הפיגוע בנמל התעופה בפלורידה אמש (שישי) מעלה תהיות באשר למידת מהימנות האבטחה בנמלי תעופה ברחבי ארה"ב וביחס לתקנות הנהוגות. היורה, אסטבן סנטיאגו, אסף את הכבודה שלו באיזור חלוקת המזוודות וקיבל למעשה את הנשק לידיו. לאחר שטען אותו בשירותים, יצא והחל בירי.
רויטרס
בארה"ב הזכירו היום כי לא מדובר בפעם הראשונה בה מתבצע ירי חמושים ע"י שימוש בכלי נשק המוצא מהמזוודה, כאשר הפעם הקודמת הייתה בישראל, ב-30 במאי 1972. אז, הוציאו שלושה חברי "הצבא האדום היפני" - בשליחות החזית העממית לשחרור פלשתין - רובי קלצ'ניקוב ורימוני יד מתיקיהם לאחר נחיתתם בנמל התעופה בלוד ורצחו 24 בני אדם, מהם 8 ישראלים, והיתר צליינים מפורטו ריקו.
ככלל, עפ"י תקנות הבטיחות בארה"ב, אסור אמנם להעביר רובים ואקדחים בתיק היד שהנוסע רשאי להעלות איתו למטוס, אך מותר להעביר כלי נשק בתיקים ובמזוודות הנשלחים לתא המטען של המטוס ובלבד שאלה אינם טעונים, מוכנסים למכל קשיח ונעול ומוכנסים לתוך תיק שנבדק. מותר גם להעביר קליעים אם הם "מוכנסים לתיק שנבדק".
"הבחור הזה פעל לפי התסריט מ-1972", אמר היום ג'פרי פרייס, מומחה לאבטחת תעופה שהוסיף ספקות באשר ליכולת לעצור, בכל תנאי, רוצח פוטנציאלי נחוש. "מה היה מונע ממנו לנסוע לנמל התעופה, להחנות את מכוניתו ואז להוציא את הנשק שלו ולירות באנשים בתוך נמל התעופה?", תמה.
אסטבן סנטיאגו, נכנס לשירותים וכשיצא החל לירות
חיכו למזוודותיהם סביב המסוע - ונורו
בתוך כך אישרו בסוכנות המודיעין ה- FBI כי החשוד שביצע את הירי בנמל התעופה בפלורידה בחר בשדה התעופה "פורט לודרדייל הוליווד" בכוונת תחילה וכי לא ישנם סימנים לקטטה שהייתה על המטוס או בקשה חריגה בנוגע למטען של הנוסע.
ג'ורג פירו, חוקר מיוחד ב- FBI האחראי על חקירת האירוע טוען כי החשוד, אסטבן סנטיגו , משתף פעולה עם חוקריו. טרם ברור מהו הרקע לירי שביצע היורה שזוהה על ידי ה-FBI שאישר במסיבת עיתונאים כי היורה זוהה כאסטבן סנטיאגו - חייל לשעבר בצבא ארה"ב בן 26.
סנטיאגו הגיע לנמל התעופה בטיסה, נכנס לשירותים וכאשר יצא מהם החל לירות לעבר הממתינים לקבלת כבודתם בטרמינל. הוא רצח חמישה בני אדם ופצע שמונה נוספים, לפני שהסגיר את עצמו. את הנשק, כאמור, הוציא מהמזוודה אותה שלח לבטן המטוס באופן חוקי לחלוטין.
אמש דווח כי היורה הגיע בטיסה מקנדה אולם מדיווחים אחרים מסתמן כי סנטיאגו הגיע בטיסה ממיניאפוליס, לאחר שנחת שם בטיסת קונקשיין מאנקורג', אלסקה.
נוסעים שהיו עמו בטיסה סיפרו כי במהלכה היה מעורב בקטטה. מאוחר יותר התברר כי לסנטיאגו עבירה קודמת מתחום האלימות במשפחה, כאשר לפני כשנה היכה וחנק את בת זוגו. לפני מספר חודשים פנה הצעיר, במקור מניו ג'רזי, ל-FBI באלסקה וסיפר להם כי קולות בראשו אומרים לו להצטרף לארגון דאעש.
ברשת ABC דווח כי לאחר שהופיע במשרדי ה-FBI, החל לקבל טיפול נפשי. הוא טען כי הממשל מכריח אותו לצפות בסרטונים של המדינה האיסלאמית. הסוכנים ששוחחו איתו תיארו אותו כלא קוהרנטי.

פינוי פצועים מהזירה // צילום: אי.פי
סנטיאגו שירת בעבר במשמר הלאומי פורטו ריקו ובאלסקה, במהלך השירות נשלח גם לעיראק. על פי רישומים, הוא שירת במשמר הלאומי של אלסקה מדצמבר 2007 ועד אוגוסט האחרון, אז הודח מהשירות. בעיראק שהה מאפריל 2010 ועד פברואר 2011. בת משפחתו סיפרה אמש כי מאז חזר מעיראק, "הוא מתנהג מוזר".
גורמי ביטחון מארה"ב חזרו ואמרו במהלך הלילה כי החקירה עדיין בתחילתה, וטרם ברור אם ניתן לומר שמדובר באירוע טרור. בנוסף לא אושר על ידי הרשויות כי אכן היורה נחת בטיסה מקנדה, זאת לאחר שהשגרירות הקנדית טענה בהצהרה כי "היורה ל הגיע מקנדה ולא טס בחברת תעופה קנדית".
בינתיים, פרטים נוספים על הפרופיל של הרוצח עולים גם מפעילותו ברשתות החברתיות. באינסטגרם למשל פירסם סנטיאגו תמונות שלו במדי המשמר הלאומי, תחת המוטו "מצא אם השליחות שלך על כדור הארץ הסתיימה או לא; אם אתה עוד חי – סימן שהיא לא".
אנשי ה-FBI החוקרים את המקרה התחלקו הלילה בין מקום מגוריו המוערך באנקורג', לבין מקום הולדתו ומגורי משפחתו בניו ג'רזי. טרם ברור אם מישהו ממשפחתו ידע על המתקפה לפני שזו אירעה.
"הורדתי את הראש והתפללתי"
המשטרה הוזעקה למקום בשעה 12:55 בצהריים (שעון מקומי), אז דווח על צעיר בחולצת "מלחמת הכוכבים" שפתח ביריות בטרמינל. גורמים ביטחוניים הבהילו את השוהים במקום במעברים תת קרקעיים אל מחוץ למבנה ואף לכיוון מסלולי ההמראה והנחיתה. בהלה נוראית נוצרה במקום.
מושל פלורידה ריק סקוט הגיע למקום ועבר תדריך ביטחוני. נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ צייץ בטוויטר כי הוא עוקב אחר הנעשה: "מחשבותיי ותפילותיי עם כולכם, שמרו על עצמכם".
הנשיא המכהן ברק אובאמה, אמר: "ליבי שבור. האירועים הטראגיים האלה התרחשו יותר מדי פעמים במהלך שנות כהונתי", אך סירב להתייחס לחשד שמדובר באירוע טרור "עד שכל המידע יהיה בידיי".
ארי פליישר, אחד מעדי הראייה שהיה בעבר יועץ התקשורת של נשיא ארה"ב לשעבר בוש הבן, צייץ בטוויטר כי נורו יריות בשדה התעופה "וכולם ברחו". "עכשיו הכל נראה רגוע", הוסיף, "אבל המשטרה לא נותנת לאף אחד לצאת, לפחות לא מאיפה שאני נמצא".
ג'ון שילר, עד ראייה נוסף, תיאר את היורה כשדוף וסיפר כי הוא "ירה ישר לעברנו", בזמן שהנוסעים חיכו שמזוודותיהם יופיעו על המסוע. "הורדתי את הראש והתפללתי", סיפר שילר והוסיף כי אשתו העניקה עזרה ראשונה לאדם שנורה בראשו. חמתו ניסתה לעזור לפצוע אחר, אך התברר כי הוא כבר מת. עדת ראייה אחרת סיפרה כי היורה "לא אמר כלום, הוא היה שקט כל העת ולא צעק כלום".
עד הראייה מארק לי סיפר כי סנטיאגו הסתובב במקום וירה עד שהוריד את נשקו ו"נשכב על הרצפה כשפניו מטה", מחכה לכוחות שיגיעו לעצור אותו.
"אווירת חרדה ברחובות"
ג'ו זבולוני, ישראלי המתגורר מספר קילומטרים משדה התעופה, סיפר אמש לאתר "ישראל היום" על שהתרחש: "על פי מה שאנחנו יודעים עכשיו, מדובר בבחור צעיר שהציג את עצמו כחייל וריסס אנשים קרוב למקום שבו חיכו למזוודות". "אנשים כאן בהיסטריה, מדובר במקום שבו יש קהילה יהודית עצומה, אפשר להגיד שאפילו מדובר באחד מריכוזי היהודים הגדול בארצות הברית", הסביר, "רק שלשום הייתי בשדה התעופה ואספתי משם אורחים, אני תמיד טס משם".
זבולוני הוסיף: "יש אווירת חרדה ברחובות, אנשים כאן לא יודעים מה קורה ודי מפחדים, אני מאוד מקווה שהסיפור הזה יגמר עם כמה שפחות נפגעים".
נמל התעופה פורט לודרדייל הוליווד הוא השני בגודלו בדרום פלורידה, ונמצא כ-30 ק"מ מצפון למיאמי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו