המאבק על הפטנט: משרד הבריאות מול הרופא

פרסום: ראשון: בצעד תקדימי, המדינה דורשת פיצוי ממנתח בכיר שפיתח מכשיר רפואי בזמן שעבד בבי"ח ממשלתי • הרופא, ד"ר מוריס טופז: "כל הטענות נגדי שגויות"

בית החולים הלל יפה בחדרה // צילום: יהושע יוסף // בית החולים הלל יפה בחדרה // צילום: יהושע יוסף

במהלך יוצא דופן, פרקליטות המדינה דורשת מרופא כירורג בכיר בבית חולים ממשלתי להחזיר לבעלותה המלאה של המדינה פטנט על מכשיר רפואי שרשם בין היתר על שמו, ושאותו מכר באמצעות חברה מסחרית שבה הוא שותף.

לטענת הפרקליטות, הרופא, ד"ר מוריס טופז, כירורג פלסטי בכיר, פיתח החל מ־2010 את המכשיר הייחודי TopClosure, שנועד לאיחוי פצעים בזמן ניתוח, בזמן עבודתו כמנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים הממשלתי הלל יפה בחדרה, שבבעלות משרד הבריאות.

לטענת הפרקליטות, למרות זאת רשם ד"ר טופז את המכשיר כפטנט בארץ ובעולם על שמו ומכר אותו בבתי חולים בישראל ובחו"ל, כולל בית החולים הלל יפה עצמו, וזאת באמצעות חברה פרטית שהוא אחד מבעליה. ל"ישראל היום" נודע עוד כי על פי המידע שד"ר טופז עצמו מסר, כדי לקבל אישור לשימוש במכשיר על ידי משרד הבריאות והרשויות באירופה וארה"ב, הוא אף ערך ניסוי במכשיר ב־20 חולים בהלל יפה והשתמש במכשיר בבית החולים סורוקה בבאר שבע לטיפול בחיילים שנפצעו במבצע צוק איתן.

הפנייה חסרת התקדים של הפרקליטות, שנחשפת כאן לראשונה, הועברה עוד בספטמבר 2016 לד"ר טופז. לפיה, החוק והתקנות אומרים שהמצאה של עובד בבית חולים ממשלתי, ובפרט מנהל מחלקה, שייכת למשרד הבריאות והמדינה. עוד כתבה הפרקליטות: "קיימת זיקה מובהקת בין הטכנולוגיה שפיתחת לתחום עיסוקך בבית החולים וקיים קשר סיבתי ברור בין עבודתך בבית החולים לבין הפיתוחים (הרפואיים), שנועדו להתגבר על קשיים שבהם נתקלת במסגרת עבודתך". הפרקליטות דרשה עוד שד"ר טופז ימסור לה דו"ח מפורט על כל המכירות של המכשיר והודיעה לו שאם לא יעשה כך, לא יהיה מנוס מהליכים משפטיים נגדו. ל"ישראל היום" נודע עוד כי הפרשה נבדקת בימים אלה גם על ידי משרד מבקר המדינה.

הדרישה יוצאת הדופן של הפרקליטות מתבססת על דו"ח חקירה נוקב של מבקר הפנים של בית החולים, שבדק לעומק את הפרשה. בדו"ח עולה ביקורת קשה ונוקבת על המנהל הקודם של הלל יפה, פרופ' מאיר אורן. בין היתר התגלה שעוד ב־2014 פנו בכירים במשרד הבריאות וביקשו הסברים על הפטנט, אבל ד"ר טופז הצהיר כי זהו קניינו הפרטי שפיתח בזמן חופשות, ללא תשלום, כשעבד בבתי חולים בסין. על פי ד"ר טופז, פרופ' אורן, אז מנהל בית החולים, אישר וגיבה את תשובות אלה, ועל כך העלה המבקר ביקורת מפורטת ונוקבת מאוד.

מבקר הפנים קבע כי לפי בדיקתו, "הפטנט נוצר, לכאורה, במהלך פעילותו בבית החולים וניתן לקבוע בהסתברות גבוהה כי הוא שייך למדינה ולבית החולים", וכי "ד"ר טופז ופרופ' אורן לא דיווחו על הפטנט במשך שנים". המבקר אף העריך כי ההכנסות מהמכשיר הגיעו כבר להיקף כספים גדול, אבל הדגיש כי יש לדרוש מד"ר טופז את הנתונים המדויקים.

ד"ר טופז דחה בתוקף את כל הטענות והממצאים נגדו. עורכי דינו מסרו בתגובה כי הטענות של המבקר הפנימי של בית החולים, שעליהן מתבססת הפרקליטות, "שגויות מעיקרן, מבוססות על חשדות שאין בהם ממש ומונעות ממניעים זרים. הנושא נמצא בדיון מול משרד הבריאות ומשרד המשפטים ובתגובתו אליהם פורטו הטיעונים להיעדר הזיקה בין העבודה בבית החולים לפיתוח המצאה ייחודית זו. הטכנולוגיה הומצאה ופותחה על ידיו שלא בימי עבודתו בבית ובלי קשר לעבודה זו אלא באמצעות מערך מחקר ופיתוח עצמאי שהקים במימון עצמי, תוך נטילת סיכון כלכלי על עצמו בלבד. ההמצאה לא הוסתרה מעולם, ובית החולים לא השקיע בה דבר. אנו בטוחים כי לאחר דיון הוגן והולם תתקבל עמדתו במלואה בפרקליטות".

פרופ' אורן, המנהל לשעבר של ביה"ח, מסר בתגובה שכל הטענות הנוגעות אליו בדו"ח המבקר "משוללות כל יסוד ואמת עובדתית, ויש בהן ניסיון לייצר מצג שווא. הן נסמכות על מידע שקרי ונקמנות אישית. העברתי את כל התשובות גם למנכ"ל משרד הבריאות, ובקשר לפטנט של ד"ר טופז - פעלתי תמיד בהתאם להנחיות באמצעות דיווחים מדויקים ובשקיפות מלאה".

מההנהלה הנוכחית של הלל יפה, בראשותו של ד"ר מיקי דודקביץ, נמסר שאכן רישום המכשיר כפטנט "לא דווח להנהלת בית החולים כנדרש", וכי "אנו מברכים כי הנושא מטופל על ידי משרד הבריאות ופרקליטות המדינה. בית החולים יפעל בשיתוף פעולה מלא ככל שנדרש. לביה"ח אינטרס מובהק להגדיל את הכנסותיו בכל דרך חוקית, ובוודאי מההכנסות מקניין רוחני".

מפרקליטות המדינה נמסר: "בשנים האחרונות החלה המדינה לאכוף את זכויותיה בתחום הקניין הרוחני, והוקם "צוות בריאות" שמטרתו לאתר ולבחון קניין רוחני של המדינה שמוסחר ללא ידיעתה ואישורה. המקרה של ד"ר טופז הוא אחד המקרים שאותרו והועברו לבחינת הפרקליטות. המדינה מצויה כעת בהתדיינות מול באי כוחו של ד"ר טופז, ואין בכוונתנו לעשות כן מעל דפי העיתון.  ממשרד הבריאות נמסר רק כי הם מנועים מלהגיב, מאחר שהנושא נמצא בהליך משפטי בפרקליטות המדינה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר