יבשים - לא מייבשים

עונת הפירות היבשים בשיאה, והצרכנים שמחפשים חידושים מוצאים אותם השנה במגוון ובבריאות • בהיצע: פירות טרופיים ומיוחדים, ופירות ללא תוספת סוכר • מה מחיר התענוג, ועד כמה הוא בריא? בדקנו

צולם בקניון רמת אביב // צילום: לירון אלמוג // צולם בקניון רמת אביב // צילום: לירון אלמוג

אופן טבעי, זו העונה שבה מזנקות מכירות הפירות היבשים. המעמד, ט"ו בשבט, מחייב. בדרכנו להכנת הכתבה העונתית כאן ב"צרכנות היום", יצאנו להכיר כמה מהטעמים הפחות שגרתיים בז'אנר, וגילינו שלצד התמרים, המשמשים והצימוקים, חיים על המדף גם אבטיחים, ליצ'י, קלמנטינה, תות ועוד מגוון פירות שיוציאו את היובש מהמשוואה. כמו כן, כחלק מהמגמה הבריאותית, הרשתות השונות מדווחות על ביקוש הולך וגובר לפירות יבשים ללא תוספת סוכר וללא צבעי מאכל. 

לדברי אביקם זינגר, מנכ"ל ובעלים של המותג "אגוז הכפר", "המגמה של ההפחתה בסוכר ניכרת מאוד. בתפריט: פירות כמו מנגו, צימוק וקוקוס ללא תוספת סוכר, ואלה מצטרפים לטעמים המוכרים". לדבריו, הבריאות משפיעה גם על המגוון - ופירות טרופיים כמו הפפאיה, הקוקוס (10 ש' ל־100 גרם) והקיווי (11 ש' ל־150 גרם), ואף הג'ינג'ר (11.50 ש' ל־250 גרם) והגוג'י ברי, שלו סגולות בריאותיות וחיוניות לגוף (18.50 ש' ל־150 גרם), התאימו עצמם לחג השנתי לאילנות. 

ראו אור יום. תבואות, 25-18 ש'

זינגר מעריך כי שווי השוק המתוק נאמד בכ־250 מיליון ש'. ממש לא סכום מצומק. "ישראל נחשבת למעצמה של פירות יבשים ופיצוחים. בתקופת ט"ו בשבט יש עלייה של קרוב ל־400 אחוזים בביקוש לפירות יבשים בהשוואה לשאר השנה", הוא מוסיף, "לא כמו בעבר, גם התקנים הוחמרו וגם הטכנולוגיה, מה שמשפיע על הסחורה המגיעה אלינו לצלחת".

אבטיח - לא רק בקיץ

במהלך מסענו אחרי הפירות היבשים החדשים נתקלנו בדוכן בקניון רמת אביב (בתמונה הגדולה) ובו עושר של טעמים שלא מוכרים לרובנו. ליצ'י, אבטיח, תות שדה, קלמנטינה, תות עץ לבן, וגם אגס, אפרסק ומנגו טבעיים ללא סוכר. שלומי סלם, הבעלים של הדוכן, מסביר כי המבחר מגיע מכל העולם. "לאור הביקוש של הלקוחות, המגוון שלנו השנה הרבה יותר גדול. הצרכנים אוהבים לנשנש והם לא צריכים לחכות לט"ו בשבט כדי לאכול חטיף בריא", הוא אומר, "הלהיט מבין הפירות ללא תוספת הסוכר הוא האבטיח, שמלהיב את העוברים והשבים בנראות ובצבעוניות".

על המגש. דרך התבלינים, 29 ש' 

המחיר הממוצע בדוכן עומד על 14.80 ש' ל־100 גרם. לא זול. סלם מסביר כי הסיבה היא הקושי להשיג את הפירות המיוחדים: "חלק מהם הם 100 אחוז טבעיים ללא חומרים משמרים וללא תוספת סוכר, זו עלות אחרת".

בחנות "חוש הטעם" בגבעתיים אפשר למצוא עוד פירות יבשים מיוחדים. בין השאר, נמכרות שם פרוסות פומלה ב־15.80 ש' ל־200 גרם, אוכמניות כחולות אמריקניות ב־24 ש' ל־200 גרם, פרוסות מלון ב־15.80 ש' ל־200 גרם, תות שדה מיובש או קלמנטינה ב־19 ש' ל־200 גרם, ואגס מיובש ללא סוכר ב־17.80 ש' ל־200 גרם. הבעלים, דודי פסח, מציין כי רוב הסחורה עושה את הדרך לגבעתיים מתאילנד. "הצרכנים נחשפים לפירות יבשים שהם לא ראו אף פעם. הם טועמים וקונים אותם כדי לגוון את שולחן החג, אך בשורה התחתונה רוב מה שהצרכנים הישראלים אוהבים לקנות בחג זה את הפירות היבשים המוכרים והבסיסיים - כי זה מה שמסמל להם את החג". במוצרים ה"קלאסיים", לדבריו, הוא רואה עלייה של 50 אחוזים במכירות בתקופת ט"ו בשבט, ובמקום הראשון נמצא התמר על סוגיו, ואחריו המשמשים והתאנים, וכמובן הצימוקים.

חג גם לאגרטל. גולף & קו, 80 ש'

גם חברת "תבואות" מתגאה בתבואה שלה לחג ומציעה פירות יבשים ואגוזים אורגניים, שלדבריה גדלים ללא שימוש בדשנים כימיים ובחומרי הדברה, וכן הם ללא תוספת גופרית וללא חומרים משמרים. תהליך הייבוש של הפירות הוא טבעי בשמש. המחירים נעים בין 17.90 ש' לאריזת צימוקים של 250 גרם ל־24.90 ש' ל־150 גרם של אגוזי קשיו או ל־170 גרם של חמוציות.

מייבש מזון. DAVO,‏ 1,490 ש'

ולמי שמחפש את המוכר והלא יקר, ברשת רמי לוי מוצעים פירות יבשים מהמותג הפרטי, ובהם תמר מג'הול (19.90 ש' לק"ג), תאנים (13.90 ש' ל־330 גרם) ומשמשים (17.90 ש' ל־450 גרם).

הגודל לא קובע

עם כל הכבוד לחג, חשוב לזכור שלצד המגוון, המחיר וההבטחה לפחות סוכר בצלוחית - יש גם מחיר בריאותי לצריכת הפירות היבשים. רונית דוייב, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק, מציינת כי "לפירות היבשים תדמית של 'נשנוש בריא' והם נחשבים לאלטרנטיבה לממתקים עתירי סוכר ושמנים. הם אכן יכולים לשמש תחליף נהדר לממתקים, אך אל תיתנו לפירות היבשים הקטנים להטעות". לדבריה, "אפשר לאכול פירות יבשים אך באופן מבוקר. מדובר בפירות בעלי ערך תזונתי ובעלי תרומה לבריאות". עם זאת, היא מדגישה כי "מומלץ לאכול פירות טריים שמהווים מקור טוב לרכיבי תזונה כמו ויטמין C ולמינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל".

עד הבית. מתוקה, 240-148 ש' 

לדברים מצטרפת חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא: "בחג כדאי לארגן צלחת חג סבירה ולא מפוצצת בפירות יבשים, ולצידה להגיש קערת פירות טריים". ממן מסבירה עוד כי חשוב להתייחס לערכים התזונתיים של הפירות היבשים. "בתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, לכן מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר - וזה כולל כמובן את הקלוריות", היא מסבירה. והעיקר, שיהיה בטעם טוב.

נבטים. עמותת אנוש, 10 ש' 

צילומים: בני גם זו לטובה, הדס ניצן, ליאור סוויסה, יח"צטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר