בתום המבצע: מפוני עמונה שבו לאסוף את חפציהם

הפינוי יימשך גם מחר חסות משרד הביטחון • המפכ"ל: "נמצה את הדין עם פורעי החוק בעמונה" • 60 שוטרים ואזרחים נפצעו במהלך המבצע • 13 נעצרו • צפו בתיעוד המאבק האלים מרחפן המשטרה

כוחות הביטחון בעמונה // צילום: אורן בן חקון // כוחות הביטחון בעמונה // צילום: אורן בן חקון

עשרות עובדי אגף המבצעים במשרד הביטחון החלו באריזת המיטלטלין בבתי עמונה המפונים. לכל בית/משפחה הוצמד עובד משרד הביטחון ועמו אורזים, מובילים, נגרים לפירוק והרכבת רהיטים, חשמלאים וכל בעל מקצוע שצריך כדי לסייע למשפחות המפונות באריזה. נציג של כל משפחה מלווה וילווה את האריזה. העבודות ימשכו הערב ומחר.

בשבוע הבא ייחל פירוק המבנים והתשתיות, תחת העיקרון שמה שניתן להרים ולהציל יילקח לאחסון, ומה שלא, ייהרס. כמו כן, שכר משרד הביטחון צוות מיוחד לטיפול ב-100 כבשים ועיזים שיועברו לחווה בבקעה, וכן צוות שמתמחה בפינוי היקב על הציוד שבו.

בתוך כך, מפכ״ל המשטרה, רנ"צ רוני אלשיך, התייחס היום (חמישי) לסיום המבצע בעמונה והבטיח כי המשטרה תמצה את הדין עם העצורים. "משטרת ישראל נערכה באופן מסודר מבעוד מועד, במדרג יכולות זמין, על מנת לאפשר פינוי שקט ומכובד ולהימנע ככל האפשר מפגיעה במפונים, או בכוחות הביטחון", ציין המפכ"ל.

רנ"צ אלשיך הוסיף כי "השוטרים הונחו ותורגלו לפעול ברגישות ובסובלנות, תוך איפוק מקסימלי מול תושבי המקום, מתוך התחשבות ברגשות הכאב של התושבים, ומתוך ההבנה כי מדובר במשימה רגשית מורכבת מאד". 

עוד לדברי המפכ"ל, "המשטרה הייתה ערה לגורמים אחרים שהגיעו לישוב ולא היו בשליטה כלשהי של הנהגה ציבורית ו/או חינוכית מכל סוג ולכן נערכה לאופציה בה תידרש להתמודד עמם".

בנושא האלימות שהופנתה כלפי הכוחות אמר רנ"צ אלשיך כי "כנגד כל גילויי האלימות, בוודאי זו הקיצונית, משטרת ישראל תפעל למצות את הדין כנגד פורעי החוק, כפי שהיא נוהגת דרך קבע ועל סמך כלל הראיות שנצברו על ידה במהלך המבצע".

סך הכול נפגעו 60 שוטרים ואזרחים ו-13 צעירים נעצרו במהלך פינוי מאחז עמונה. על פי המשטרה, למעלה מ- 1,000 אנשים הורחקו מהמקום - חלקם הגיע על מנת להזדהות עם המתיישבים, חלקם על מנת למחות, והשאר על מנת לנסות למנוע את פינוי הישוב בכח. לצעירים שנעצרו מיוחסת עבירה של הפרת סדר ושימוש באלימות כנגד השוטרים.

המפכ"ל אלשיך // צילום: גדעון מרקוביץ'
המפכ"ל אלשיך // צילום: גדעון מרקוביץ'

המפכ"ל אלשיך // צילום: גדעון מרקוביץ'

חלק מהשוטרים שנפצעו טופלו במקום וחלקם פונו לקבלת טיפול בבתי החולים. כל השוטרים שנפצעו מוגדרים במצב קל, וחלקם אף חזרו כבר לפעילות מבצעית. 

 

המעוז האחרון פונה בכוח

לאחר עימותים אלימים והתנגדות עזה, פינוי בית הכנסת בעמונה הושלם. כוחות הביטחון פועלים להרחיק את אחרוני המסתגרים והצעירים הנוכחים במקום, ולהעלותם לאוטובוסים. במקביל מאפשרת המשטרה לראשי הקהילה להוציא באופן מכובד את תשמישי הקדושה.

בית הכנסת במאחז הסתגרו כמה עשרות פעילי ימין. בסופו של דבר, לאחר שניסיונות ההידברות כשלו, החל פינוי המבנה בכוח. 

במהלך ניסיונות הכניסה למתחם הושלכו לעבר השוטרים אבנים, מטפי כיבוי, בקבוקי צבע, קרשים ואמצעים נוספים שהוכנו מבעוד מועד על מנת לפגוע בשוטרים ולמנוע את מהלך הפינוי.

במהלך היומיים האחרונים, כוחות מד"א וכוחות הרפואה של צה"ל ומשטרת ישראל העניקו טיפול רפואי ופינו לבתי החולים 57 בני אדם, בהם 42 מאנשי כוחות הביטחון ו-15 אזרחים שסבלו מפגיעות קור, חבלות בגפיים, חבלות יבשות, חולשה, התייבשות, עקיצת עקרב ופגיעה בפנים כתוצאה מהתזת חומרים. הנפגעים פונו לבתי החולים הדסה הר הצופים (27), הדסה עין כרם (18) ושערי צדק (12).

השלבים האחרונים של הפינוי // צילום: מירי צחי

מהמשטרה נמסר: "התנהגות זו מעידה שפורעי החוק אינם מכבדים את המקום בו הם שוהים ולבטח שלא את ההנהגה המקומית. נדגיש כי מדיניות האיפוק תימשך כל זמן שלא ינקטו פעולות אלימות שתכליתן פגיעה בכוחות הביטחון הפועלים במקום. כנגד כל פעולות אלימות המשטרה תפעל באופן בלתי מתפשר ותמצה את הדין כנגד פורעי החוק".

להדסה עין כרם פונתה הבוקר שוטרת מג״ב מכוחות הפינוי, כשהיא הסובלת מפגעי קור, ולקראת הצהריים פונה להדסה הר הצופים שוטר מג״ב עקב חבלה ברגל, במצב קל. יתר הנפגעים מעמונה טופלו ושוחררו במהלך הלילה. בסך הכל נפצעו במהלך המבצע 41 שוטרים, 24 אתמול ו-17 נוספים היום.

השלבים האחרונים של הפינוי // צילום: אורן בן חקון

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לפינוי ואמר: "אלו משפחות שנאלצו לעזוב את בתיהם, לנטוש את מפעל חייהם. וכולנו מבינים מה גדול הכאב... אני קורא לכולם להתפנות ללא שום אלימות, שום התנגשות, תוך כבוד לחיילים ולשוטרים, שגם להם לא פחות קשה. במקביל נחזק ישובים"

נתניהו אמר את הדברים באריאל, שם נערך טקס אזכרה לציון ארבע שנים לפטירתו של ראש העיר רון נחמן ז"ל.

בעת האירועים האלימים אמר השר לביטחון הפנים גלעד ארדן כי "‏המתבצרים בבית הכנסת הם חוליגנים הראויים לכל גנאי, הם מבזים את היהדות ואין להם שום כבוד לדת, בית כנסת ורבנים. אני מצפה מהמשטרה לפעול בנחרצות לפנותם".

השלבים האחרונים של הפינוי // צילום: מירי צחי

בית המגורים האחרון בעמונה פונה הבוקר

כל בתי התושבים בעמונה פונו הבוקר מיושביהם. קודם לפינוי בית הכנסת, פונה בית מגורים הסמוך לו - בו התבצרו עשרות פעילים. בין המשטרה לבין המתבצרים התקיימו במהלך הלילה והבוקר מגעים על מנת למנוע פינוי בכוח, ובמקביל נערכו הכוחות לפריצה למבנים. בסופו של דבר, מעט אחרי השעה 10:30 ולאחר המתנה ארוכה, החלו הכוחות בפינוי המתבצרים מבית המשפחה, ולאחר מכן גם מבית הכנסת.

תושבי עמונה הגישו הבוקר בקשה למשטרת ישראל ולעיריית ירושלים, לאשר הקמת עיר אוהלים מול בית רה"מ החל מיום ראשון ועד שיוקם עבורם ישוב חדש, כפי שהבטיחו אתמול ראש הממשלה ושר החינוך.

 אחרוני המפונים // צילום: מירי צחי
אחרוני המפונים // צילום: מירי צחי

 אחרוני המפונים // צילום: מירי צחי

סמוך לשעה 02:35 הסתיים פינוי המתבצרים בבית משפחת שאג, פינוי הבית מיושביו ארך כ-8.5 שעות של עבודת משטרה ומג"ב, שכן כ-150 פעילי ימין התבצרו בתוכו, בין היתר באמצעות צמיגים ושרשראות ברזל. 

פינוי המאחז החל אתמול בצהריים. אלה שעזבו את עמונה התפנו בעיקר למדרשת עפרה. אחרים מצאו דירות להשכרה. לשטח הגיעו אוטובוסים עם אנשי משרד הביטחון, שאמונים על אריזת תכולת הבתים שפונו לקראת הריסת המבנים עצמם.

 שוברים את האוטובוסים, וחוזרים לעמונה // צילום: שלומית גולדין הלוי

משאיות יוצאות מעמונה // צילום: אפרת פורשר

חלק מהכוחות עוזבים את עמונה // צילום: מירי צחי

עד הרגע האחרון חשבו התושבים שלא יהיה פינוי שיוריד אותם מההר, שהמתווה שהוצע להם – העתקת המאחז לחלקות סמוכות, יצא לפועל. כשהכוחות הגיעו אתמול לאזור הם הבינו שזה הולך לקרות. ועדיין, אף אחד לא ארז את ביתו ואת חפציו. חלק מהמשפחות הורידו כבר יום קודם לכן, בערב, את ילדיהם, והעבירו אותם לידי קרובי משפחה כדי שלא יאלצו לחוות את מראות הפינוי. אחרים עשו זאת אתמול בבוקר. 

הנערים והנערות הרבים שהמתינו לכוחות בדריכות, יצרו מחסומים – הן בכניסה לעמונה והן ברחבי המאחז. על הכבישים פוזרו סלעים, כדי למנוע מכלי רכב לנוע, ובדרך לבית הכנסת הובערה מדורה גדולה. בשעה עשר וחצי בבוקר החלו השוטרים ולוחמי מג"ב הערוכים לטפס לעבר עמונה. מספר צעירים ידו אבנים לעברם ונבלמו על ידי חבריהם ואנשי עמונה שביקשו מהם שלא לנהוג באלימות. עם הגעתם למאחז, נעצרו הכוחות והמתינו לפקודה. מידי פעם הם התקדמו טיפה ועצרו. בכל פעם שהייתה התקדמות מהסוג הזה, נדרכו הצעירים ולאף אחד לא היה ברור למה מחכים הכוחות. 

פינוי בית שאג, הלילה // צילום: מירי צחי

הם עמדו דרוכים בשני טורים ארוכים. כאלפיים שוטרים ולוחמי מג"ב גויסו למשימת הפינוי ועוד כאלף חיילים למשימת האבטחה במעגלים החיצוניים. על פי החלטה מוקדמת, השוטרים לא צוידו בכלי נשק וגם פרשים לא נראו הפעם במאחז. לקחים מהפינוי הקודם, בדיוק 11 שנה קודם לכן. השוטרים שחיכו לפקודה היו נתונים תחת צעקות וגידופים וניסיונות שכנוע של המוני הצעירים שעמדו מסביבם וקראו להם לסרב פקודה. האמוציות היו גבוהות, הצעירים חלקם בכו וחלקם צעקו ושוטר מג"ב אחד שהתרגש מההתרחשויות, ביקש לעזוב את המקום, ונענה. 

כוחות משטרה פועלים לפתוח את המבנים הנצורים // צילום: אפרת פורשר

כמה דקות לפני השעה אחת בצהריים ניתנה הפקודה והשוטרים החלו לצעוד במאחז. חלק הגדול התקדם לכיוון בית הכנסת, קבוצות אחרות, קטנות יותר, עברו בין הבתים והחלו להוציא את המתבצרים. הם הוציאו את הצעירים והצעירות וגם את התושבים. מי שהתנגד הוצא על ידי צוותים של ארבעה שוטרים ולוחמי מג"ב. מבין התושבים היו כשתים עשרה משפחות שלא התנגדו לפינוי ויצאו לבסוף בעצמם.

 

בין הצדדים פרצו עימותים כאשר פעילי הימין ניסו לחסום את הכוחות מלעבור, אחדים השליכו אבנים, בקבוקי צבע וחומרים בלתי מזוהים לעבר השוטרים ופגעו גם בחבריהם בדרך. כל מי שנלקח על ידי השוטרים, הובא לאוטובוסים שהמתינו במקום.

 

עימותים בין כוחות המשטרה לפעילים בעמונה // צילום: יאיר אלטמן

הפריצה לבית הכנסת // צילום: מירי צחי

עימותים ועצורים בעמונה // צילום: אורן בן חקון 

שר החקלאות אורי אריאל בעמונה // צילום: מירי צחי

האמל"ח שנמסרה לכוחות המשטרה לפני הפינוי // צילום: דוברות המשטרה
האמל"ח שנמסרה לכוחות המשטרה לפני הפינוי // צילום: דוברות המשטרה

האמל"ח שנמסר לכוחות המשטרה לפני הפינוי // צילום: דוברות המשטרה

בצלאל סמוטריץ' בעמונה// צילום: מירי צחי
בצלאל סמוטריץ' בעמונה// צילום: מירי צחי

ח"כים סמוטריץ' ומועלם אתמול בעמונה // צילום: מירי צחי

הפינוי נמשך שעות. כשהחושך החל לרדת והטמפרטורות צנחו עוד יותר, התקיימה במשטרה הערכת מצב. ההתלבטות הייתה אם להמשיך את הפינוי, גם בחושך, או להפסיקו ולהמשיכו עם אור ראשון. החשש הגדול היה מפני פעילי ימין נוספים שיצליחו במהלך הלילה להסתנן אל המאחז וכן העובדה כי סוף השבוע מתקרב וצריך לסיים את הפינוי כולו עד כניסת השבת. 

במשטרה הוחלט להמשיך עם הפעולות גם במהלך הלילה. בשעות הערב כבר נראה היה שגם השוטרים וגם פעילי הימין איבדו את סבלנותם ושני הצדדים הגבירו את התגובות האלימות אלה כלפי אלה. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר