שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מאמי, דאדי, במבה

"אפקט הבמבה" מגיע לחו"ל • המכון הלאומי לאלרגיות בארה"ב ממליץ: "להאכיל ילדים בבוטנים כבר לפני גיל חצי שנה" • הסיבה: ילדים ישראלים סובלים פחות מאלרגיה לבוטנים

אסטל סטיבנסון מאוהיו אוכלת במבה // צילום: אי.פי // אסטל סטיבנסון מאוהיו אוכלת במבה // צילום: אי.פי ,
אסטל סטיבנסון מאוהיו אוכלת במבה // צילום: אי.פי // אסטל סטיבנסון מאוהיו אוכלת במבה // צילום: אי.פי

המנהג הראשון שכמעט כל הורה ישראלי מנחיל לילדיו - אכילת במבה, התגלה במחקר בריטי־אמריקני כבר לפני שנה כתרופת מנע לאלרגיה לבוטנים. כעת המנהג הזה גם מביא איתו המלצות: אתמול הודיע המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות (NIAID) בארה"ב כי מומלץ לחשוף תינוקות לבוטנים כבר בשנה הראשונה לחייהם כדי להרגיל את גופם לסוג מזון זה.  

המכון מציין כי בכל מקרה, על החשיפה לבוטנים להתבצע רק אחרי שהילד מתחיל לאכול מאכלים מוצקים ולמעשה פרס את ההמלצות לשלוש קבוצות גיל. 

תינוקות הסובלים מאקזמה קשה או מרגישות לביצים נמצאים בסיכון גבוה בחשיפה לבוטנים, ולכן מומלץ שיתחילו לאכול מזון המכיל בוטנים כבר מגיל 6-4 חודשים, ולאחר היוועצות עם רופא. 

עבור תינוקות בעלי אקזמה מתונה יותר, מומלץ שיהיו חשופים מגיל 6 חודשים. אלו שאינם בעלי עור רגיש או שאינם רגישים למזון יכולים להתחיל לאכול מאכלים עם בוטנים בהתאם לשיקול דעת ההורים (וכאמור לאחר שהורגלו באוכל מוצק). 

מכון ה־NIAID הוא חלק ממערך המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב (ה־NIH), שאמונים על המלצות בריאות עבור הממשל הפדרלי בארה"ב. 

המחקר הוא למעשה תולדה של חידה שהטרידה חוקרים לפני כמה שנים: מדוע ילדים יהודים בבריטניה נמצאים בסיכון גבוה פי עשרה לפתח רגישות לבוטנים לעומת ילדים בישראל בעלי רקע גנטי דומה? החוקרים סברו שההבדל נעוץ בכך שבישראל נוטים להאכיל ילדים בבוטנים בשלב מוקדם הרבה יותר. 

ואכן, המחקר שנערך בבריטניה במימון ה־NIH האמריקני והושלם בשנת 2015 בהתבסס על ניסוי קליני שנערך בקרב יותר מ־600 תינוקות בעלי סיכון גבוה, מצא כי בקרב תינוקות בסיכון גבוה שצרכו מזון עם בוטנים באופן שוטף עד גיל חמש, הסיכוי לפתח אלרגיה לבוטנים פחת ב־81 אחוז. במסגרת המחקר נעשה שימוש רחב בחטיף במבה הישראלי. על פי "הוושינגטון פוסט", רוב בתי הספר האמריקניים אוסרים על הכנסת מוצרים עם בוטנים לשטחם בשל החשש לחשיפה קטלנית של אחד התלמידים הרגישים, שמספרם גדל פי ארבעה במהלך 13 השנים האחרונות. 

"החוקרים החליטו לפעול נגד האינטואיציה ואמרו - אולי בעצם כדאי שהורים יאכילו את התינוקות בבוטנים כבר בשלב מוקדם", אמר יו"ר ה־NIAID. 

לטענתו, ההמלצות החדשות יעזרו למנוע רגישויות פוטנציאליות בקרב אלפי ילדים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר