני בקשר עם הצבא, לתיאום תאריך הגיוס. עד היום היו שני קורסי חובלים בשנה - האחד במארס, שהוא מופרד בין בנים ובנות, והאחר באוקטובר, שהוא מעורב.

"כשגיוס מארס התקרב, הודעתי שאני רוצה להמשיך שנה נוספת במכינה. אמרו לי לקחת בחשבון שהקורס הנוכחי הוא האחרון במתכונת נפרדת, ושהחל מהקורסים הבאים, הכל יהיה מעורב. העדפתי לוותר על הגיוס לחובלים. אמנם התלבטתי מאוד גם כך, אבל זה הוסיף לי על ההחלטה לוותר.

"דיברתי עם חבר שסיים את הקורס והבנתי שזו ממש בעיה, השירות עם הבנות ביחד. יש חודש טירונות, ואחר כך שלושה חודשי ימ"פ (ימאות ופיקוד) מאוד אינטנסיביים, שדורשים עבודה צמודה בין חברי הצוות. זה משהו שאדם דתי, שנזהר ממגע עם נשים, לא יכול לעשות. 

"ההחלטה לערבב את הקורסים היא ממש להדיר בפועל את הדתיים מהקורס. לסגור בפניהם את האפשרות הזו. זה אבסורד".

•   •   •

האולטימטום שהציב שר הביטחון, אביגדור ליברמן, בפני המכינה בעלי - התפטרות ראש המכינה, הרב לוינשטיין, או הפסקת ההכרה במכינה והפסקת תקצובה - גיבש את כל קשת הרבנים מהציונות הדתית לגנות את סגנונו הבוטה של לוינשטיין, ומצד שני, להסכים עם תוכן דבריו, ואף לצאת בקריאה לצעירים דתיים שלא לשרת בגדודים המעורבים. לקריאה זו הצטרפו הרבנים השמרנים ביותר, כמו הרב צבי טאו, שקרא ל"מרד אזרחי", וגם המתונים ביותר, בהם הרב יעקב מדן והרב דוד סתיו. 

השיח הדתי־לאומי בסוגיית גיוס בנות דתיות חצוי. כשמדובר בתפקידי עורף, יש מחלוקת בין הרבנים הליברלים והשמרנים לגבי הגיוס. אבל כשמגיעים לתפקידי לוחמה - הרוב המוחלט של רבני הציונות הדתית, מכל הקצוות, מסכים שהדבר אינו אפשרי לבנות דתיות, בוודאי לא כשמדובר ביחידות שבהן משרתים גם גברים. 

הקרב הנוכחי של הרבנים הוא נגד המגמה ההולכת וגוברת של שילוב נשים ביחידות לוחמות ביחד עם גברים דתיים. טענתם המרכזית היא שבמקרה כזה, עלולים החיילים הדתיים לעבור על שני איסורים מרכזיים בהלכה - איסור נגיעה ואיסור "ייחוד" (הימצאות גבר ואישה במקום סגור, לבדם).


הרב שמואל אליהו. "ברגע האמת, צה"ל לא יכניס חיילות להילחם בעזה" // צילום: יוסי זליגר

"לנשים אין היכולת באמת להילחם", אומר הרב שמואל אליהו (60), מבכירי הרבנים של הציונות הדתית והרב הראשי של צפת. "ברגע האמת, צה"ל לא מעסיק נשים בתפקידי מלחמה. צה"ל לא יכניס חיילות להילחם בעזה, גם את גדוד קרקל שמים בערבה, איפה שאין כלום. במבצע 'עופרת יצוקה' וב'צוק איתן' לא הכניסו חיילות לאזורי המלחמה. זאת האמת וצריך לומר אותה, למרות כל האג'נדות הפמיניסטיות שהכניסו לצבא.

"יש סרטון שעשו, להציג שירות משותף של בנים ובנות ורואים שם באימון שצריך לעבור קיר. שלושה רצים ביחד לקיר, שני בנים ובת. לבת שמים ספסל, כדי שתוכל לטפס. זה הזוי, זו בדיחה. עושים להן דילוגית - שמים ספסל מתחת לקיר, שיעזור להן לקפוץ עליו וכך לעבור את הקיר. הן גם סוחבות פחות משקל, פחות אלונקות.

"צריך לומר את האמת: אתה מקבל קצינה שהיא פחות טובה מקצין, והיא תופסת מקום לקצין אחר, שיותר טוב ממנה. אלו העובדות. מורידים את היעילות של צה"ל כדי לשרת אג'נדות פמיניסטיות, והפירוש של זה הוא גם שאנחנו עלולים לשלם על זה בחיים.

"מדינת ישראל היא לא שבדיה או נורבגיה, אנחנו מדינה עם מציאות ביטחונית קשה. צה"ל פוגע בכוחו במודע. ובכלל, נשים נועדו כדי להביא חיים, לא להילחם ולקחת חיים.

"גם לגבי שירות הבנות הדתיות צריך לומר את האמת: יש את הבנות האליטיסטיות מרחביה, שיש להן לשלם 2,000 שקל לחודש למדרשה שמכינה אותן לצבא, ובאמת, הסיכוי שלהן להיפגע מבחינה דתית קטן יותר. אבל הבנות הדתיות מהפריפריה, שמתגייסות לצבא, אין להן את הליווי, אין להן את התמיכה. הן מגיעות לצבא, והלחץ עושה את שלו".

מה זה לחץ?

"אי אפשר לדבר על זה. זה עד כדי פורנוגרפיה. אני שירתתי בשריון, בגדודים שיש בהם רק גברים, אבל יש כמה פקידות. השיח של החיילים בפלוגה היה מאוד מיני.

"גם כשהייתי במילואים, היה שיח מיני. זה הערות, שיחות, כל בחורה שמסתובבת הופכת להיות אובייקט מיני. 

"לפי מה שהתלמידים מספרים לנו, המצב היום לא השתנה. כשאתה צריך לשרת בצמוד לחיילת, זה הופך להיות הכל חוץ מצבא. אם חייל וחיילת שומרים בעמדת שמירה, הרמה של השמירה יורדת ב־50 אחוז. תשומת הלב יורדת. 

"וכל העניין שנמצאים יחד שעות ארוכות, וצריך להתלבש אחד ליד השני, לישון אחד ליד השני, זה מזמין יותר תשומת לב אחד לשני ופחות למה שקורה מסביב. אם יש איש ואישה בריאים, נוצר ביניהם מתח מיני. ככל שהקירבה יותר גדולה, המתח יותר גדול. 

"בא אלי בחור שחזר משמירה כזאת, בוכה. אמר לי, 'נכשלתי'. אני בכוונה לא נכנס לפרטים, כי זה גולש לפורנוגרפיה. אבל הוא פישל באופן שלא התאים לו ולאורח חייו. מי שרוצה לשמור על חיים של קדושה לא יכול לעשות את זה.

"זה לא מקרה אחד. זה דבר שקורה. חלק נכשלים, חלק לא שמים לב. מדובר בבחורים בני 18, זו מציאות שאנחנו מכירים אותה. זה השיח בצבא".

הרב אליהו מתייצב לימינו של הרב יגאל לוינשטיין. "נתפסו לאיזה משפט, אבל פיספסו את כל העיקר. מה בדיוק הבעיה? הסגנון? אז שליברמן יודיע שעד שאיתן כבל לא מתפטר מהכנסת הוא מחרים אותו, כבל אמר דברים פי אלף יותר שפלים וחריפים".

•   •   •

רב צבאי במילואים אומר דברים דומים ברוחם לדברי הרב אליהו. "יש בעיה ביטחונית אמיתית עם הבנות הלוחמות. צה"ל מוריד את רף הלחימה. חוץ מזה, יש לא מעט מקרים שהשירות פוגע בנשים מבחינה פיזית. יש צניחות רחם, שברי מאמץ, ויש גם בעיה ערכית, כמו שאביגדור קהלני אמר: אתה לוקח נשים שהן עדינות נפש ופוגע בהן מנטלית. אישה לא צריכה להרוג".

