מרחפים לבגרות

לראשונה בחינוך הטכנולוגי: תלמידים במגמת מכטרוניקה יבנו ויטיסו רחפנים כחלק מהבגרות • יתמודדו היום בתחרות על תואר הרחפן הצעיר של המדינה

תלמידי מגמת מכטרוניקה עם רחפן, במרכז מונא במג'ד אל־כרום // תלמידי מגמת מכטרוניקה עם רחפן, במרכז מונא במג'ד אל־כרום

רחפנים זה לא משחק: כחלק מבחינת הבגרות בחינוך הטכנולוגי, יבנו ויטיסו תלמידים לראשונה רחפנים. התלמידים יבנו את הרחפנים במהלך שנת הלימודים ויקבלו ציון על היכולת להטיס אותם בין מכשולים. נוסף על כך, היום יתמודדו התלמידים בתחרות ארצית על תואר הרחפן הצעיר של המדינה. 

 זה הטרנד החדש של מערכת החינוך: אחרי הרובוטים, חדרי הבריחה והסייבר, הגיע תור הרחפנים לשטוף את בתי הספר. מסלול הלימודים לבגרות במגמת מכטרוניקה יכשיר מעתה את תלמידי התיכון לבנות ולהטיס בעצמם רחפנים. במשרד החינוך מגדירים את המגמות האלה כ"ליגת העל" של החינוך הטכנולוגי. מדובר בתלמידים שגם ניגשים לבגרות 5 יחידות במקצועות מתמטיקה, פיזיקה ועוד.  

מסלול הלימודים הייחודי של הרחפנים מורכב מלימוד עיוני על חלקי הרחפן, הסבר על השימושים השונים בו וכללי בטיחות. מבחינה מעשית, התלמידים מתנסים בהטסת רחפנים, בתחילה על גבי סימולטורים. גולת הכותרת של הלימודים היא פרויקט הגמר, שבמסגרתו התלמידים בונים בעצמם רחפנים במטרה להטיס אותם דרך מסלול מכשולים. לצורך כך התלמידים מתחלקים לקבוצות, וכל קבוצה מלווה על ידי מדריך הטסה, שהוא מורה מבית הספר שעבר הכשרה מיוחדת לכך במרכז מונא במג'ד אל־כרום. התלמידים יקבלו ציון על פרויקט הגמר, שיהיה ציון הבגרות שלהם. 

ד"ר עופר רימון, ראש מינהל תקשוב וטכנולוגיה במשרד החינוך, מסביר: "מדובר במגמת לימוד בהנדסת מכונות שנלמדת מכיתה י' ועד י"ב. בדרך כלל בפרויקט הגמר של המגמה הזאת התלמידים היו בונים רובוטים, ואז היה מגיע בוחן ובודק מה התלמיד בנה ולפי זה היה נותן לו ציון, כשבמקביל היתה נערכת בחינה עיונית. הבחינה העיונית לא השתנתה, אלא שכעת משרד החינוך מאפשר לתלמידים בפרויקט הגמר לבנות רחפנים, במקום רובוטים. כשאנחנו נותנים למורה את כל התמיכה על עולם הרחפנים - זה ידע שלא היה להם בעבר". 

מי שנחשבים לחלוצים בתחום הם מרכז החלל והטכנולוגיה מונא במג'ד אל־כרום, שם פתחו את המסלול כפיילוט, והשנה הוא אומץ על ידי כ־20 בתי ספר ברחבי הארץ. המסלול פועל בתיכונים מהמגזר היהודי כגון בליך וליאו בק, לצד בתי ספר מהפריפריה ומהמגזרים הדרוזי, הערבי והצ'רקסי. אסף ברימר, מייסד ומנכ"ל מונא, אומר: "הרחפנים נמצאים כיום בחזית הפיתוח הטכנולוגי בישראל ובעולם. שילוב הנושא בתוכנית הלימודים, כולל לצורך בגרות, מעיד על הכרה גוברת מצד מערכת החינוך בצורך להקנות מיומנויות מעשיות בתחומי הטכנולוגיה והסייבר כבר מגיל צעיר ובצורה מתקדמת ואטרקטיבית". 

רגע השיא של תלמידי מגמות הרחפנים מכל הארץ יגיע היום, בתחרות ארצית לבניית רחפנים לבני נוער. מדובר בתחרות שעורך מרכז מונא, כחלק מתחרות הרובוטיקה הלאומית של משרד החינוך. האירוע יפגיש לראשונה את כל קבוצות התלמידים שבונים רחפנים, שיתחרו אלה באלה על תואר הקבוצה שפיתחה את הרחפן המוצלח ביותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר