טיסה טעימה

האוכל בטיסות משפיע מאוד על מחיר הכרטיס • לאחרונה מטבחי עילית כובשים את השמיים ופתרונות חסכוניים מוצעים במחלקות התיירים • ההערכה: המהפכה הקולינרית בשחקים תעשה לנו נעים גם בכיס

ארוחה כמו במסעדת יוקרה. SWISS // ארוחה כמו במסעדת יוקרה. SWISS

לא רק אהבה בשחקים, גם קולינריה בשחקים היא עניין משמעותי. משאבים רבים מופנים למטבחים הצפופים והמעופפים, ומיטב המוחות מהנדסים עד לפרט האחרון את תכולת המגש המסודר למופת.

עם שגשוגן של חברות התעופה המוזלות, חל שינוי תפיסתי גם בחברות התעופה הוותיקות. אט־אט מתפוגגת מחלקת התיירים כפי שהכרנו אותה עד היום - וכל זאת קשור, איך לא, לאוכל.

מתברר כי ערכו של מגש האוכל המפוקפק באיכותו הקולינרית מוערך בסכום כספי לא מבוטל עבור הנוסע. בשל כך החליטו בחברת התעופה בריסל איירליינס לשלב בין אלמנטים של טיסה רגילה, כגון בחירת מושב, כבודת יד ומזוודה נוספת ללא חיוב, לבין סממן של טיסות מוזלות - הלוא הוא הקיוסק המעופף. כלומר, במקום ארוחה חמה וקבועה מראש המוגשת לכל נוסע, מוצע תפריט מהודר של בית קפה קטן ומוקפד, המשאיר בידי הנוסע את הבחירה הכלכלית והגסטרונומית: כריכים, סלטים, טורטייה ראפ בכ־5 יורו למנה, וכן מנות חמות כגון פסטה, לזניה או עוף חמוץ־מתוק בכ־7 יורו למנה. כמו כן, מוצעים גם חטיפים ונשנושים מתוקים ומלוחים ומשקאות במחירים הוגנים.

לחסוך במחלקת התיירים. בריסל איירליינס

לנוכח שפע האפשרויות, אפשר בהחלט לחזות כי תכנון נכון עשוי להפוך את הטיסה לאיכותית יותר ואף למשתלמת יותר, שכן מחירי הטיסות שבהן יפעלו הקיוסקים המעופפים יופחתו באופן דרסטי בשנה הקרובה. 

סל מנות במחירים דומים מוצע גם באיזי ג'ט: מבחר כריכים ב־6 יורו, מאפי בוקר ב־3 יורו, מנות אינסטנט חמות וקטנות דוגמת מרקים בכ־4 יורו, וכמובן - עוגיות, חטיפים, קרקרים וממתקים במחירים שבין 1.5 ל־4.5 יורו. ההיצע אמנם מאפשר ליהנות מהמינימום ההכרחי, אך כשמדובר בטיסה קצרה אין צורך אמיתי ביותר מכך.

בנתב"ג נשארו מאחור

תופעה נוספת שתופסת תאוצה, בעיקר בשדות תעופה בחו"ל, היא ריבוי בתי הקפה המציעים מנות בריאות ומאוזנות המתאימות לאכילה בטיסה. אחת הרשתות המדוברות היא הרשת הבלגית EXKI, הפרוסה בשדות תעופה אירופיים. הרשת מתהדרת בהיצע רחב של מנות מפתות שעליהן מסומנים הערכים התזונתיים והרכיבים האלרגניים, והן זמינות לנוסע במחירים של כ־5 עד 9 יורו לסלט או כריך. צוות המקום אורז את הפריטים שנבחרו בעדינות ובתשומת לב, ואלה נשמרים טריים ומענגים גם שעתיים לאחר מכן בגובה אלפי רגל.

מנה של מסעדת "לה מייזון מאריט"

ומה אצלנו? לרוע המזל, בנמל התעופה בן־גוריון ההיצע דל והמחירים עבור התמורה אינם משתלמים. בעוד הסצנה הקולינרית הישראלית היא מהמובילות בעולם, נתב"ג נותר מאחור ומספק לרוב פתרונות דלוחים ומשמימים. בולטת לחיוב רשת ארומה, שמציעה קופסאות ירקות ופירות חתוכים, אך אלה טיפה בים לעומת המוצע ברחבי עולם.

כוכבי מישלן בשחקים

מבעד לווילון, הצצה אל מחלקות היוקרה מעלה כי בשורות שבהן ישובים הנוסעים בכורסאות נוחות לא נשלפים כריכים ואין כל זכר לכלי טייק אוויי מפלסטיק. 

זה זמן מה אנו עדים לשיתופי פעולה עם כוכבים בדמותם של שפים מעוטרים, המעניקים את חתימתם לתפריט במחלקות היוקרה. כך, למשל, בכל שישה חודשים בריסל איירליינס עובדת עם שף מישלן אחר מאזור כלשהו בבלגיה. האחרון היה שף דמיטרי מאריט מהמסעדה "לה מייזון מאריט" (La Maison Marit) שבפאתי בריסל.

מיקי שמו והקינוחים ביונייטד איירליינס  //  צילום: תמר מצפי

גם בחברת התעופה SWISS נוסעי מחלקות היוקרה נהנים ממטעמי שף מפורסם, סוון ווסמר שמו, שלו שני כוכבי מישלן ו־17 נקודות גו־מיו. עד תחילת חודש מארס ווסמר יעניק לנוסעים מסע גסטרונומי בחבל הארץ גריסון שבדרום־מזרח שווייץ, כחלק מהתוכנית הפופולרית של החברה, Taste of Switzerland. בדומה לקולגות שלו, מנסה ווסמר להוכיח כי אפשר להביא את המטבח העילי גבוה יותר, תרתי משמע, לגובה של 30 אלף רגל. 

ביונייטד איירליינס משתפים פעולה עם כוכבים ישראלים, ושיתוף הפעולה הנוכחי הוא עם שף קונדיטור מיקי שמו, שהפליא לייצר עבור החברה מנות אחרונות חדשות. מלבד שמו, בצוות הקולינרי המייעץ של יונייטד איירליינס בישראל חברים זה כמה שנים השפים הנודעים אביב משה ומאיר אדוני.

שמו ייצר שבע מנות אחרונות לקווים הישירים לניו יורק ולסן פרנסיסקו והן יוגשו במהלך השנה. הנה הצצה חלקית ומפתה: טארט שוקולד המכיל שלושה מרקמים - קראנץ' פרלינה, קרם נימוח וביסקוויט רך; טארט תפוחים עם קרמבל שקדים; וטארט אישי וחגיגי עם קרם וניל ופירות העונה. 

בירה באוויר. KLM

פינוק נוסף מגיע מחברת KLM, אשר השיקה לאחרונה בטיסות מיוחדות עגלת בירה בשיתוף היינקן, המציעה חוויה מרעננת בהחלט: בירה טרייה הנמזגת במהלך הטיסה. השדרוג קיים במחלקות היוקרה ורק בחלק מהיעדים ארוכי הטווח, וכן במהלך טיסות מיוחדות ובאירועים חגיגיים. חברת KLM גם מעניקה הזדמנות וחשיפה לשפים הולנדים בעלי שם ומעניקה להם את הזכות ליצור את תפריטי הטיסה במחלקות היוקרה. טעים באוויר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר