משמרת עסוקה ומאתגרת הייתה לאחרונה בחדר מיון ילדים בהדסה הר הצופים בירושלים: שלושה מקרי בליעת חפצים מסוכנים, אשר הביאו למצוקה וקוצר נשימה אצל ילדים בני שנה עד ארבע, הסתיימו למרבה המזל באיתור מהיר של החפצים וטיפול מידי בהתאם.
ד"ר יוגב דותן, מתמחה ברפואת ילדים, החל את המשמרת באופן מבטיח. הכל היה רגוע ודבר לא העיד על שלושה מקרים של בליעת חפצים מסכני חיים העומדים להגיע. הילד הראשון, בן שנתיים, שהגיע בדחיפות עם הורים מבוהלים, נראה כמנסה להקיא שוב ושוב, אך ללא הצלחה.
ד"ר יוגב תיאר את שארע: "הפעוט הפעיל רפלקס הקאה ועוויתות אך מבלי להקיא. ברגע שהתחלתי את הבדיקה הוא הצליח להקיא עלי, אך רפלקס ההקאה לא נרגע. היה ברור שמשהו מפריע לילד וההורים לא ידעו לתאר מה התיישב בגופו".
סדרת בדיקות ובכללן בדיקת רנטגן הבהירו ללא כל צל של ספק כי חפץ עגול ושטוח היה נעוץ בוושט של הפעוט. ד"ר מרדכי סליי, רופא גסטרו ילדים בכיר הוזעק בדחיפות למיון ילדים והחל בפעולות חילוץ מידיות של החפץ אשר עלול היה לגרום לסיבוכים ניכרים עד כדי התערבות ניתוחית ואף לסיכון חייו של הילד.
"היה ברור כי הילד במצוקה" אמר ד"ר סליי והוסיף כי "על מנת לבצע את הפרוצדורה, היה צורך להרדימו. החפץ גלש לקיבה ומשם שלפנו אותו בזהירות רבה. אז התברר כי הפעוט בלע מטבע של עשר אגורות, כאשר אף אחד לא שם לב".
בעודם מטפלים בילד שבלע מטבע, הובהל לאותו חדר מיון תינוק בן כשנה, אשר נצפה על ידי אחותו הגדולה בולע קליפה של פיסטוק חלבי. זו הזעיקה את האב והוא החיש אותו, גם הפעם, היישר לידיו של ד"ר יוגב. "הילד הזה הגיע עם התקפי שיעול שנשמעו בבירור כלא שיעול רגיל, אלא כתוצאה מגורם זר. ביצענו ברוכונסקופיה - בדיקת דרכי נשימה באמצעות החדרת צינור, ראינו שהריאות נקיות, אך הקצה של הקליפה השבורה של פיסטוק ננעצו בדופן הושט ופצע אותו".
קליפת הפיסטוק שנשלפה מוושט התינוק // צילום: דוברות הדסה
למיון הוזעקה ד"ר פרי מילמן, אף היא רופאה בכירה במערך הגסטרו ילדים של הדסה הר הצופים. ד"ר מילמן חילצה את הקליפה ללא פגע, לאחר שהורדם התינוק כדי לעבור גסטרוסקופיה על מנת לאתר את החלק שפגע בוושט, ואז נשלף באמצעות מכשור עדין. "החשש במקרה כזה הוא מיצירת חור משמעותי בוושט – מצב מסוכן ביותר שהיה מביא לדליפת מזון לאזור החזה", הדגישה ד"ר מילמן. "הספקנו לתקן את הפציעה בוושט בזמן", אמרה.
כאן לא תמו המקרים הדחופים במשמרת. כמעט במקביל הגיע ילד בן ארבע למיון, אשר בלע סוללת כפתור. המידות הקטנות של הסוללה, בסיוע החלקלקות של העצם הזר הזה, שיחקו לטובת הילד והסוללה התקדמה לכיוון היציאה הטבעית מקיבתו של הילד, זאת תחת מעקב הצוות שחשש מהרעלה מסוכנת אשר יכולה להיגרם כתוצאה מבליעתה.
"היו לי הרבה משמרות מוזרות, אבל זו הייתה מיוחדת. מעבר לכך, שמתי לב כי כל שלושת ה"בולענים" הקטנים היו בנים. כנראה שהם באמת שובבים או מאתגרים יותר", ציין בחיוך ד"ר יוגב.
סוללה בקיבתו של בן ה-4 // צילום: דוברות הדסה
פרופ' יעקב ברקון, מנהל מחלקת ילדים בהדסה הר הצופים, סיכם כי "מעבר לגאווה הברורה שלי בצוות המצוין של המיון, אנו חייבים להפציר בכולם - הרחיקו פעוטות ותינוקות מחפצים קטנים הניתנים לבליעה, זה מסוכן מאוד. עוד יותר במקרים של תרופות הנמצאות בהישג ידם ללא השגחה, אירועים שקרו רבות בשנה האחרונה אילצו אותנו לטפל בילדים מעורפלים עם השפעות לא נעימות ומסוכנות כתוצאה מכך. יותר מדי פעמים הסוף של אירועים כאלו הוא טראגי, ואיש אינו חפץ בכך. מניעה וזהירות יתרה היא הטיפול המוצלח ביותר".