"הפחיתו בשתייה ממכונות קפה ציבוריות"

בשל ריכוז עופרת: משרד הבריאות ממליץ להפחית בשתייה ממכונות קפה בבתי קפה, משרדים וחנויות • המלצה גורפת לנשים בהריון

ריכוז עופרת גבוה נמצא במכונות // צילום: דודי ועקנין // ריכוז עופרת גבוה נמצא במכונות // צילום: דודי ועקנין

במשרד הבריאות ממליצים לציבור להפחית בשתיית קפה ממכונות בבתי קפה, חנויות ומשרדים, ולנשים הרות מומלץ להימנע מכך כליל. זאת, לאחר שבדיקה שנערכה במעל ל-200 מכונות גילתה ריכוזי עופרת גבוהים מהמותר. תוקף ההנחייה למשך כחודש. בינתיים, לא נאסר השימוש במכונות בהן נמצאו החריגות, ובמשרד הבריאות הסבירו שמדובר בהליך שמבצע משרד הכלכלה מול החברות.

הריכוזים הגבוהים התגלו בשני סוגי מכונות שמיובאות מאירופה ונמצאות במוסדות רבים, אולם במשרד הכלכלה ובמשרד הבריאות נמנעים מלציין באילו מכונות מדובר, לטענתם, בשל הליך המתנהל מול החברות, ומסתפקים בהודעה כללית לציבור להפחית את שתיית הקפה ממכונות. בחלק מהמכונות שנבדקו נמצאו רמות עופרת שעולות על המותר בתקן של 10 עד 20 מיקרוגרם עופרת לליטר.

במשרד הבריאות ציינו כי "בעקבות המידע שהצטבר, ולאחר התייעצות עם מומחים להנדסה, לטוקסיקולוגיה, ולבריאות הציבור, ובתיאום מלא בין משרדי הכלכלה והבריאות, הוחלט, כאמור, על ביצוע בדיקות פרטניות, לגילוי נוכחות מתכות כבדות במים המופקים ממכונות הקפה המוסדיות מאותם הדגמים. פעולה זו צפויה לארוך כחודש. מכונה אשר במי השתייה המופקים ממנה יימצאו חריגות ברמת עופרת, כפי שיורה משרד הבריאות בעניין - תיאסר לשימוש עד לתיקונה או החלפתה. במקביל, הוחלט על ביצוע בדיקות מדגמיות גם לדגמים נוספים של מכונות קפה מוסדיות".

במשרדי הבריאות והכלכלה לא אסרו את השימוש במכונות בהן נמצאו תוצאות חריגות, אלא מסרו כי "אין מדובר בסכנה מידית, יחד עם זאת, במהלך תקופת ביצוע הבדיקות, ומטעמי זהירות מונעת, משרד הבריאות ממליץ להפחית ככל שניתן בשתיית קפה ממכונות מוסדיות - עד לקבלת תוצאות בדיקה, ככל שהדבר מתאפשר. בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להימנע משתיית קפה ממכונות מוסדיות עד להודעה חדשה".

 

ההמלצה - בעיקר לנשים הרות

פרופ' יונה אמיתי, מומחה לטוקסיקולוגיה ובריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן וקופת חולים מאוחדת ציין כי "חד משמעית אדם ששתה שתי כוסות קפה ביום ואפילו יותר מכך ביום לא נמצא בסכנה".

עוד אמר פרופ' אמיתי כי "כפי שדווח נמצאו ריכוזים חריגים של עופרת במים שמשמשים להכנת קפה. עופרת היא חומר רעיל אך בתלות בריכוז. בכמויות המים הנצרכות במתקנים לשתיית קפה לא מדובר בסכנה בריאותית. מדובר בכמות קטנה שאינה מהווה סכנה לבריאות. על פי התקן של משרד הבריאות מותר ריכוז מסויים של עופרת במספר מצרכי מזון והכמות שנמצאת במים להכנת קפה אינה עולה על כלל כמות העופרת המותרת לצריכה יומית".

עוד ציין כי "המלצת משרד הבריאות נעשתה מטעמי זהירות מונעת. תינוקות, ילדים צעירים ונשים הרות הם בסיכון להיפגע מחשיפה ממושכת לעופרת ולכן ההמלצה יועדה לנשים הרות. חשיפה משמעות לעופרת עלולה לגרום לפגיעה התפתחותית, אך לא בכמויות שבהן מדובר".

פרופ' אמיתי אמר לסיום כי בשנים האחרונות ובתקופה האחרונה בפרט לא ידוע על מקרה של הרעלת עופרת. המקרה הקשה ביותר של הרעלת עופרת בישראל אירע לפני כחמש שנים בילד בן 7 שנהג להכניס לפיו משקולות עשויות עופרת שהיו על הוילון בביתו ואושפז עם פגיעה נוירולוגית ולאחר טיפול תרופתי החלים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר