שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

זינוק בהרזיה

ארוחות מפרופסורית, האצת חילוף החומרים, שומן במקום פחמימות, תפריט מותאם גנטית - או אולי טיפול באכילה רגשית? • מה יתאים לכן (ולכם) משלל החידושים בעולם הדיאטות?

דיאטה , GettyImages
דיאטה, צילום: GettyImages

על טבעונות, פליאו או דיאטות ללא סוכר וגלוטן סביר להניח שאין מי שלא שמעה, ולאו דווקא בהקשר של ירידה במשקל, אלא דווקא בהקשר האידיאולוגי והבריאותי. מולן קמו במשך השנים שפע של דיאטות טרנדיות ומוזרות, שיצרו "באזז" לתקופה מסוימת, ובדרך כלל זכו להתנגדות גורפת מצד רופאים ואיגודי בריאות. 

בין לבין, נולדו בעולם גישות שונות לדיאטות, שהתחילו כטרנד אך הצליחו לשמר את מעמדן, וחלקן מצאו דרכן גם אלינו. אז מה חדש? לצד קבוצות תמיכה כמו שומרי משקל, חלי ממן וסדנאות בחסות קופות החולים, או פנייה אישית לדיאטניות לקבלת תפריט דיאטה מותאם, מתחזקים לאחרונה כמה טרנדים נוספים. חלקם מהווים שילובים או תת־קטגוריות לדיאטות המוכרות, וחלקם מבוססים על גישות חדשות ביחס לטיפול בהשמנת יתר. 

פרופסורית להרזיה

ילנה מלישבה היא פרופ' למדעי הרפואה וגורו לענייני בריאות ברוסיה. היא פיתחה לפני ארבע שנים את "דיאטת ילנה מלישבה", המבוססת כולה על ערכות מוכנות ומדודות של כל ארוחות היום, למשך חודש ימים, הנמכרות בארץ בעלות של 1,990 שקלים. השיטה, שקיימת כבר בעשר מדינות ברחבי העולם, הגיעה לארץ לפני יותר משנה והתבססה היטב. "הרעיון הוא שאנחנו לא רק מסבירים איך לאכול נכון, אלא גם מכינים את האוכל עבור מי שרוצה לרזות", מסבירה פרופ' מלישבה, "עקרונות הדיאטה הם שאסור להיות רעבים, אסור לסבול, וכן, מותר ליהנות גם ממתוק". 

היתרון המובהק בדיאטה של מלישבה הוא הנוחות. אין צורך להתעסק כלל בבישול או בהרכבת ארוחות, אלא רק לשלוף מדי יום מהמקרר את הערכות, שמגיעות על ידי שליח הביתה מדי שבועיים, וכוללות תפריט מגוון של ארוחות בוקר, צהריים וערב, לצד קינוחים לארוחת ארבע (כגון חטיף גרנולה או מיקס אגוזים). בגיזרת הטעם מדובר בהפתעה טובה. ארוחות הצהריים והערב הן ארוחות מבושלות שרובן טעימות ביותר, למרות שהן מופחתות מלח ומופחתות שומן מן החי. 

פרופ' מלישבה גורסת כי איננו זקוקים לכמות גדולה של מזון כדי להיות בתפקוד תקין. לדבריה, סוד ההרזיה הוא בהרגלת הקיבה לצרוך כמויות קטנות יותר, ובין לבין לשתות לפחות עשר כוסות מים ביום. משום כך, הארוחות קטנות למדי, ובדיאטת הנשים הן נעות בין 150 ל־250 גרם לארוחה. 

כמו כן, יש לאכול אותן בשעות קבועות ולהימנע מאכילה בין הארוחות, חוץ מכוס חלב או יוגורט, ותפוח או תפוז. לארוחות הצהריים והערב אפשר להוסיף סלט ממספר מצומצם של ירקות, ואילו יום אחד בשבוע מוקדש לניקוי באמצעות אכילת אורז בלבד בכל הארוחות, ושתיית מים. 

הארוחות מבושלות ונארזות במפעל של חברת המזון "מבושלת" בישראל, בליווי שף מקצועי, יועץ קולינרי, טכנולוג מזון ותזונאית, לאחר שנבדקו והותאמו לטעם הישראלי בעזרת קבוצת ביקורת מקומית. הן כשרות (פרווה, בפיקוח הרב יונה דברת), אך אינן מתאימות לטבעונים, לצמחונים או לרגישים לגלוטן. כמו בכל דיאטה, מובן שגם כאן יש להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים.

גישת האכילה הרגשית

אחת מהמגמות הבולטות שמתפתחות בארץ היא התייחסות להשמנת יתר כאל סימפטום הנובע ממקור רגשי. כאן, במקום לעסוק בדיאטה, במתן תפריט מאוזן או בהקניית הרגלי אכילה, נותנים דגש על איתור הגורם הרגשי המוביל להשמנה וטיפול בו. 

"במצבי עודף משקל אנחנו כבר מזמן לא עוסקים במתן תפריטים, בספירת קלוריות או בכללים לאכילה נכונה", אומרת ד"ר רלי ארבל, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז. לדבריה, "אנחנו מטפלים בסדנאות קבוצתיות בהנחיית דיאטניות, שם מתמקדים בסיבות הרגשיות המובילות לאכילת יתר ובטיפול בהן. אכילת יתר נובעת ממקור רגשי וממלאת בדרך כלל איזשהו חלל ריק בחיים, לכן הדגש הוא על שינוי התנהגות עמוק, תוך שימוש בארגז כלים רחב הכולל שיטות דמיון מודרך ושיטות פסיכולוגיות".

סדנה נמשכת עשרה מפגשים ועולה 312 שקלים לחברי הכללית, ו־468 שקלים למשתתפים שאינם חברי הכללית. כמו כן, גישת האכילה הרגשית אומצה גם על ידי דיאטניות פרטיות הפועלות לפיה, לטובת אלו שמסתייגים מסדנאות קבוצתיות.  

דיאטת 17 הימים

דיאטת 17 הימים פותחה על ידי ד"ר מייקל רפאל מורנו וכבשה את ארה"ב לפני ארבע שנים. הרעיון מאחוריה הוא האצת חילוף החומרים של הגוף, באמצעות שינוי של סוגי מזונות ושל כמות קלוריות, בארבעה מחזורים של 17 ימים. בסיס התפריט הוא תזונה עשירה בחלבונים ובשומנים בריאים, ואיסור מוחלט על מזון מעובד, מטוגן, סוכרים ומלחים, בעוד בשלבים הראשונים יש גם הגבלה על סוגי הירקות והפירות. ההבטחה - הרזיה של 5 עד 10 ק"ג במחזור הראשון. 

"באופן כללי, מדובר בקיצוניות של הפחתה מהירה בקלוריות", מסביר צרי בריקנר, תזונאי וחבר ב"עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל". לדבריו, "מעבר לעובדה שאין תימוכין מדעיים לעניין, כשמדברים על הפחתה קלורית קיצונית התהליך חייב להיות בליווי איש מקצוע. באופן כללי, לא מומלץ על הפחתה ישירה שכזו, גם לא לזמן מוגבל יחסית. הסיכונים לחוסרים תזונתיים ולפגיעות הם עצומים, וחבל".

דיאטה קטוגנית

"למרות שזו הכללה לא מדויקת, אפשר לומר שהתזונה הקטוגנית נולדה כהקצנה מסוימת של עקרונות תזונת הפליאו", מסביר בריקנר, "בדיאטה הזו מגדילים את כמות השומן לכ־80% מהצריכה היומית, לעומת 40%-30% מהצריכה היומית המקובלת. זה אומר הרבה בשר, חמאה, ביצים, גבינות שמנות ועוד. נוסף על כך, יש הגבלה מאוד מאוד קשה על פחמימות, לעיתים עד גרמים ספורים ביום. כך יוצא שקבוצות הדגנים, הקטניות, החלב הניגר וכדומה מוצאים דרכם מחוץ לתפריט". 

לדברי צרי, "אין די ראיות כדי להמליץ על התזונה הזו עבור כלל הציבור. אמנם נעשו עליה מחקרים, אך לרוב קטני היקף, ולא בהקשר של הרזיה. יש בדיאטה הזו יתרונות קיימים, אך הם לא מרהיבים עבור מחלות מסוימות, ויש בה גם לא מעט בעיות. כרגע, נראה כי קושרים לה המון כתרים שלאו דווקא מגיעים לה, לפחות לא לפני שיתבצעו מחקרים נוספים שיוכיחו את יעילותה". 

טבעונות דלת פחמימות

הטבעונות דלת הפחמימות היא דיאטה שמשלבת טבעונות עם הרכיב הבולט מהפליאו - מיעוט פחמימות. התוצאה: טבעונות שבמהלכה צורכים רק עד 40% פחמימות מהצריכה הקלורית היומית, לעומת 60%-50% בתזונה סטנדרטית. 

ההמלצה כאן היא על הפחתה בלחם עד כדי הימנעות, לצד הרבה קטניות וטופו. במילים אחרות: הרבה חלבון ושומן טבעוניים, פחות דגנים. "לשיטה קמו בארץ לא מעט חסידים וגם קבוצות בפייסבוק", אומר בריקנר, "שחלקן מנוהלות מעולה ומשתדלות להתבסס על ראיות מדעיות". 

תזונה גנטית

הקשר בין גנטיקה לתזונה הוכח במחקרים רבים. זה שנים פועלות בעולם חברות המציעות בדיקות גנטיות ומציעות דיאטה מותאמת אישית. לאחרונה נראה כי המגמה עושה הדים גם בישראל, ולא מעט אנשים כבר מסרו דגימות רוק, חך או שיער שנשלחו לחברות שונות בחו"ל, וקיבלו דו"ח מפורט הנוגע לקשר בין הגנטיקה שלהם למרכיבים תזונתיים שונים.

"למרות ש־99% מהמבנה הגנטי שלנו זהה לחלוטין, יש כ־10 מיליון וריאציות גנטיות", מסבירה נועה לור־כרמלי, מנכ"לית חברת "My Bio", המבצעת בדיקות גנטיות באמצעות דגימת רוק במעבדה בשבדיה. "בהתאם לכך", היא ממשיכה, "לכל אחד ואחת צרכים תזונתיים ספציפיים מאוד, ותזונה שתותאם לצרכים הגנטיים תעזור לתפקוד האופטימלי של הגוף, וגם לחיים ארוכים ובריאים". 

אז מה בודקים? תגובות לשומנים ולפחמימות, נטיות לתחושת שובע ולטעמים, יכולת ספיגת ויטמינים ומינרלים, יכולת פירוק אלכוהול, קפאין ולקטוז, סיכון לפיתוח משקל עודף, סיכוי להתמכרויות לניקוטין ולאלכוהול, הזדקנות ביולוגית ועוד. המלצות התזונה מופיעות בדו"ח, ואפשר לקיים פגישה עם דיאטנית להתאמת תפריט. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר