שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

האנטיביוטיקה של הטבע

מרק העוף המסורתי לא לבד • ירקות בכל צורות הבישול, תבלינים נבחרים, מזונות עשירים בסיבים ותה מיוחד - כולם יכולים לעזור לכם לצלוח את מחלות החורף ולהילחם באכילה מתוך שעמום

מרק ירקות , Gettyimages
מרק ירקות, צילום: Gettyimages

מעבר להתמודדות עם הימים הקצרים, עם הקור ולעיתים גם עם השיטפונות בכבישים, חודשי החורף מעמידים אותנו בפני שני אתגרים עיקריים הקשורים לבריאות: סכנת הידבקות בווירוסים ובחיידקים מחד גיסא, ועלייה במשקל בשל צריכה עודפת של אוכל מנחם מאידך גיסא, בעיקר לאור העובדה שהחשק של רבים מאיתנו לצאת ולבצע פעילות גופנית בימים קרים וגשומים פוחת משמעותית.  

הפתרון לשני האתגרים עשוי להיות טמון במעבר לתזונה מותאמת לחורף. מצד אחד היא תחזק את המערכת החיסונית באופן שיפחית את סכנת ההידבקות במחלות החורף, ומצד שני היא גם תעזור לנו לשמור על המשקל כך שלא נגיע לאביב ולקיץ מצוידים במטען עודף של כמה קילוגרמים במקרה הטוב. כמו כן, לתזונה נכונה יש גם השפעה על מצב הרוח, והכוונה, תתפלאו, אינה בהכרח לממתקים.

נעזרנו בד"ר ראול רודריגז, רופא מומחה לרפואה טבעית ממרכז Wellness בתל אביב, במיטל עזר, תזונאית הבית של חברת הרבלייף ישראל, ובצביקה מרגונינסקי, הרבליסט קליני, נטורופת ומטפל ברפואה סינית, כדי להמליץ על אכילה בריאה, מחזקת ולא משמינה בחורף.

בין הירקות לתבלינים

אוכל חם: למערכת העיכול שלנו קל יותר להתמודד עם מזונות חמים מאשר קרים, ומשקאות חמים כגון מרקים ותה מסייעים בזרימת הדם ובחיזוק מערכת הנשימה. במקום סלט קר מומלץ לעבור לסלטים חמים מירקות שנצלו בתנור, ולהם תוכלו להוסיף חזה עוף צלוי או בשר מבושל, או מרקים אשר עתירים בוויטמינים. גריסים יכולים להיות תחליף לארוחה מלאה של סיבים תזונתיים, חלבון ופחמימה. הימנעו ממרקים מוקרמים למיניהם, שטומנים בחובם שומנים מיותרים וקלוריות רבות, ונסו להיצמד למרקי ירקות שמספקים כמות גדולה של ירקות במנה אחת. 

 מרק ירוק

ירקות בכל הצורות: ירקות ופירות עשירים בחומרים נוגדי חמצון, נוגדי דלקות ונוגדי סרטן. לכן זוהי התרופה המונעת הטובה ביותר למרבית מחלות החורף, וכבונוס היא דלה יחסית בקלוריות. אף על פי שבאופן כללי חשוב לאכול ירקות ופירות בכל הצבעים, בגלל סוגים שונים של ויטמינים ומינרלים שנמצאים בהם, הירקות הכתומים (בטטה, דלעת, דלורית) מומלצים ביותר לחורף, וגם ירקות שורש נחשבים למזינים ולמחממים. תאכלו אותם מבושלים, מאודים, אפויים, מוקפצים, וכמובן - בתוך מרקים ובפשטידות.

תבלינים מחזקים: תבלינים מסוימים, דוגמת קינמון, אגוז מוסקט, כורכום וכמון, לא רק מחזקים טעמים אלא גם נחשבים למחזקי המערכת החיסונית ומחממים את הגוף, לכן כדאי להשתמש בהם ביד רחבה בחודשים הקרים. הם מוסיפים חום ועומק לתבשילים מבלי להוסיף להם קלוריות, ואפילו מקטינים את החשק ל"משהו מתוק". מומלץ להוסיף אותם בהתאם לטעם ולהעדפה אישית לחביתות, למרקים, לקציצות, לתבשילי קדירה ועוד.

אל תלכו לעיבוד

הימנעו ממזון מעובד: כבר ידוע שמזון מעובד ותעשייתי פחות בריא לנו, אבל בחורף, כשחשוב עוד יותר לשמור על מערכת חיסונית חזקה, מומלץ לצרוך ממנו כמה שפחות כדי לא להחליש אותה. נסו לצמצם גם צריכה של מזון משומר, וכמובן - צבעי מאכל. 

הרבו בסיבים תזונתיים: סיבים תזונתיים תורמים לתחושת שובע ומחזקים את מערכת החיסון ואת פעולת המעי. כמו כן, הם מקטינים סיכון למחלות לב ומערכת העיכול, לסרטן, ולסוכרת. החליפו מוצרי חיטה כגון קמח, פסטה, לחם ודגני בוקר לכאלו העשויים מחיטה מלאה. נוסף על כך, תוכלו להוסיף פתיתים של סובין חיטה או שיבולת שועל טחונה לחביתות, לקציצות ולפשטידות. 

חיטה מלאה

מזונות על: המודעות למזונות על ("סופר פודס") כמזונות קטנים בעלי ערך תזונתי גבוה וחיוניים מאוד לבריאות התפתחה מאוד, וכיום אפשר למצוא אותם ברשתות הטבע ואפילו ברשתות השיווק. שמן הקוקוס מומלץ במיוחד, מכיוון שהוא מכיל חומצות שומן שהורסות חיידקים, וירוסים ופטריות, וגם מוריד כולסטרול, שומנים וסוכר בדם. מאחר שהוא לא מתחמצן אפשר לטגן באמצעותו בקלות ולהחליף את השמן הרגיל. מזון על נוסף, שמוכר ככזה על ידי ארגון המזון האמריקני, הוא קמח טף, המגיע מאתיופיה ומכיל חלבון מלא וחומצות אמינו רבות, עשיר במינרלים ובעיקר בברזל, ונטול גלוטן.

תה, בלי חלב

תה מרפא: ברפואה הסינית התה משמש לריפוי מחלות זיהומיות וגם להקלה במערכת העיכול ובמערכת העצבים. בעיקר, התה נחשב למצוין במניעה, בהקלה ואף בטיפול בסימפטומים שונים של מחלות חורף, כגון צינון, שיעול, שפעת, סינוסיטיס ואלרגיות. 

הקינמון והג'ינג'ר משמשים כלי טיפולי של ממש בהפרעות הקשורות לחולשה של מערכת החיסון. בזכות תכונות של חימום הגוף והזעה הם מסייעים להתמודד עם שינויים במזג האוויר ועם קור חזק, שעל פי התפיסה הסינית משמש נשא של וירוסים וחיידקים לתוך הגוף.

תה עם תבלינים נבחרים 

אמנם יש עדיפות לחליטה של צמחים טריים או יבשים, אך גם התיונים הוכיחו את עצמם כטובים מספיק להקלה במחלות חורף ולמניעתן.

הפחיתו מוצרי חלב: בעיקר כאשר מתחילות להתפתח מחלות ליחה ומחלות של דרכי הנשימה. הלקטוז והחלבונים שנמצאים בחלב ובמוצרי החלב מעודדים היווצרות ליחה, ולכן מומלץ בחורף לצרוך פחות מהם או לעבור למוצרים על בסיס סויה. חלב הסויה עשיר בחלבונים ובסידן, שתורמים לתחושת שובע לאורך זמן ועוזרים במניעת השמנה.

צילומים: GettyImagesטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר