בעבר, חג הפסח היה גאולתם של הרגישים לגלוטן וההפך מכך עבור שומרי הכשרות, שרק חיכו לחזור לקמח הרגיל והמוכר. בתקופה האחרונה אנו עדים וטועמים את המהפכה בצלחת בזכות ריבוי הקמחים המיוחדים שנכנסו לרשתות השיווק ולתודעה בזכות הצליאקים.
לא עוד עמילן פשוט בעל תכונות קלושות המתיימר להחליף קמח חיטה (שיתרונותיו הרבים שמורים לו), אלא מבחר קמחים שנועדו לשימושים רבים, ובהם אפייה, כמובן. הקמחים החדשים, בעיקר אלה שנועדו לאפייה, אינם בגדר פשרה כי אם מוצרים ראויים ומוצלחים ביותר. עיקר נפלאותיהם של קמחי הבוטיק נטולי החיטה טמון בעובדה שהם מתנהגים כמעט כמו קמח רגיל, וכך מאפשרים אפייה רגילה למדי של עוגות, עוגיות, מאפים מלוחים ואפילו מאפי שמרים.
אפשר לחלק את קטגוריית הקמחים המיוחדים לשלוש קבוצות: קמחי בוטיק - תערובת עמילנים וקמחים רב־תכליתית המשמשת לאפייה רגילה; תחליפי קמח - אבקה פשוטה, לעיתים מועשרת בסוכר, המאפשרת שימוש מוגבל במוצר לאפייה של מתכונים ייעודיים; וקמחי בריאות - קמחים עשירים ובעלי תכונות המאפיינות יותר את עולם התזונה הבריאה, ושעיקר השימוש בהם הוא במטבח הבריא והמודע.
קמח בוטיק
קמח תמי
פיתוח מזהיר במיוחד של תמי בן דוד הביא לשינוי מהותי בתפיסת העולם נטול הגלוטן. לא עוד פשרות, אלא שלל מתכונים מרהיבים הניתנים להכנה בעזרת סידרת הקמחים הנושאים בגאווה את שמה. הקמח מחליף אחד לאחד קמח חיטה בכל המתכונים. טעמו עדין והבשורה שהוא מביא פורצת דרך. בסידרת המוצרים תוכלו למצוא גם קמח להכנת לחם ומאפי שמרים.
המחיר: 36.90 ש' ל־1 ק"ג
קמח רב־תכליתי
קמח כרגיל
את הקמח הרב־תכליתי של אשבל פיתחה השפית עינת מזור ואף הוא כאן כדי לתת מענה לאפייה ללא גלוטן. הקמח נטול סוכר והוא עמילני יותר, ולכן לא מתאים לכל מתכון. לפיכך, כדאי בשלב הראשון להכין את המתכון המופיע על גב האריזה וכמובן להצטרף לקהילת "קמח כרגיל" בפייסבוק, למתכונים וטיפים רבים.
המחיר: 19.70 ש' ל־450 גרם
קמח בוטיק
הפיתוח של שף עופר גל וצוות בוטיק סנטרל הוא תערובת של כמה עמילנים ודגנים, והוא עדין מאוד בטעמו ובמרקמו. הקמח משמש לאפייה קלאסית ומחליף באופן מרשים את קמח החיטה. יש לו תכונה עמילנית יותר שבאה לידי ביטוי, למשל, בבצק המתקבל כפירורי יותר ופחות פציח ופריך.
המחיר: 27 ש' ל־650 גרם
תחליפי קמח
קורנפלור
עמילן תירס פשוט המשמש תחליף זמין לקמח משחר תולדות האפייה לפסח. הוא אינו מסוגל להחליף לגמרי את קמח החיטה, אך בהחלט יעשה את העבודה במתכוני עוגות שוקולד, עוגות גבינה ועוגות אגוזים.
המחיר: 4 ש' ל־200 גרם
קמח קונדיטור
המותג הראשון שניסה להיות תחליף משודרג יותר לקמח. בפועל מדובר בעמילן תירס בתוספת סוכר ומייצבים, ולכן אינו עומד בצו השעה. הוא אינו בריא במיוחד אך זול וזמין.
המחיר: 5.20 ש' ל־1 ק"ג
קמח תפוחי אדמה
קמח המופק מתפוחי אדמה מבושלים ומיובשים הטחונים לאבקה. הוא פשוט, זמין ומשמש בעיקר להכנת לביבות, בלינצ'סים, לחמניות לפסח ולהסמכת רטבים ומרקים.
המחיר: 6 ש' ל־500 גרם
קמחי בריאות
קמח אורז מלא
הוא עשה לו שם בעיקר בהסמכה של מרקים ותבשילים, אך קמח אורז מלא טחון דק באיכות גבוהה יכול בהחלט להשתלב גם באפייה. בשילוב שקדים טחונים יתקבלו עוגיות נהדרות ובריאות יותר.
המחיר: 14.20 ש' ל־500 גרם
קמח טף
הקמח האתיופי העתיק עשיר בברזל ובסידן. הוא מצוין לפשטידות וללביבות. טעמו חמצמץ וייחודי.
המחיר: 24.70 ש' ל־400 גרם
קמח חומוס
טעמו ומרקמו של כוכב החביתות הטבעוניות מזכירים מאוד את המטבח ההודי. יתרונו טמון בעושר החלבון ובאומגה 6 שבו, ועל כן הוא בסיס נהדר להעשרת קציצות, לביבות ופשטידות.
מחיר: 13.90 ש' ל־500 גרם
קמח עדשים אדומות
כמו קמח חומוס, גם קמח עדשים אדומות (או כתומות) מצטיין בערכים תזונתיים נפלאים, בעיקר הודות לכמות החלבון, הברזל והסיבים התזונתיים שבו. קמח זה נהדר להעשרת התפריט היומיומי.
המחיר: 21.70 ש' לאריזה של 500 גרם
לכל קיש - מלית
מלית ירקות לקיש
החומרים למלית בטטה ופטה:
1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות
1/4 כוס שמן זית
2 ביצים טרופות
1 מיכל שמנת מתוקה לבישול
8 עלי תרד
חופן גבינת פטה
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן הכנה:
1. מסדרים קוביות בטטה על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, יוצקים שמן זית, מתבלים במלח ובפלפל וצולים בתנור בחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־20 דקות.
2. מערבבים בקערה ביצים ושמנת מתוקה, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים היטב.
3. יוצקים את תערובת הביצים והשמנת על קלתית הבצק ומפזרים קוביות בטטה, עלי תרד וגבינת פטה.
4. אופים בחום בינוני (180 מעלות) בחלקו התחתון של התנור במשך כ־30 דקות.
החומרים למלית עגבניות ותימין:
20 עגבניות שרי חתוכות לחצאים
1/4 כוס שמן זית
2 ביצים טרופות
1 מיכל שמנת מתוקה לבישול
6 עגבניות מיובשות חתוכות גס
עלי תימין טריים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן הכנה:
1. מסדרים חצאי שרי בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, יוצקים שמן זית, מתבלים במלח ובפלפל וצולים בתנור בחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־20 דקות.
2. מערבבים ביצים ושמנת מתוקה, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים היטב.
3. יוצקים את תערובת הביצים והשמנת על קלתית הבצק, מפזרים חצאי שרי, עגבניות מיובשות קצוצות ועלי תימין.
4. אופים בחום בינוני (180 מעלות) בחלקו התחתון של התנור במשך כ־30 דקות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו