שנת 2017 הולכת להיות שנת ה־VR בעולם הגיימינג. כשנתיים אחרי שהחלו לצוץ מחדש משקפי מציאות מדומה לטלפונים ניידים, והציגו משחקים ואפליקציות בחוויה וירטואלית, המותג הגדול ביותר בתחום הגיימינג - הפלייסטיישן של סוני - נכנס גם הוא למשחק, ובגדול.
באוקטובר האחרון השיקה סוני את Playstation VR, משקפי המציאות המדומה שלה, שמריץ משחקים על פלייסטיישן 4. היום יושק ה־ Playstation VR בישראל באופן רשמי, ואנחנו כבר לקחנו אותו לסיבוב, או שיהיה נכון יותר לומר שהוא לקח אותנו לעולמות מרתקים ולחוויה שאף אחד מעשרות הנסיינים שלנו לא חווה לפני כן.
משחקי מוח
עולם ה־VR הוא מסוג הדברים שבאמת צריך לחוות כדי להבין אותו. מהרגע שחבשנו את קסדת ה־Playstation VR ולחצנו "פליי" על המשחק הראשון, הבנו שמדובר בעולם אחר, תרתי משמע. האנשים שמסביב לשחקן יכולים לראות על גבי המסך בדיוק את מה שהשחקן עצמו רואה, אבל הם רק צופים. השחקן? הוא באמת שם, בתוך המשחק, בתוך העולם שמפתחי המשחק יצרו.
רוב משחקי VR מעוצבים כך שזירת המשחק בנויה ב־360 מעלות סביב השחקן. תסתכלו לצדדים, למעלה, למטה ואפילו אחורה - ותמיד יהיה שם משהו שקשור למשחק עצמו, אין שטח מת. כך שלמעשה, כל דבר שאתם רואים משדר למוח את התחושה שהוא נמצא בתוך העולם עצמו, ומדהים לראות באיזו מהירות המוח מסתגל ומגיב למה שקורה במשחק ולא למה שקורה מחוץ למשקפיים. העובדה שהקסדה מצוידת באוזניות רק מעצימה את הניתוק מ"העולם אמיתי" ואת השקיעה המהירה בווירטואלי.
"כל כולך בעולם הווירטואלי"
קיבלנו מגוון משחקים להתנסות בהם, אבל המשחק שללא ספק גנב את ההצגה נקרא Until Dawn: Rush of Blood. במשחק הזה אתם עולים למתקן של רכבת שדים בפארק שעשועים ישן ואפל, ועד מהרה הכל משתבש: תוקפים אתכם ליצנים מרושעים, זומבים ועטלפים וכל זה כשרכבת השדים טסה במהירות מסחררת, ולחלופין נרגעת ומכניסה אתכם לאזורים אפלים ומצמררים. אתם מצוידים בזוג אקדחים והמטרה שלכם - ניחשתם נכון - להרוג כל דבר שזז אבל לא פחות חשוב, לשרוד.
כל השחקנים שהתנסו במשחק הזה יצאו ממנו עם ניצוץ מתלהב בעיניים ועם טעם של עוד. "אתה פשוט שם, כל כולך נמצא שם, ברכבת הזאת", הסבירה אחת השחקניות, "הקטעים האיטיים הם המפחידים ביותר. אתה לא יודע מאיפה יגיע האיום הבא, וזו חוויה מצמררת אבל במובן הטוב".
שחקן אחר הוסיף: "רמת הריאליסטיות היא הרבה מעל המצופה. יש הבדל ענק מלהסתכל על המשחק מהצד לבין להיות בתוכו. המוח עושה את המעבר לעולם הווירטואלי בתוך שניות והניתוק מהעולם האמיתי הוא מוחלט".
כשהראש מתחיל להסתובב
הסיבה העיקרית ש־Rush of Blood הוא משחק מוצלח כל כך, מעבר לעולם המצמרר שהוא מספק, היא העובדה שהתנועה והתזוזה בו הן מינימליות וליניאריות למדי. כלומר, התנועה מתבצעת בכיוון אחד בלבד - קדימה. משחקי VR מעוצבים בסביבה של 360 מעלות, מה שאומר שהמשחק יכול להתרחש בעומק, ברוחב, למעלה ולמטה. במשחקים רבים מתבצעת תנועה במרחב העצום הזה, וכאן נכנס לתמונה האלמנט הבעייתי ביותר בעולם ה־VR - התנועתיות גורמת במקרים רבים לסחרחורות ולבחילה.
כך, למשל, במשחק ששמו "Valkyrie", אתם מטיסים חללית אל תוך קרבות אוויר בחלל. התפאורה ריאליסטית בטירוף, הגרפיקה עוצרת נשימה, אבל ברגע שהחללית החלה לטוס במהירות, נוסקת למעלה, מנמיכה טוס למטה ומתהפכת בניסיון לחמוק מהתוקפים - המוח מתקשה להבין מה באמת קורה והתוצאה היא חוסר איזון וסחרחורת כמעט מיידית.
תחושה דומה הרגשנו גם במשחק Rigs, שבו אתם נכנסים לתוך גוף של רובוט ואמורים לנצח רובוטים אחרים. לא הצלחנו לעבור את שלב ההדרכה הראשונית מבלי להרגיש צורך דחוף בהפסקה.
חוויה בעייתית עוד יותר התקבלה במשחקי מכוניות המירוץ Driveclub. כאן המכונית אמנם נוסעת רק קדימה, אבל המהירות היא מטורפת ולא הצלחנו לשרוד במשחק אפילו דקה אחת שלמה. ההמלצה שלנו: לפני שקונים משחק, תבקשו להתנסות בו בחנות או לצפות בביקורת ביו־טיוב כדי להחליט אם תוכלו לעמוד ברמת האינטנסיביות.
הכינו את הארנק
פלייסטיישן VR פועל על פלייסטיישן 4, ומחירו 2,399 שקלים. לשם השוואה, המוצר נמכר באירופה בכ־400 יורו, שהם מעט יותר מ־1,600 שקלים. אבל זה לא הכל: מוצר נלווה שהוא חובה לתפעול המשחקים הוא הפלייסטיישן קאמרה, שמגדיר את שטח המשחק וקולט את תנועותיכם באמצעות החיישנים. המצלמה עולה 359 שקלים.
בכל המשחקים תוכלו לשחק באמצעות שלטי הפלייסטיישן הרגילים. אך כדי לקבל את החוויה במלואה מומלץ מאוד לרכוש את שלטי ה־Move, שעולים 449 שקלים. כך שכדי ליהנות מהחוויה עצמה תיאלצו להיפרד מכ־3,200 שקלים.
אמנם מדובר באלפי שקלים, אך זהו עדיין מוצר ה־VR הזול ביותר, בהשוואה לקסדות VR שמיועדות למחשבים. קסדות אלו מתומחרות בחו"ל בכ־3,200 שקלים, אך מחירם בישראל עלול להיות מוכפל.
חשוב להדגיש כי משחקים שרצים על מחשב יכולים לעבוד אך ורק באמצעות מחשב עוצמתי עם מפרט טכני שמוערך בעוד אלפי שקלים, וזאת לעומת פלייסטיישן VR שלא דורש חומרה נוספת על הפלייסטיישן עצמו.
ומה לגבי מחירי המשחקים? ב"ישפאר", היבואנית הרשמית של סוני, מבטיחים שבמהלך 2017 ישווקו כ־50 משחקי VR. מחירי המשחקים מתחילים ב־99 שקלים ויכולים להאמיר ל־349 שקלים, תלוי באיכות ובאורך המשחק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו