המכון הלאומי לזיכרון של פולין נקט בסוף השבוע צעד לא שגרתי, בניסיון להוכיח כי הפולנים לא לקחו חלק בהשמדת היהודים בשואה: המכון יצר מאגר המכיל את הפרטים של אלפי שומרים נאצים שהשתתפו בזוועות שהתבצעו במחנה ההשמדה אושוויץ במהלך השואה.
המאגר מאפשר חיפוש שמות של השומרים, ולכמה מאות מהשמות מצורפות גם תמונותיהם. המאגר כולל 9,686 שמות, ורובם המוחלט הם גרמנים.
פרסום התמונות והפרטים הוא לא עניין של מה בכך, ולמעשה מצטרף למכלול המאמצים של הממשלה הפולנית להעביר לעולם את המסר כי הפולנים לא נטלו חלק פעיל בשואה. השמות של הגרמנים מופיעים כשלצדם העיסוק האזרחי שלהם לפני שהחלו לשמש כשומרים במחנה: חקלאים, מורים.
לפני שהפך למחנה השמדה בשנות השואה, שימש המחנה כמחנה מעצר שאליו נשלחו אסירים פוליטיים פולנים. אבל לאחר פלישת הגרמנים לפולין הועבר המחנה לידי ה־"אס.אס" והפך למחנה מוות.
מנהל המכון הלאומי הפולני אמר לרשת BBC כי הוא יצר את המאגר על מנת שישמש "כלי למלחמה בשקרים". הוא הוסיף: "אנחנו איננו מביעים עמדה, אנחנו רק מציגים את העובדות הקשות כפי שהן".
למרות מאמציה של פולין בעניין זה, שאף התבטאו בניסיון לאסור על השימוש במונח "מחנות השמדה פולניים", יש חוקרים הטוענים כי חלק מהפולנים דווקא שיתפו פעולה עם הנאצים. במקביל, בסוף השבוע פרסמו חוקרים באוהיו כי הצליחו לשחזר סליל הקלטות של שירים שיהודים אולצו לשיר במהלך השואה. מדובר בהקלטות של ניצולי שואה במחנה העקורים הנוויל בצרפת בקיץ 1946, שלא אותרו עד לאחרונה. השירים הוקלטו מפיהם של כ־130 ניצולים במסגרת פרויקט שנעשה במספר מוקדים באירופה לאחר השואה, אך סליל ההקלטה אבד ונמצא רק באחרונה במסגרת שימור דיגיטלי שעשו החוקרים. ביום חמישי תיארו החוקרים בהודעה מיוחדת כיצד הצליחו לשחזר את מה שהיה על הסליל באמצעות מכשירים ישנים שאותרו בדרכים לא שגרתיות. בין היתר נעשה השחזור באמצעות חיפוש מכשירים שכבר לא בשימוש, וכך הצליחו להשמיע את השירים לראשונה.
החוקרים ציינו כי חלק מהשירים היו כאמור שירים שהיהודים הוכרחו לשיר במהלך עבודות הכפייה, אך שירים אחרים הם כאלה שהם שרו ביוזמתם, במטרה לעודד את עצמם בתקופה החשוכה בחייהם.
"אלה הם שירים של האנשים שחוו אכזריות שקשה לתאר אותה", אמר אחד מהחוקרים, דיוויד בייקר.