הרב אליעזר מלמד, רב היישוב הר ברכה, פירסם בטורו השבועי בעיתון "בשבע" עדויות שקיבל מחייל שריון דתי. לטענת החייל, "כמות הבעיות בענייני דת היתה מאוד גדולה. במוצב אחד היתה לנו טלוויזיה בחדר. לפעמים הדליקו אותה בשבת. הרבה פעמים צפו בה בתוכניות לא צנועות. 

"פעמים רבות חיילות הסתובבו במגורי הבנים בלי מדים ובלבוש חלקי. חיילים שומעים בשבת מוסיקה בקולי קולות. במשך כמה שבועות היינו במוצב בודד, ארבעה חיילים וארבע חיילות תצפיתניות. בלשון המעטה, הצניעות לא נשמרה במקום. פעם אחת חייל שהוא חבר שלי הביא חיילת לשכב איתו במיטה. אחר כך הוא כיבד את בקשתי לא לעשות זאת שוב".

החייל הוסיף: "גם חברים חילונים שמתוך כבוד כלפינו, הדתיים, משתדלים להימנע מלדבר לידנו דברים גסים, מחזיקים באופן קבוע עיתונים מלאי פריצות. ובדרך כלל מדביקים בחדר ובטנק תמונות פרוצות. השירותים מלאים בציורים ובפתגמים של פריצות.

"מדי פעם רצה שמועה על חיילים וחיילות ששכבו באחד מחדרי הפלוגה. ככלל, מיניות זה נושא שמעניין את החבר'ה בפלוגה, ולכן חיילים ומפקדים מרבים לדבר בו. ככל שיש בסביבה יותר בנות, כך מדברים על זה יותר - וביתר גסות".

עוד מספר החייל הדתי בעדותו: "מעת לעת, במשך שירותי בסדיר, נהגים וגששים בדואים צדו דורבנים (שאינם כשרים; י"ש) ובישלו אותם בכלי מטבח. בערבי פלוגה בסדיר ובמילואים, שאמורים להביא לגיבוש ואחדות, כמעט תמיד יש בעיות כשרות ביחס לבשר ולמנגל. כל החילונים בפלוגה אוכלים בשמחה, חלק מהמסורתיים מנסים למצוא פתרון חלקי, והדתיים, שהכשרות חשובה להם, מסתפקים בפיתות ובחומוס. 

"בהרבה ערבי פלוגה וימי כיף מביאים הופעות בידור שכוללות זמרות, שלרוב גם רוקדות על הבמה, ועוד תכנים שאינם צנועים".

רב צבאי במיל' אמר לנו השבוע: "הרבה פעמים התחיל שילוב של נשים, אבל התשתית עוד לא מוכנה. עדיין אין מקלחות ושירותים לנשים. אז מה שעושים זה פשוט להחליף את השלטים, מ'שירותי גברים' אתה פתאום רואה המון מקרים של 'שירותים משותפים'. זה דבר שמעולם לא היה. 

"איזו צורה יש לזה שגבר ואישה יושבים ביחד באותו מבנה של שירותים, תא ליד תא? זה בכלל לא עניין של דתיים. במסעדות, בקולנוע, בכל מקום חילוני, יש שירותים משותפים? בהרבה מקומות שאנחנו מעירים הצבא מתקן, אבל זה יוצר הרבה אי נעימות". 

•   •   •

כדי להבין את שורש "הדם הרע" שזורם בין צה"ל ורבני הציונות הדתית צריך לחזור כמה חודשים לאחור, לנאום אחר של הרב לוינשטיין, שזכה לכינוי "נאום הסוטים". הנאום ההוא זכור בעיקר בשל ההתבטאויות הפרובוקטיביות של לוינשטיין נגד הקהילה הגאה, אך דווקא הדברים שלא פורסמו סימנו את הקו התקיף. במשך 37 דקות הוא ניתח את התהליך העמוק שעובר על צה"ל בשנים האחרונות, שלדבריו, לא עולה בקנה אחד עם ערכיהם של מחנכים בציונות הדתית.

"28 שנים יש למכינה קשר עם הצבא. במשך השנים, השירות של נוער דתי, ציוני ואיכותי מבית מדרשנו התקבל באהבה ובשמחה, כשלמערכת הערכים שאנחנו מביאים מבית המדרש היתה הערכה גדולה. השינוי הראשוני התרחש לפני 22 שנה, בבג"ץ אליס מילר, שפסק שבחורה יכולה לשרת כטייסת קרב, ולאחר מכן בחקיקת חוק שוויון בשירות הצבאי בכנסת. 


הרב יגאל לוינשטיין, "קצין חינוך ראשי קובע ערכים חדשים בצה"ל, שלא שמעו אבותינו דברים כאלה"

"התהליך החל בקול ענות חלושה. מתוך כבוד והערכה לעולם הדתי, הוקמה ועדת השילוב הראוי, שם ניסו למצוא איזונים מתוך אמון וכבוד לחיילים והקצינים הדתיים, שיוכלו לשרת נאמנה תוך שילוב כזה או אחר של נשים. 

"זה החזיק מעמד עד לפני ארבע שנים, אז התחילו התהליכים הכלליים של שינוי מדינת ישראל למדינת 'כל אזרחיה'. הלאומיות והציונות הפכו להיות שם נרדף לדבר שלילי. בשנתיים האחרונות יש תאוצה בשינוי בערכי צה"ל".

לאורך דקות ארוכות מאשים הרב לוינשטיין את קצין חינוך ראשי בשינוי הערכים ובדחיקת הדת והדתיים אל מחוץ לצבא. "חיסלו את ענף תודעה יהודית בקנאות, שאינה מאפיינת את הצבא. הצבא תמיד ניסה למצוא פתרונות כדי שכל הצדדים יוכלו לשרת, האמירה היתה 'לכם, הדתיים, אין זכות לעסוק בחינוך, החינוך הוא תפקידו של קצין חינוך ראשי. אתם, הדתיים, שייכים רק למישור הפרקטי הדתי של כשרות, שבת, תפילות. לא עוסקים ברוח ובערכים'. אמרו לנו ש'אוהבים את המוטיבציה, אבל שונאים את הדעות שלכם'.

"קצין חינוך ראשי, בתור הריבון היחיד והמוחלט על החינוך לערכים, קובע ערכים חדשים בצה"ל, שלא שמעוּן אבותינו דברים כאלה - ערכים דמוקרטיים, כשהמילה 'דמוקרטיה' עברה טשטוש מושגים. אנחנו מכירים דמוקרטיה כשלטון הרוב וערכיו, והכוונה פה היתה לפלורליזם. עכשיו מנסים להטמיע את זה מחדש בכל הקורסים.

"בסדרות חינוך של טירוני שריון מתקיים המשחק הבא: הפסיכולוג יושב עם כולם ועושה מין 'משחק קבוצתי של ערכים'. זה מתחיל ב'מי אוהב סרטים כאלה וכאלה', ואז חלק הולכים לימין וחלק לשמאל. זה נמשך ב'מי אוהב מאכלים כאלה וכאלה', כביכול דברים תמימים, עד שמתחילים בשאלה 'מי בעד נישואים אזרחיים'. באותו רגע לא צריך להמשיך, מי שהלך לשמאל מסומן. והשאלות נמשכות: 'מי בעד שירות נשים', 'מי בעד ברית הזוגיות'. הדתיים נבוכים, כי ברור לאן זה הולך".

במשך דקות ארוכות מוחה לוינשטיין על שורה של מקרים שהגיעו לאוזניו, לטענתו. קצינים נלקחו לבית מדרש של התנועה הרפורמית, ואף עברו קבלת שבת במחיצת אנשי התנועה; קצין דתי בקורס טיס אולץ להשתתף בפעילות של צביעת מועדון לבני נוער גאים, תוך הקשבה לאורח חייהם; ומסעות "עדים במדים" למחנה ההשמדה אושוויץ בפולין מתובלים באמירות ובאזהרות לחיילים "לא להפוך לנאצים בשטחי החיכוך".

לדברי הרב, גם בסוגיית שילוב נשים "הצבא מוכן לשלם באובדן חיילים מעולים, בתנאי שלא תהיה הדרת נשים. פעם קצין דתי יכל לומר בתום בה"ד 1 שהוא רוצה לשרת בקרקל, היום הוא לא יכול. מג"ד 51 של גולני, שהוא מפקד הגדוד הלוחם ביותר, עם הקרבות הקשים ביותר, לא יכול לומר שהוא לא רוצה קשר"גית (קצינת תקשוב קרבית), כי הוא לא מוכן להיות איתה בצמוד".

•   •   •

"יש איסור הלכתי חד־משמעי נגד גיוס נשים לצבא", אומר הרב שלמה אבינר, מבכירי רבני הציונות הדתית. "צריך בכלל הסבר למה? בתי הספר שלנו נפרדים בין בנים לבנות, כדי לשמור על הצניעות, אז בצבא? 

"ביחידות המעורבות מתאמנים ביחד, לוחמים ביחד ומתפקדים ביחד. זה יוצר בעיה חמורה של צניעות. אבל צריך להבהיר שזה בכלל לא חדש, זו עמדת כל הרבנים מאז ומתמיד, הרבנים הראשיים לדורותיהם יצאו נגד גיוס בנות דתיות, כל הרבנים מתנגדים לזה, אין לרב לוינשטיין 'זכויות יוצרים' על זה".

הרב דוד סתיו, רב היישוב שוהם ויו"ר ארגון רבני צהר, שידוע בעמדותיו המתונות, הפתיע בשבוע שעבר כשהצטרף לרבנים מאיר נהוראי ויעקב מדן בקריאה לבני הנוער של הציונות הדתית שלא להתגייס לגדודים המעורבים.

"יש צבר של עובדות שהתרחשו בשנים האחרונות בצבא, שנותן לרבים בציונות הדתית הרגשה שמישהו רוצה לדחוק אותנו החוצה, או לחנך אותנו מחדש", אמר לנו סתיו השבוע. "יש את השינוי בפקודת השילוב הראוי; יש חיוב של קצינים דתיים לשרת ביחידות מעורבות; יש את המאבק סביב סגירת ענף התודעה היהודית; ובנוסף, יש פקודה שלא יהיו מג"דים מגיל 32 ומעלה, מה שאומר שבני הציונות הדתית, שהיו שנתיים במכינה קדם צבאית, לא יכולים להגיע לדרגה הזאת.

"ויש כל מיני מקרים, שבהם מכריחים חיילים דתיים לצפות בהצגות ובתכנים בלתי ראויים. שמעתי גם על כך שבאימונים, חיילים דתיים נדרשו לסחוב חיילת ב'סחיבת פצוע', או להיות ביחד 18-12 שעות בשמירה. אלה שני איסורים הלכתיים חמורים של נגיעה ושל ייחוד.

"אני חושב שבחלק מהמקרים הבאנו את זה על עצמנו, ובחלק יש חוסר הבנה של המערכת הצבאית לרגישות הדתית, שגרם לכך שהצבא התנהג לא פעם בצורה לא מושכלת. במקום לחזק ולהעצים כוחות דתיים שרוצים מעורבות ישראלית, הוא דחף את הרוב הגורף לעמדות לעומתיות כלפיו. וזה לא בריא.

"הצבא מגיש על מגש של כסף לחוגים החרד"ליים (חרדים לאומיים; י"ש) כר פורה לטענות שלהם, ובכך דוחף רבנים כמוני וכמו בני לאו לעמוד לימינם של הרב לוינשטיין והרב אלי סדן. גם האיום של ליברמן דוחק אותנו לעמוד לצד הרבנים החרד"ליים.


חיילות וחיילים באימון של פיקוד העורף, 2014 // צילום: יהושע יוסף

"לצד זה שאנחנו אוהבי צה"ל ומדינת ישראל, אנחנו אנשים דמוקרטיים, ולא ניתן למישהו לסתום פיות. בגלל שהרב לוינשטיין אמר דברים חמורים צריך להעיף אותו מתפקידו? יש המון אנשים שאומרים דברים לא ראויים, אם נעיף כל אחד נישאר בלי בעלי תפקידים.

"במקום להבין שצריך לחבק ולחזק את הציונות הדתית שהולכת לצבא, ליברמן איים לסגור ישיבה, ששולחים ממנה אלפי בני נוער ליחידות הכי בכירות בצבא. על עלי אתה מאיים?! עצם השיח הזה יוצר מצב שבו רבים בציונות הדתית מרגישים לא נוח".

למה בני נוער איכותיים כל כך, פרי החינוך המהולל של הציונות הדתית, לא מסוגלים להתמודד עם נשים בקרבתם?

"זה לא עניין של היכולת להתמודד, זה מה שהתורה מתירה ומה שהיא אוסרת. בניגוד לחרדים, אנחנו לא נבהלים מהעמידה מול פיתוי. אצל החרדים אומרים, 'אל תלכו לצבא, אל תלכו לאקדמיה, כי יש נשים ולא תוכלו לעמוד בפיתוי'. אנחנו מדברים על השתלבות, אבל יש דברים שהם איסורים הלכתיים.

"נער דתי לא יכול לגעת באישה. זה איסור הלכתי. אף אחד לא מעלה על דעתו להכריח חייל דתי לאכול לא כשר. גם איסור נגיעה ואיסור ייחוד הם הלכתיים, ואסור להכריח חייל דתי לעבור עליהם.

"אני לא מכיר באיסור על בנות להתגייס לצה"ל. ברמב"ם כתוב שבמלחמת מצווה יוצאים חתן מחופתו וכלה מחופתה. יש הסכמה בציונות הדתית ששירות לאומי ושירות צבאי הם דרך לתרום".

הרב סתיו תוקף את דבריו של הרב לוינשטיין. "הדברים שלו חמורים מאוד בכמה רמות, לא רק בסגנון המזלזל והלא צנוע. לדבר על בנות 'חמות', או לומר 'מי יתחתן איתן', זה דיבור לא צנוע. ככה רב לא מדבר. 

"אבל זה הרבה מעבר לזה. בשנה־שנתיים האחרונות יש רוח רעה של חוגים מסוימים בציונות הדתית, בעיקר באגף החרד"לי, שרואים כל דבר שנעשה במדינת ישראל בעין רעה, כאילו רוצים להעביר אותם על דתם. כאילו הם בשעת השמד. זה מזכיר דיבורים של נטורי קרתא. אפילו החרדים כבר לא מדברים בשפה הזאת.

"לומר שצה"ל שולח אשכנזיות ליחידה 8200 ואת הפריפריה לקרקל - אלו דברי הבל והסתה נגד צבא הגנה לישראל. איך אפשר לומר דבר כזה? זה הצבא שלנו. מישהו באמת חושב שלצה"ל יש אג'נדה לחנך את בנות ישראל מחדש?! להפוך נערים דתיים ללא דתיים?! על זה איזנקוט יושב?! נכון שהרמטכ"ל עומד מול אתגרים ותנועות שיש להן רצון לקדם אג'נדה נשית, אבל התנועות האלה לא במלחמה איתי. 

"צורת הצגת הדברים, כאילו רוצים לחסום את הציונות הדתית, היא שטחית ורדודה, כאילו יש מישהו במדינת ישראל עם כוחות אימתניים, שמנסה לקחת את הציונות הדתית, שנמצאת בתקופות שיא - משולבת בכל המערכות, במשפט, בפוליטיקה, בצבא - ולהפוך אותה לכלום".

•   •   •

עטרה קפס (18) ממודיעין לומדת במכינת "מיתרים לכיש", שמכשירה בנים ובנות דתיים וחילונים לשירות בצה"ל. היא דתייה, ומתכוונת להתגייס בקרוב לשירות בחיל המודיעין.

"באולפנות לא תומכים בצבא", היא מספרת. "מדרבנים מאוד ללכת לשירות לאומי, ולא לצבא. יש 'ערב שירות', שבו מביאים בנות שירות לאומי לדבר על שירותן, אבל אין 'ערב צבא'. יש מקשרת מכל עמותה של שירות לאומי, והיא באה לעזור עם התפקידים בשירות לאומי, אבל אין דבר כזה מהצד של הצבא. גם המורים לא ממש דוחפים לשירות בצבא. 

"אני יודעת שרבנים מתנגדים לשירות של בנות דתיות בצבא, בגלל שהם מפחדים מסביבת השירות עם בנים, ממקום חילוני. אני יודעת שבשירות צריך הרבה פעמים להילחם על הדת שלך מול כולם. אבל מי שמספיק חזקה ויכולה להתמודד עם זה - שתלך לצבא. 

"נכון שקל יותר כשאתה בסביבה שבה כולם שומרים שבת ואוכלים כשר, אבל צריך להתמודד. אני הולכת לצבא, כי אני חושבת שמבחינה דתית אני אוכל להתמודד עם זה. השירות הלאומי הוא תחליף למי שלא רוצה להתמודד עם הבעיה הדתית, אבל מי שמסוגלת צריכה להתגייס. צבא זה משהו שמחבר בין חלקי האוכלוסייה בישראל, זה לשרת את מדינת ישראל".

נעלבת מדברי הרב לוינשטיין, ש"בנות נכנסות לצבא יהודיות ויוצאות בקצה השני לא יהודיות"?

"לא. זה לא חדש שיש רבנים שחושבים ככה. אני כן חושבת שיש דרך לומר את הדברים. להגיד 'מי ירצה להתחתן איתן' - זו לא הדרך. לי אין חששות שלא ירצו להתחתן איתי, אני מניחה שלאדם שאותו אני אוהַב ושיאהב אותי לא יפריע שעשיתי שירות צבאי".

גורם צבאי בכיר, המעורב בסוגיית שירות דתיים ודתיות בצה"ל, אמר לנו השבוע: "יש קשר עם הרבנים הדתיים ויש הערות על פקודת השירות המשותף. זה שיח ענייני. הציונות הדתית רוצה להמשיך להתגייס ולתרום לצבא, וזה מה שיהיה. פקודת השירות המשותף תשונה ותתעדכן, לפחות בסעיף שאסר על קצינים דתיים לסרב לשרת בגדודים מעורבים.

"זה לא כזה סיפור. רוב המקרים הם שחייל מגולני, שיוצא לקורס קצינים, חוזר לגולני. כך גם בצנחנים וכך גם בגבעתי. מקרה שבו חייל שיצא מגדוד נשלח למקום אחר הוא בעייתי, ואם זה קורה, אפשר למצוא פתרון. נעדכן את הפקודה, כך שזה יהיה בסדר".

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל הוא צבא העם, המשלב את כלל האוכלוסיות, תוך הקפדה על שמירת אורח חייהן. פקודת השירות המשותף גובשה בצוות שכלל את כל הגורמים הרלוונטיים, ומטרתה לאפשר את מימוש מטרותיו המבצעיות של צה"ל, תוך שמירה על כבודם ואמונותיהם של כלל המשרתים.

"הפקודה קובעת כי במקרים מסוימים, כחלק ממילוי משימה מבצעית ומתוך צורך מבצעי, חיילים וחיילות מורשים לשמור יחדיו, כשהם עומדים בתנאים שנקבעו בפקודות. עם זאת, הפקודה קובעת כי חייל או חיילת שאורח חייהם דתי, זכאים לבקש להימנע מפעילות משותפת עם בני המין השני, לרבות תורנות שמירה, ויש להיענות לבקשתם.

"באשר לסוגיית השירותים המשותפים, הפקודה מגדירה כי על השירותים להיות מופרדים, אך מאפשרת, באישור מיוחד, להתיר קיום שירותים משותפים שניתנים לנעילה מבפנים.

"קורס חובלים מקיים שני מחזורי גיוס בשנה, אחד מהם מאפשר שילוב נשים והשני לא. בשלב זה אין שום שינוי באופן המיון והגיבוש לחיל הים. מלש"ב שאינו מעוניין לשרת בקורס משותף יכול להתגייס בקורס מארס הקרוב. במידה ויועברו המקרים הפרטניים שמתוארים בכתבה, הם ייבדקו ויטופלו בהתאם".

judadatit@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר