נדחה ערעור הממשל בנושא צו המהגרים

שופט פדרלי הוציא צו זמני שהקפיא את איסור הכניסה של אזרחי 7 מדינות מוסלמיות לארה"ב • משרד המשפטים ערער - ונדחה • טראמפ זעם וצייץ: "שופט לכאורה, ההחלטה מגוחכת"

טראמפ. הבטיח שהחלטת השופט תבוטל // צילום: אי.פי.אי // טראמפ. הבטיח שהחלטת השופט תבוטל // צילום: אי.פי.אי ,
טראמפ. הבטיח שהחלטת השופט תבוטל // צילום: אי.פי.אי // טראמפ. הבטיח שהחלטת השופט תבוטל // צילום: אי.פי.אי

קרבות בין הרשות השופטת לרשות המבצעת הם אמנם חלק מכל דמוקרטיה, אך במקרה הזה מתנהל קרב של ממש בין הנשיא דונלד טראמפ לשופט פדרלי במדינת וושינגטון. 

צילום: רויטרס

הבוקר (ראשון) הודיע בית המשפט הפדרלי לערעורים בארה"ב כי הוא דוחה את בקשת הממשל לבטל את עיכוב הצו המגביל כניסת מהגרים ממדינות בעלות רוב מוסלמי למדינה.

הודעת בית המשפט הגיעה בהמשך לערעור שהגיש הלילה משרד המשפטים האמריקני נגד צו הביניים שהוציא שופט פדרלי בסיאטל, המשהה זמנית את הצו הנשיאותי עליו חתם הנשיא דונלד טראמפ, שאוסר כניסת אזרחים משבע מדינות מוסלמיות לארה"ב. בערעור, שהוגש הבוקר (שעון ישראל) על ידי משרד המשפטים, צוין כי החלטת השופט מבקרת את יכולת השיפוט של הנשיא בענייני ביטחון לאומי". 

הכל התחיל כאשר ביום שישי הודיע השופט ג'יימס רובארט על השהיה זמנית אך גורפת של הצו הנשיאותי שעליו חתם טראמפ ב־27 בינואר, שאוסר כניסת אזרחי שבע מדינות מוסלמיות למדינה ומקפיא הגירה לארה"ב. בצו הזמני שהוציא, ביקר השופט רובארט את הממשל האמריקני: "הוא טוען כי יש להגן על ארה"ב מאנשים המגיעים מהמדינות האלה, אך לא גיבה זאת במידע תומך". 

ההחלטה, גם אם זמנית, היא מכה קשה עבור טראמפ וניצחון גדול לעותרים נגד הצו, ובראשם התובע הכללי של מדינת וושינגטון, בוב פרגוסון, שטען כי הצו הנשיאותי של טראמפ נוגד את החוקה. הצו הזמני שהוציא השופט הוא צו גורף שחל בכל רחבי ארה"ב ואוסר על רשויות ההגירה והאכיפה ליישמו בשדות התעופה השונים. כבר אתמול הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי ביטולן הגורף של כ־60,000 ויזות מאותן שבע המדינות אינו רלוונטי, ולכן הוויזות שהונפקו חזרו להיות בתוקף. גם חברות התעופה השונות החלו להטיס שוב את אזרחי שבע המדינות לארה"ב בעקבות הנחיות חדשות של המשרד להגנת המולדת. 

בתוך פחות מיממה הגיב טראמפ בחריפות בחשבון הטוויטר שלו. "ההחלטה של השופט לכאורה, שלמעשה מונעת מהמדינה לאכוף את החוק, היא מגוחכת וחייבים להפוך אותה", צייץ. בציוץ אחר כתב: "כאשר מדינה לא יכולה לקבוע מי יכול ומי אינו יכול להיכנס ולצאת משטחה, בייחוד כשמדובר בנסיבות ביטחוניות, אנחנו בצרות צרורות". אמש סמוך לחצות שב ותקף טראמפ: "בשל ביטול האיסור על ידי השופט, אנשים רבים מסוכנים מאוד עלולים להיכנס לארצנו. החלטה נוראית", צייץ הנשיא בטוויטר.

הממשל הבהיר כי יערער על ההחלטה ויבקש צו חלופי באופן בהול כדי לאפשר את המשך יישומו. בהודעה שפירסם נאמר כי מדובר בהחלטה "שערורייתית", ולכן "משרד המשפטים מתכוון לפנות בהקדם האפשרי לבית המשפט כדי להוציא צו חירום שיקפיא את ההחלטה ויגן על הצו הנשיאותי, אשר אנחנו מאמינים שהוא חוקי וראוי". מכיוון שמדובר בהחלטה זמנית, גורלו של הצו הנשיאותי כנראה יתקבל רק בערכאות גבוהות יותר, ואולי אף יגיע לבית המשפט העליון, כאשר מצד אחד ניצב הממשל ומצד שני נמצאים ארגוני זכויות אדם ומשפטנים חוקתיים. 

אירופה בכוננות

כך או כך, בפיסגה של מנהיגי האיחוד האירופי שלשום במלטה לא חסכו המשתתפים את ביקורתם מהנשיא האמריקני, ובעיקר הביעו חשש מקווי המדיניות ששירטט בשבועיים הראשונים לנשיאותו. נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר כי יש לגבש מדיניות אחידה מול היבשת והזהיר את חברות האיחוד לא לשלב ידיים עם טראמפ. "אין כל עתיד עם טראמפ אם לא נעצב את עמדותינו יחד", אמר. הוא הבהיר כי "מה שחשוב הוא הסולידריות באיחוד".

ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי, שהיתה המנהיגה הראשונה להיפגש עם טראמפ כנשיא, הדגישה כי ברצונה לשמש גשר עבור שאר חברות האיחוד. היא אף הפצירה בהן להישמע לבקשתו של טראמפ ולהגביר את השתתפותן במימון פעולותיה של ברית נאט"ו כדי להקל את הנטל הביטחוני שבו נושאת ארה"ב בהגנת היבשת. המנהיגים בפיסגה הדפו את הניסיון של מיי. מארח הפיסגה, ראש ממשלת מלטה ג'וסף מוסקט, אף הבהיר טרם פתיחת הדיונים כי ראשת ממשלת בריטניה תצטרך לבחור בין אירופה לבין אמריקה.

בד בבד, נמשכת הביקורת החריפה נגד הנשיא טראמפ בכלי התקשורת באירופה ובארה"ב, והיא מלווה בשערים חריפים ותקיפים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר