בעקבות רצח הילדים: משרד הרווחה יקים מרכזי הגנה

התוכנית למלחמה באלימות במשפחה: אנשי מקצוע במסגרות שבהן מצויים ילדים ידווחו במקרה של סיכון • השר כץ: "נזהה את המצוקה ונמנע את הטרגדיה הבאה"

הטרגדיה בירושלים  //  צילום: נעם ריבקין פנטון // הטרגדיה בירושלים  //  צילום: נעם ריבקין פנטון ,
הטרגדיה בירושלים // צילום: נעם ריבקין פנטון // הטרגדיה בירושלים // צילום: נעם ריבקין פנטון

פרסום ראשון: משרד הרווחה יקים מוקדי איתור והגנה שיסנכרנו מידע בין משרדים במטרה למנוע רצח ילדים בידי הוריהם ובעיות אלימות במשפחה. 

שנת 2017 נפתחה בצורה טרגית, עם 5 ילדים שנרצחו על ידי האימהות שלהם, שהתאבדו לאחר המעשה. גם במקרים אלה, כמו בחלק ממקרי העבר, המשפחות היו מוכרות לשירותי הרווחה או השירותים הפסיכיאטריים. 

בחודשים האחרונים עובדים במשרד הרווחה על תוכנית למלחמה באלימות במשפחה, שבמסגרתה יוקמו מרכזי איתור והגנה ברשויות המקומיות. מדובר על מרכז שינוהל על ידי עובד סוציאלי. במקביל, בכל משרד ממשלתי רלוונטי כגון רווחה, חינוך, בריאות ועוד יהיה נציג האחראי לאיתור ולהגנה. אם איש מקצוע במסגרות שבהן הילד מקבל שירותים (בתי ספר, טיפת חלב, מרפאה וכו') יתרשם כי הילד מצוי בחשש לסיכון, הוא יפנה לנציג האחראי לאיתור והגנה במשרדו ויקבל ממנו ייעוץ והנחיות להרחבת הבדיקה. 

אם נציג זה יניח שיש מצב שמהווה סכנה לילד, הוא יעביר את המידע לעובד הסוציאלי שמנהל את מוקד ההגנה ברשות המקומית, וזה יחל מייד בהליך שיתוף מידע עם יתר המערכות, ויעבד את המידע לכדי תמונה מלאה. מנהל מרכז האיתור וההגנה גם יעביר הנחיות לכל הגורמים המטפלים. 

איריס פלורנטין, סמנכ"לית בכירה, מנהלת אגף שירותים חברתיים ואישיים במשרד הרווחה, מסבירה כי "המטרה למנוע מצבי סיכון לילדים. אם למשל גננת צפתה בילד שמגיע בבגדים שאינם מתאימים לעונה, עם סימני אלימות או חולה באופן קבוע - היא תפנה לאחראי המשרדי שלה ותציג בפניו את הדאגות, והוא ינחה אותה לאסוף מידע נוסף או יעביר את המידע למנהל מרכז איתור והגנה לאבחון שלם".

ההמלצה להקמת מוקדי הגנה הוגשה כבר בשנת 2010 על ידי ועדה בין־משרדית, אך מעולם לא תוקצבה. כעת, בתיאום עם הרשויות ובשיתוף פעולה עם משרדי ממשלה נוספים, מגובשת חקיקה בנושא והתוכנית תחל לפעול לא לפני 2019. שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר כי "על מנת לטפל באלימות במשפחה ביסודיות נדרש שיתוף פעולה הדוק בין משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, כשהדגש הוא על שיתוף מידע בין הגופים, כך שנזהה בזמן את המצוקה ונמנע את הטרגדיה הבאה".

בתוך כך, הבוקר תקיים הוועדה לזכויות הילד דיון חירום בנושא רצח ילדים על ידי הוריהם. ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), שפועלת לצד משרד הרווחה בנושא, אמרה כי "מחובתנו לעשות הכל על מנת למנוע אסונות שכאלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר