נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, שרגא ברוש, פנה השבוע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, וביקש ממנו לפעול להפחתת נטל הרגולציה בישראל. זאת לאחר שבדיקה שערכה התאחדות התעשיינים חשפה כי על אף החלטת ממשלה מספר 2118 משנת 2014 להפחית את נטל הרגולציה, בתוך שנתיים מספר הרגולטורים בישראל רק קפץ מ-170 ל-216. כמו כן, מציינים בהתאחדות התעשיינים כי לפי דו"ח הפורום הכלכלה העולמי לשנים 2016/2107 ישראל מדורגת במדד נטל רגולציה ממשלתית במקום ה-46 ודו"ח הבנק העולמי לשנת 2017 מדרג את ישראל במקום ה-52 במדד קלות עשיית העסקים.
לכן ברוש קורא לראש הממשלה לפעול בדומה לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, וליישם בישראל את שיטת "1 in 2 out" להפחתת נטל הרגולציה. במסגרת שיטה זו, בטרם משרד ממשלתי מאמץ רגולציה חדשה, הוא צריך לבטל שתי רגולציות קיימות. טראמפ חתם על הצו הנשיאותי להפחתת נטל הרגולציה בשיטה זו, פחות משבועיים מאז כניסתו לתפקיד.
ברוש כתב לראש הממשלה כי "אחת הסיבות המרכזיות לכך שהרגולציה בישראל לא יורדת, היא כי החלטת הממשלה כוללת מספר החרגות אשר למעשה מעקרות את המאמצים להפחתת נטל הרגולציה בישראל".
כך, הצעות החוק הפרטיות, אשר מהוות מקור משמעותי לרגולציה החדשה והסבוכה בישראל, מוחרגות מההחלטה. בעשור האחרון הוגשו מעל 12,000 (!) הצעות חקיקה פרטיות, כאשר היקף חקיקה זה ממקם את ישראל במקום השלישי בעולם באחוז הרגולציה שמקורה בחקיקה פרטית, זאת לאחר מקסיקו וקוריאה הדרומית. במושבים האחרונים של הכנסת הוגשו, כדוגמא, מאות הצעות חקיקה בנושאי יחסי עבודה, אשר משמעות הישירה של חלקן הנה תוספת עלויות דרמטית ופגיעה משמעותית ביכולת לקיים עסקים בישראל. כך, למעלה מ- 40% מהרגולציה בישראל מקורה למעשה בהצעות חוק פרטיות. בנוסף, משרדים ממשלתיים מגישים הצעות חוק באמצעות חברי כנסת, ובכך משתמשים בערוץ "עוקף RIA". "לפיכך, אנו מבקשים כי תוחל חובת RIA על כל הצעת חוק פרטית כתנאי לדיון בה בועדת השרים לחקיקה" כתב ברוש.
חסם נוסף להפחתת הרגולציה הוא הפטור הקיים כיום מחובת RIA על מנועי רגולציה משמעותיים, כמו רשות המיסים, אגף שוק ההון והביטוח, רשות הגבלים עסקיים, רשות המים, רשות הגז ותאגידים סטטוטוריים נוספים וכן ההחרגה הגורפת של חקיקה בתחום המסים והאגרות. במטרה להפחית את נטל הרגולציה החדשה, אנו מבקשים להחיל את חובת ה- RIA גם על גופים אלו.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "הטענה לפיה מספר הרגולטורים במשק עלה היא טענה מגוחכת. לא זו בלבד שמספר הרגולטורים לא עלה כלל, הרגולציה מופחתת ב-25%, ועומדת עד כה ביעדי הממשלה. ממשלת ישראל החליטה, לאחר שנים, לטפל בעודף הרגולציה והבירוקרטיה, וכבר בשלב זה ניתן לחזות בתוצאות ההחלטה, בין היתר בתחומי המלונאות, ייבוא התמרוקים, מוצרי החשמל, הציוד הרפואי, רישום הקבלנים ובשבוע הבא גם במסגרת רישום טאבו, פיקוח על אפוטרופוסים ורשות הפטנטים".
"משרד רה"מ מסכים עם הטענה באשר לנזק שגורמות הצעות חוק פרטיות הנוגעות לרגולציה, שלעיתים נובעות ממניעים פופוליסטיים. המשרד בוחן אפשרויות להחלת ההליך להערכת השפעות רגולציה (RIA), בדומה להליך המיושם ביחס להצעות חוק ממשלתיות, מאז תחילת שנת 2016", נמסר.
פייר? אין כמו "פיירי": בעל מפעל לא חוקי נעצר בגין החזקת חומרי ניקוי וטיפוח מזויפים
אחרי העלאת המחירים והחרמות: רשות התחרות פתחה חזית מול "וולט"
פרסומת | מעבר לתחרות
בעקבות חשש להימצאות חלב: ריקול לשוקולד פרווה של חברת שוקולאב
נשארים בבית, קונים באירופה: חברות השילוח מציעות פתרון - הישראלים עטים על המוצרים