התעשייה האווירית: נעצר בנו של שר הרווחה חיים כץ

יאיר כץ חשוד בתיווך לשוחד וכי ניסה לסחוט באיומים את עובדי החברה כדי שיתפקדו לליכוד • השופט: "מצטיירת תמונה מדאיגה"

הבן, יאיר כץ. הוארך מעצרו // צילום: יוסי זליגר // הבן, יאיר כץ. הוארך מעצרו // צילום: יוסי זליגר

התפתחות דרמטית בחקירת השחיתות בתעשייה האווירית. יאיר כץ, בנו של שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ, נעצר אתמול על ידי המשטרה במסגרת פרשה 630, העוסקת בחשדות לשחיתות בתעשייה האווירית. 

יחד איתו נעצרו גם דוד פרץ, יו"ר ועד הטכנאים של עובדי התעשייה האווירית, ואהוד נוף, מזכיר הוועד. המשטרה חושדת שהשלושה, בהיותם בכירים בוועד, פקדו את עובדי החברה למפלגת הליכוד תמורת טובות הנאה, תוך שהטילו על העובדים פחד ומורא ואיומים על מנת לקדם את האינטרסים האישיים שלהם ושל אחרים. מעצרם של השלושה הוארך אתמול בחמישה ימים בבית משפט השלום בראשון לציון. 

לטענת המשטרה, יאיר כץ חשוד גם בתיווך לשוחד. במשטרה מבהירים כי אביו, השר חיים כץ, אינו חשוד לפי שעה בפרשה, אך לא מוציאים מכלל אפשרות כי בהמשך החקירה תידרש חקירתו באזהרה. זאת לאור העובדה שבמשך שנים כיהן כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית. 

יחד עם שלושת העצורים הנ"ל נעצרו אתמול לחקירה עשרה חשודים נוספים, ומעצרם מצטרף ל־16 חשודים נוספים שנעצרו בשבוע שעבר. נציין כי  חלקם בעלי תפקידים ונושאי משרה בתעשייה האווירית, בחברות פרטיות אשר סיפקו ו/או מספקות שירותים לתעשייה האווירית.

החשד המרכזי נגד אנשי התעשייה האווירית, שהבכיר שבהם שנעצר עד כה הוא חבר דירקטוריון החברה, תא"ל (מיל') אמל אסעד, הוא שהם קיבלו שוחד וטובות הנאה מחברות פרטיות שהעניקו שירותים לתעשייה האווירית ובתמורה קידמו את האינטרסים של החברות הללו. זאת בין היתר, באמצעות סיוע לספקים לזכות במכרזים.

האב, השר חיים כץ. אינו חשוד  //  צילום: דודי ועקנין

לטענת המשטרה יאיר כץ התחמק בחקירתו משאלות מסוימות שעליהן נשאל. ״הוא מצא לנכון לענות לשאלות מסוימות ולשאלות מסוימות ענה תשובה מתחמקת״, טען נציג המשטרה בהארכת מעצרו.

לדברי מפקח סלבה מירון, בידי המשטרה ראיות לכך שיאיר כץ, דוד פרץ ואהוד נוף אילצו עובדים להתפקד לליכוד, למרות שזו לא היתה דעתם הפוליטית אך הם עשו כן רק במכיוון שחשו מאוימים. בהמשך ציין מירון כי מאז תחילת החקירה נעשו פעולות שיבוש מצד השלושה ועל כן, לדבריו, "יש להושיבם מאחורי סורג ובריח".

פרקליטו של יאיר כץ, עו"ד יאיר בומבך, אמר בדיון כי מעצרו של מרשו הוא ״ביזיון״. לדבריו, משטרה חוקרת מעל חצי שנה ואינה בודקת דברים בסיסיים. לדוגמה, האם יש זיקה או אין זיקה בין עובדת ההתפקדות לליכוד לבין העובדה שהיתה השפעה כלשהי מצד החשוד על עובדת קידומם או אי קידומם של עובדים. ״לא בודקים את זה בכלל וזה תמוהה״, טען בומבך והוסיף כי כץ הוא קצין צה"ל ששירת ביחידה מובחרת ולעצור אותו היה דבר לא ראוי.

"עובדים חיו בפחד תמידי"

השופט עמית מיכלס שדן בהארכת המעצר ציין כי התרשם שקיים פער בעוצמת החשד בין המיוחס לכץ לבין המיוחס לפרץ. עם זאת, אין לדבריו החשד נגד השניים מבוסס והוא נסמך על יותר ממקור חקירתי אחד. עוד הוסיף כי נגד החשודים יש עילת מעצר, נוכח עבירות הסחיטה והאיומים המיוחסים להם.

״ניתן לומר שהתמונה המצטיירת בחומר החקירה שהוצג לעיוני הינה תמונה מדאיגה וזאת בלשון המעטה״, ציין השופט מיכלס והוסיף כי ״דומה שלאורך שנים אנשים עובדים בתעשייה האווירית בתוך אווירה של פחד תמידי וחשש לעתיד התעסוקתי״. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר