העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" ביצע אתמול בדיקת עובדות לנאומו של מזכיר המדינה היוצא ג'ון קרי, שהתמקד בהתנחלויות ובהחלטתה של ארה"ב להימנע ולא להטיל וטו על ההחלטה שהתקבלה במועצת הביטחון של האו"ם ואשר גינתה את ההתנהלות הישראלית.
בהתייחס לטענתו של קרי כי "חשוב לציין כי כל ממשל אמריקני, רפובליקני ודמוקרטי, התנגד להתנחלויות הפוגעות בסיכויים להשיג שלום" - בעיתון האמריקני ציינו כי הנשיא אובאמה, עוד לפני כניסתו לתפקיד, היה שייך למחנה שראה בהתנחלויות מכשול מרכזי לכל הסכם שלום. "מהרגע שהפך לנשיא, אובאמה נקט עמדה קשוחה בנוגע להתנחלויות ובמהרה כפה עימות עם הממשלה הישראלית. אובאמה האמין שמחווה שכזאת תסייע בחיזוק התמיכה הערבית בתהליך השלום", נכתב.
עוד, לפי ה"וושינגטון פוסט", "אפשר לטעון כי הדרישה להקפיא את ההתנחלויות כתנאי מקדים למו"מ עם הרשות הפלשתינית פגע במאמץ הדיפלומטי של ממשל אובאמה מההתחלה, לאור העובדה שבעבר זה לא היה תנאי לקיום שיחות שלום".
בבדיקת עובדות זאת מצוין כי ג'ון קרי צדק כשטען כי כל ממשל אמריקני התנגד להתנחלויות בגלל היותן מכשול לשלום, "אבל הוא טעה בכך שצבע את כל הממשלים באותה מברשת, שכן לפעמים שפת הניסוח (כמו בשנות רונלד רייגן) היתה מתונה יותר, ובהן ההתנחלויות הוצגו כמזיקות ולא כבלתי חוקיות".
נוסף על כך, על פי הכתוב, ממשלת ישראל האמינה כי בעת כניסתו של אובאמה לתפקיד היה לה הסכם עם ממשל בוש שהושג ב־2004, אשר יאפשר את המשך פיתוח ההתנחלויות בגושים הגדולים. "אך נציגים של ממשל אובאמה סירבו להכיר בכך שהיתה הסכמה שכזאת בין המדינות והפעילו לחץ להביא להקפאה מלאה של הבנייה", נכתב בכתבה. כמו כן, מצוין ב"וושינגטון פוסט" כי "קרי לא הזכיר בנאומו כי במהלך הממשל השני של בוש וממשל קלינטון הפלשתינים דחו הצעות מראשי הממשלה הישראלים, שהיו מובילות להקמתה של מדינה פלשתינית באמצעות חילופי שטחים שהיו מאפשרים לשמר את ההתנחלויות הגדולות".
גם האמירה של מזכיר המדינה היוצא ג'ון קרי כי "שום ממשל אמריקני לא עשה יותר למען ביטחון ישראל מאשר זה של ברק אובאמה", זוכה לביקורת בעקבות ההסתייגות הישראלית החריפה של ממשלת ישראל מהסכם הגרעין של שש המעצמות עם איראן.
בתוך כך, מחר צפוי הקונגרס האמריקני לאשרר את הצבעת האלקטורים, שלב אחרון ורשמי לפני השבעתו של דונלד טראמפ לנשיאות ב־20 בינואר.