סיכון גבוה יותר לסרטן למתגוררים בפריפריה

המרכז הלאומי לבקרת מחלות מזהיר כי שיעורי המחלה בקרב תושבי הפריפריה גבוה משמעותית וסיכויי ההחלמה נמוכים יותר

בית החולים ברזילאי באשקלון // בית החולים ברזילאי באשקלון ,
בית החולים ברזילאי באשקלון // בית החולים ברזילאי באשקלון

עכשיו זה רשמי: מרחק גיאוגרפי מהמרכז ואשכול כלכלי-חברתי נמוך משפיעים על הסיכון לחלות בסרטן ועל סיכויי ההחלמה. גברים בפריפריה היו בסיכון גבוה ב-8 אחוז לחלות בכל סוגי הסרטן, ביחס לסיכון הצפוי בכלל האוכלוסיה, כאשר באזורים מרכזיים שיעורי התחלואה היו נמוכים ב-3 אחוז. בקרב נשים הערכים קטנים יותר: באזורים הפריפריאליים היה הסיכון לחלות גבוה ב-1-3% מהצפוי באוכלוסייה הכללית, לעומת האזורים המרכזיים, שם היה הסיכון נמוך ב-2-3% מהצפוי באוכלוסיה הכללית.

הנתונים עולים מניתוח ראשון מסוגו של נתוני הסרטן שנעשה במרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. הנתונים הוצגו היום (רביעי) במסיבת עיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן לרגל ציון יום הסרטן הבינלאומי.

בבחינת סוגי סרטן ספציפיים, נמצא כי הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס באזורים הפריפריאליים ביותר היה גבוה בגברים ב-17% ובנשים ב-12%, לעומת הסיכון של תושבי המרכז (הגיאוגרפי והחברתי), שהיה נמוך ב-8% בקרב גברים וב-7% בקרב נשים - מהצפוי באוכלוסיה הכללית.

כנס האגודה למלחמה בסרטן// צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן
כנס האגודה למלחמה בסרטן// צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

כנס האגודה למלחמה בסרטן// צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

"הממצא יכול לשקף מודעות גבוהה יותר ושימוש גבוה יותר בטכנולוגיות לגילוי מוקדם, ובעקבות כך הסרת נגעים טרום סרטניים שמפחיתים סיכון למחלה", מסבירה פרופ' ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהלת המרכז הישראלי לבקרת מחלות במשרד הבריאות.

10,931 מתו ממחלת הסרטן בשנת 2014

בסרטן הריאה בגברים נצפו פערים דומים, שניתן להסביר בשיעורי העישון הגבוהים בקרב גברים בחברה הערבית. ממצאים הפוכים נרשמו לגבי סרטן השד בנשים: הסיכון של תושבות האזורים המרכזיים היה גבוה יותר בהשוואה לאזורים הפריפריאליים. עם זאת המגמה אינה אחידה ויש לציין כי בכל האזורים היה הסיכון נמוך מהצפוי באוכלוסיה הכללית.

גם הסיכון לתמותה מסרטן בפריפריה היה גבוה מעט יותר: באזורים הפריפריאליים ביותר היה הסיכון למות ממחלות הסרטגבוה ב-8.1% יותר מהסיכון למות מסרטן באזורים המרכזיים ביותר.

בשנת 2014 אובחנו בישראל כ- 29,500 חולי סרטן חדשים ו-10,931 חולים מתו מהמחלה.

סוגי הסרטן הנפוצים ביותר, בקרב גברים, הם: סרטן הערמונית, מעי גס וריאה. ובקרב נשים:סרטן שד, מעי גס וריאה. סוגי הסרטן הגורמים לתמותה הגבוהה ביותר בקרב גברים הם (בסדר יורד): סרטן ריאה, מעי גס, ערמונית ולבלב. בקרב נשים: סרטן שד, מעי גס, ריאה ולבלב. 

מנתונים חדשים שהציגה פרופ' קינן-בוקר, עולה בשורה מעודדת לפיה ישנה ירידה משמעותית בשיעורי התחלואה והתמותה מסרטן: כ-25% ירידה בתמותה בשני העשורים האחרונים.

מ-2008 ועד 2014 נרשמה ירידה שנתית ממוצעת של 3.78% בשיעור החולים הגברים היהודיים בנשים יהודיות נרשמה מאז 2006 ירידה עקבית בשיעורי התחלואה מסרטן, עם ממוצע של 0.09% פחות חולות בשנה.

בגברים ערבים בין השנים 1990-2004 עלה שיעור החולים בכל שנה בממוצע ב-4.13%. לעומת זאת בשנים 2006-2014 נרשמה ירידה ממוצעת של 2.53% בשנה

בנשים ערביות נרשמה עד 2006 עלייה משמעותית בתחלואה, כאשר מדי שנה עלה שיעור החולות ב-4.54%. מ-2006 ועד 2014 נבלמה מגמת העלייה ושיעור החולות נותר דומה לאורך השנים.

עוד עולה מהנתונים כי ישראל במקום 18 מ-34 מדינות ה-OECD בתחלואה, אבל במקום ה-28 מתוך 34 בתמותה. 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסרה היום: "אם מה שידוע היום ייושם, ניתן להפחית את שיעורי ההיארעות והתמותה מסרטן ב-50%. מאחורי הנתונים המעודדים, ניכרת הפעילות המאומצת של האגודה למלחמה בסרטן שיזמה והובילה תכניות למניעה, אבחון מוקדם כמו גם לשיפור הטיפול והשיקום".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר