הרבה הרגלים חדשים נרכשים בזמן השירות הצבאי. אבל לצד משמעת וכושר מתברר שהרבה חיילים נחשפים לעישון במהלך שירות החובה.
שכיחות העישון בקרב חיילים עולה בכ-40 אחוזים במהלך השירות, כאשר 18 אחוזים החלו לעשן במהלך השירות הצבאי ו-56 אחוזים מהחיילים, שהפסיקו לעשן לפני השירות חזרו לעשן בשירות הסדיר. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטאות העברית ותל אביב ובחיל הרפואה.
לפי המחקר, בעת הגיוס עישנו 26 אחוזים מהמתגייסים ובשחרור עישנו 36.5 אחוזים מהחיילים. מדובר בעלייה משמעותית בקרב החיילים שבוחרים להתחיל לעשן בעת השירות הצבאי.
עוד נמצא כי שכיחות העישון לאחר השחרור מהצבא הייתה גבוהה יותר בקרב גברים ועמדה על 40 אחוזים מאשר בקרב נשים העומדות על 32.4 אחוזים.
מעשנים שהפסיקו לעשן טרם השירות הצבאי היו בסיכון הרב ביותר לעשן במהלך השירות הצבאי - 56 אחוזים מהם חזרו לעשן במהלך השירות.
פרופיל קרבי נמצא כגורם סיכון עצמאי לתחילת עישון במהלך השירות בקרב חיילים וחיילות. הסיכוי של חיילים וחיילות בעלי כושר גבוה להתחיל לעשן היה גבוה ב-76 אחוזים מבעלי כושר נמוך.
בעלי כושר קרבי הם בעלי סיכוי גבוה יותר להתחיל לעשן בצבא // צילום אילוסטרציה: משה שי
התגלה הצורך באכיפה
עורכי המחקר מציינים שהתוצאות מהוות "קריאת השכמה" למקבלי ההחלטות. ויש צורך בתוכנית לפיקוח על נושא העישון בצבא - אכיפת החוק לאיסור עישון במקומות ציבוריים, מניעה וטיפולי גמילה במסגרת הצבא ועוד.
ד"ר לאה רוזן, ראש החוג לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב, התייחסה לנתונים ואמרה כי "השימוש בטבק בצה"ל פוגע בחיילי צה"ל ובביטחון. על הממשלה ומשרד הבריאות לשתף פעולה עם צה"ל במטרה לצמצם את מספר החיילים שמתחילים לעשן, לעודד חיילים מעשנים להפסיק לעשן, ולהגן על מי שאינו מעשן מפני חשיפה לעשן סיגריות. עלינו לקחת דוגמה מארה"ב, שערכה שינויים מקיפים במדיניות העישון במסגרות צבאיות, על מנת להגן על החיילים, ולשפר את המוכנות לקרב ואת ביצועי היחידות".
המחקר נערך בשיתוף חוקרים מחיל הרפואה בצה"ל ובמימון המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות. המחקר התפרסם היום (שני) בכתב העת המדעי Nicotine & Tobacco Research.
יו"ר הוועדה למאבק בנגע הסמים בכנסת, ח"כ תמר זנדברג, אמרה בתגובה למחקר שבדק את העישון בקרב חייל צה"ל כי "הנתונים הקשים שנחשפים היום על עישון חיילים מעלים זעזוע. לא ייתכן שצה"ל, צבא שהציבור משרת בו מכוח חוק, יגדיל ויעודד את ההרגל המסוכן הזה. אנשים צעירים נותנים את שנותיהם היפות ומסכנים את חייהם בצבא אך הסיכון הגדול יותר עבורם בטווח הארוך טמון בכך שיצאו מהצבא מעשנים. זה הזמן לתוכנית חירום למניעת עישון חיילים ולגמילה של חיילים מעשנים"
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה"ל מודה לצוות המחקר על תרומתו ורצונו לפעול לצמצום מספר המעשנים בצבא. צה"ל, וחיל הרפואה בפרט, פועלים לצמצום תופעת העישון בקרב משרתים, תוך שיתוף פעולה עם משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן. בדומה לתמונת המצב במדינה, קיימת בצה"ל מגמת ירידה לאורך השנים במספר המעשנים ובמספר הסיגריות שאדם צורך. על פי נתוני צה"ל והרשויות הלאומיות, הגיל הממוצע בו אדם מתחיל לעשן לראשונה הוא גיל 18, ללא קשר לשירותו הצבאי ולכן צה"ל נוקט מגוון פעולות לשם צמצום היקף המעשנים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו