הקרב של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הצו האוסר על כניסת פליטים ואזרחים משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי הגיע הלילה (שעון ישראל) לשיא. בית משפט פדראלי בסן פרנסיסקו דן בערעור ממשל טראמפ על החלטת שופט להשהות את הצו הנשיאותי. מנגד ניצבו נציגים משפטיים של מדינת וושינגטון המתנגדת למדיניות הצו. הדיון הסתיים ללא הכרעה, והשופטים מסרו כי יקבלו החלטה "בהקדם האפשרי".
כזכור, השופט ג'יימס רובארט מסיאטל החליט בשבוע שעבר להשהות את יישום הצו בטענה כי יש לוודא שכל פעולה שנוקט הממשל תואמת את חוקי ארה"ב. גם לאחר החלטת בית המשפט לערעורים בעניין, יוכלו הצדדים לפנות לבית המפשט העליון.
השופטים בדיון הערעור שאלו את נציג הממשל, אוגוסט פלנטג'ה, על הראיות הקושרות את שבע המדינות המוזכרות בצו לטרור. הוא טען כי הקונגרס תמך במהלך ואישר לנשיא להוציא את הצו לפועל. פלנטג'ה ציין בפני השופטים כי הממשל האמריקני קבע כי שבע המדינות שהוזכרו בצו מהוות איום על ארה"ב.
שעות לפני שבית משפט דן בשאלת יישום הצו הנשיאותי השנוי במחלוקת, הבהיר אתמול הנשיא דונלד טראמפ כי בכוונתו להילחם עד הערכאה הגבוהה ביותר כדי שיוכל לאכוף את הצו.
טראמפ הודה כי אף שהוא מעדיף שזה לא יקרה, ייתכן שהדיון בצו יגיע עד בית המשפט העליון של ארה"ב. "נעביר את הצו דרך הערכאות השונות", אמר הנשיא לכתבים בבית הלבן, "זה מאוד חשוב למדינה, ללא קשר אלי או למי שיבוא אחרי".
טראמפ שב על טענתו כי הצו נועד להילחם בטרור ולשמור על ביטחון ארה"ב. "אם אתם זוכרים, דאעש אמרו שהם הולכים להסתנן לארה"ב ולמדינות אחרות באמצעות הגירה", הזכיר הנשיא, "ועכשיו אנחנו לא יכולים להיות קשוחים עם האנשים שמבקשים להיכנס לכאן? תסבירו לי את זה". הוא אמר כי הממשל "מיוצג היטב" בבית המשפט, אך סירב להעריך מה תהיה הפסיקה.
"נצטרך לראות מה יהיה", אמר. "ייתכן שזה יגיע לבית המשפט העליון, אבל אני מקווה שלא נצטרך לעשות זאת. הרי זה היגיון בריא. אנחנו יודעים שיש דברים שהם חוק, ואני בעד זה, ואז יש דברים שהם היגיון בריא - וזה היגיון בריא".
במקביל, המזכיר לביטחון המולדת ג'ון קלי אמר אתמול כי הוא נושא באחריות לבעיות ביישום הצו.
בממשל הפדרלי מתעקשים כי לנשיא לבדו קיימת הזכות להחליט מי יכול ומי לא יכול להיכנס לארה"ב, בעוד העותרים נגד הצו טוענים כי הצו נוגד את החוקה האמריקנית ונעשה ללא הצדקה, תוך רמיסת העקרונות המגולמים בחוקה.
לנציגי הבית הלבן צפויה משימה לא פשוטה. בעוד ג'יימס רוברט, השופט בסיאטל שהקפיא את הצו, הוא דווקא שופט שמונה על ידי נשיא רפובליקני, שניים משלושת השופטים שנבחרו לדון בערעור מונו על ידי נשיאים דמוקרטים.
הצד המפסיד בבית המשפט צפוי לעתור לבית המשפט העליון, שעשוי לקבל החלטה זמנית לגבי יישום הצו ורק מאוחר יותר יחליט אם לבחון את חוקיות הצו. אך כלל לא ברור אם המצב בבית המשפט העליון יאפשר לקבל החלטה כלשהי בעניין. מועמדו של טראמפ לכס השיפוט, השופט ניל גורסץ', צפוי להיות מאושר בסנאט רק בעוד כמה שבועות.
זעם: "הדובר - אישה"
מלבד ההתעסקות המשפטית בצו, בממשל טראמפ ממשיכים להקדיש תשומת לב למתרחש במסכי הטלוויזיה. האתר פוליטיקו דיווח שלשום כי בבית הלבן עסוקים בימים האחרונים במערכון בוטה של תוכנית הסאטירה "סאטרדיי נייט לייב" שבו דוברו של טראמפ, שון ספייסר, גולם על ידי השחקנית מליסה מקארת'י.
"יותר משלעגו לו כדובר שממציא דברים, העובדה שאישה שיחקה את התפקיד של ספייסר היא הכי בעייתית בעיני הנשיא, כך לפי מקורבים לטראמפ", כתבו באתר. אחד התורמים של הנשיא סיכם: "טראמפ לא אוהב שאנשיו נראים חלשים".
התוכנית המדוברת היא לא הדבר היחיד שנכנס תחת עורו של הנשיא, וגם הוא וגם דוברו ספייסר הכחישו בבוטות כתבה ב"ניו יורק טיימס" (הנשיא אף קרא לה "בדיה") שלפיה הצוות בבית הלבן לא יודע היכן מדליקים אורות, בעוד הנשיא עצמו יושב ורואה טלוויזיה בחלוק רחצה.
ובזמן שהוא מתרכז במלחמות עם התקשורת, טראמפ רשם אמש ניצחון בסנאט כאשר המועמדת שלו לשרת החינוך, בטסי דבוס, זכתה - אם כי בקושי רב - באישור המליאה. סגן הנשיא מייק פנס נתן את קולו לדבוס, והמינוי אושר. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה האמריקנית שסגן הנשיא השתמש בקולו כ"שובר שוויון" על מנת לאשר מינוי לקבינט.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו