סוף למשבר? כפי שפורסם לראשונה באתר "ישראל היום", מנכ"ל בית החולים הדסה בירושלים הודיע אתמול כי הוא מקבל את התפטרותו של פרופ' מיקי ויינטראוב, ראש המחלקה ההמטואונקולוגית לילדים.
את פרופ' ויינטראוב יחליף בתפקידו ד"ר גל גולדשטיין, רופא בכיר במחלקת המטואונקולוגיה ילדים בבית החולים הממשלתי שיבא בתל השומר.
כזכור, ששת רופאי המחלקה הבכירים הודיעו לאחרונה על התפטרותם, שאמורה להיכנס לתוקפה בתחילת יוני. ההתפטרות הגיעה כמחאה על צעדים שנקטה לאחרונה הנהלת הדסה, שהחליטה להעביר את טיפולי השתלות מח העצם לילדים למחלקת האונקולוגיה למבוגרים. הרופאים במחלקת הילדים סבורים שהצעד עלול לסכן את סיכויי ההחלמה של הילדים חולי הסרטן, ואף להוות סכנה לחייהם, ולכן התפטרו.
הורי הילדים שמאושפזים ושטופלו בעבר במחלקה מבקשים כעת לעתור לבג"ץ בדרישה שיחייב את משרד הבריאות לאפשר פתיחת מחלקה אונקולוגית לילדים בבית החולים שערי צדק. ההורים ביקשו כמה פעמים להיפגש עם שר הבריאות יעקב ליצמן בנושא, אך לטענתם נדחו שוב ושוב. בדיון השבוע בוועדת הבריאות של הכנסת הציעו חברי הכנסת כי ההורים יהיו שותפים בהליך הגישור, אך גם זה לא קרה.

פרופ' מיקי ויינטראוב // צילום: נעם ריבקין פנטון
"לאור המהלך של רוטשטיין, שדאג להסתירו מוועדת הרווחה אתמול, ולאור אטימות שר הבריאות, שעדיין מסרב להיפגש איתנו, ההורים החליטו לעתור לבג"ץ נגד ליצמן ומשרד הבריאות", נמסר בהודעה שפירסמו ההורים.
"יש פה אפליה, אין הצדקה לא לאפשר פתיחה של מחלקה אונקולוגית בשערי צדק. יש לנו עורך דין שיעתור בשמנו. כשראינו ששר הבריאות לא נפגש איתנו, ובגלל שרוטשטיין הודיע שהוא מקבל את ההתפטרות לא התרחש הליך גישור, החלטנו להגיש עתירה", אמר אחד ההורים, משה בניטה.
אורי יקיר, הורה לילדה בת פחות מ־4 המטופלת במחלקה, ציין: "לצערי, פרופ' רוטשטיין לא נתן את הצ'אנס לנו ההורים להצליח להושיב את הצדדים למו"מ במטרה לנסות ולפתור את משבר האמון העמוק בין שני הצדדים, וקיבל בתוך פחות מ־24 שעות מסיום הדיון בוועדת הבריאות החלטה לקבל את ההתפטרות של מיקי (פרופ' ויינטראוב) ולמנות רופא מתל השומר כמחליפו. לאור זאת, בכוונתנו להתמקד כרגע בשורש הבעיה האמיתי של הנושא, וזה שר הבריאות ליצמן, אשר עדיין אינו מוכן לקבל אותנו ההורים לפגישה".
המכתבים נחשפים
במכתב ההתפטרות של פרופ' ויינטראוב, שנחשף כאן לראשונה, הוא ביקר את הנהלת בית החולים בצורה חריפה ביותר. "הצעדים של הנהלת בית החולים הדסה מהווים סכנה ברורה ומיידית לחייהם של הילדים", כתב במכתב יוצא הדופן שהעביר בתחילת השבוע למנכ"ל פרופ' רוטשטיין. העתק של המכתב הועבר למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב.
מנגד, פרופ' רוטשטיין דחה בתוקף במכתביו את כל הטענות של פרופ' ויינטראוב וכתב לו בינואר - במכתב שנחשף גם הוא כאן לראשונה - כי "'אין כלום, לא היה כלום ומכאן שגם לא יהיה כלום'. אין החלטת הנהלה המשנה את הסטטוס קוו בנושא השתלות מח עצם בילדים, וילדים מעל גיל 5 הושתלו כבדרך קבע במחלקה להשתלות מח עצם... כוונתי מרגע שלקחתי על עצמי את ניהול הדסה היתה להפסיק את הדימום הנוראי של המוסד המכובד הזה, ולעשות הכל לפתחו ולהגיע להישגים של מרכז רפואי מוביל. הירי על כוחותינו שהגיע מהכיוון שלך מיותר, לא נכון ופוגעני, ולא משרת אותך ולא את שאיפות הצוות האיכותי שאתה מנהל".
עוד כתב ויינטראוב כי "השתלת מח עצם היא פרוצדורה החושפת את הילדים לסיכונים וסיבוכים קשים, ואשר ביצועה בצורה מוצלחת תלוי ביכולות מקצועיות גבוהות ביותר ברפואת ילדים. תנאים אלה אינם קיימים במחלקה להשתלות מח עצם מבוגרים, והשתלות במסגרת זו הן צעד שאין לו מקבילה בעולם רפואת הילדים ואין ולו מוסד רפואי אחד בארץ המשתיל ילדים במחלקה מסוג זה... השתלת מח עצם בילדים חייבת להתבצע במסגרת האגף לרפואת ילדים... למרות זאת, למרות התנגדותנו ולמרות העובדה שההחלטה מרחיקת הלכת התקבלה ללא התייעצות עם הגורמים המקצועיים ונעשתה מאחורי גבי כמנהל מחלקה - קידמה הנהלת הדסה את המהלך".
פרופ' רוטשטיין כתב בפברואר לפרופ' ויינטראוב כי "אין להנהלה מחלוקת שהשתלות ילדים ייעשו כולן בלי יוצא מן הכלל רק במסגרת אגף הילדים, וכך אכן יהיה. הנהלת בית החולים מסכימה עם העיקרון שכל השתלות הילדים עד גיל 18 יהיו באחריות אגף הילדים, וכך זה מתבצע להלכה, גם אם הפעילות מפוצלת על פני שני מתקנים פיזיים נפרדים. אני באופן אישי ביותר רואה בכל אחד ואחת מצוות המחלקה שותפים לדרך ההצלחה של הדסה, ואני מקווה שכולכם תשכילו להסתכל רק קדימה, ותהוו חלק מהעוצמה הרפואית והאקדמית של הדסה".
יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן אמר בתגובה: "לצערי הרב הגענו לנקודת שבר נוספת בהדסה. שישה רופאים ממחלקה אונקלוגית ילדים התפטרו. זו אחת היחידות המובילות בארץ והבולטות בהדסה. בגלל שהנהלת המוסד לא הצליחה להגיע להסכמה, והמשיכה ודירדרה את היחסים עם הרופאים, המצב הגיע לנקודת שבירה. אני קורא לכל הצדדים להגיע להבנה ולבנות את היחידה מחדש. אותם רופאים יכולים לעשות את העבודה, אך חייבים תנאים מתאימים וזה מה שהנהלת הדסה חייבת לספק להם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו