הגיע הזמן להתחיל להסתכל על ג'וקים באור שונה, כי אולי יום יבוא ותמצאו אותם מעורבים בתוך המנות שלכם.
שתי מדעניות מהאוניברסיטה הפדרלית של ריו גרנדה בברזיל, פיתחו קמח שנטחן מתיקנים, המכילים 40% יותר חלבון מאשר קמח חיטה רגיל.

יותר חלבון // צילום: מתוך פייסבוק
הסטודנטיות להנדסת מזון אנדרסה לוקאס ולורן מנגון, גילו דרך חדשה לייצר לחם באופן זול ומזין עם קמח מקק. הסיבה לשימוש בחומר הגלם המבחיל במקצת, היא הכמות הגדולה של חומצות אמינו חיוניות ומספר שומנים וחומצות שומן מאוזנות שנמצאות בו - ותורמות לתזונה האנושית.
לא מדובר במקקי הביובים ש"מתפלחים" תכופות לבתים שלנו. לצורך המחקר הסטודנטיות רכשו את החרקים ממגדל מיוחד, שם הם גדלים באופן היגייני ואוכלים פירות וירקות בלבד, על מנת לעמוד בדרישות המחמירות של סוכנות מעקב הבריאות בברזיל.

מכינות קמח מקקים // צילום: מתוך פייסבוק
מפקחת המחקר, פרופ' מרין סאלאס, אמרה כי קמח מקק יכול להחליף קמח חיטה, וכן הבהירה כי ללחם מקמח ג'וקים יש את אותו הטעם כמו ללחם מקמח חיטה.
עוד ציינו הסטודנטיות כי המחקר יסייע להפחית את ההשפעות הסביבתיות השליליות של בעלי חיים, שכן הוא דורש פחות מקום הנדרש לגידול חיטה, וכן גורם לפחות זיהום אוויר.
"בחרנו בתיקן כי זה החרק היחידי עם 70% חלבון. הוא מכיל שמונה מתוך תשע חומצות האמינו החיוניות, יש בו חומצות שומן איכותי כגון אומגה 3 ואומגה 9, ואנחנו יכולות להשתמש כמעט ב-100% ממנו – עם מעט מאוד שאריות", סיכמו
הסטודנטיות.
בישראל? לא כשר
לכל הסקרנים והמתעניינים אם הלחם האקזוטי משהו צפוי לעשות עלייה ארצה - התשובה היא כנראה שלא, מפני שתיקן איננה חיה כשרה. לכן, סביר להניח שהמדינה לא תתמוך כלכלית במחקר מסוג זה (הדבר לא מונע מחקרים במימון פרטי). נציין כי חרגול, ארבה וחגב הם החרקים הכשרים היחידים, שיש להם סימני טהרה אשר מותירים אותם למאכל על פי ההלכה.
וְכׇל־הַשֶּׁ֖רֶץ הַשֹּׁרֵ֣ץ עַל־הָאָ֑רֶץ שֶׁ֥קֶץ ה֖וּא לֹ֥א יֵאָכֵֽל (ויקרא יא מא)