השופטת נאור: "ההשתלחות בשופטים - סכנה לשלטון החוק ולדמוקרטיה"

נשיאת בית המשפט העליון בהודעה חריגה בעקבות משפט אזריה: "מגנים בכל לשון מתקפה בוטה כמו זו שאנו עדים לה כעת" • דובר צה"ל: "זהו צבא העם ועליו לשהישאר מחוץ לויכוח הפוליטי" • 2 נעצרו בחשד לפרסום התבטאויות מסיתות ברשתות החברתיות

נשיאת ביהמ"ש העליון מרים נאור // צילום: אורן בן חקון ,
נשיאת ביהמ"ש העליון מרים נאור // צילום: אורן בן חקון

״צה״ל מגנה כל אמירה ופעולת הסתה מכל סוג שהיא כלפי השופטים בבתי הדין הצבאיים, מערכת המשפט הצבאית וכנגד כל משרת צה״ל באשר הוא", נמסר מדובר צה"ל הערב (חמישי) בעקבות קריאות ההסתה שנשמעו אתמול עם הקראת הכרעת דינו של סמל אלאור אזריה. דו"צ הוסיף כי "ההשתלחות החמורה ראויה להוקעה ולאמירות ברורות. צה״ל הוא צבא העם ועליו להשאר מחוץ לויכוח הפוליטי. אין לאפשר הסתה או פרסומים הפוגעים במשרתי צה״ל ויש לגנותם באופן נחרץ ובוטה.מפקדי צה״ל ימשיכו לפעול להגנת המדינה ולהבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל". 

מוקדם יותר היום, התייחסה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור למקרי ההסתה נגד שופטי בית הדין הצבאי ששפטו בפרשת החייל אלאור אזריה. "בית המשפט העליון וחבר שופטיו אינם יכולים לעמוד מנגד, לנוכח המתקפות חסרות הרסן ולנוכח האיומים המופנים כלפי שופטי בית הדין הצבאי. מערכת בתי הדין הצבאיים היא מערכת שיפוטית עצמאית, והדרך הלגיטימית להשיג על הכרעותיה קבועה בחוק".

עוד נמסר: "מבלי לנקוט, כמובן, עמדה לגבי ההכרעה המשפטית, אנו מגנים בכל לשון מתקפה בוטה כמו זו שאנו עדים לה כעת, שמקומה לא יכירנה בחברה מתוקנת. ביקורת עניינית על פסקי דין היא לגיטימית כמובן, אולם ההשתלחות המתרחשת בימים אלה חצתה את גבולות השיח הלגיטימי והיא מהווה סכנה לשלטון החוק ולדמוקרטיה. לשופטים בכל ערכאות השיפוט אין אופציה להיכנע להסתות ולאיומים. אין על השופטים מרות זולת מרותו של הדין. כך נהגו – וכך ימשיכו לנהוג – כל שופטי ישראל".

משטרת ישראל עצרה הלילה צעיר תושב ירושלים, בחשד שהסית לאלימות בפוסט שפרסם בפייסבוק נגד השופטים בפרשת אלאור אזריה. 

מעצרו בוצע לאחר שמשטרת ישראל ביקשה וקיבלה את אישור פרקליטות המדינה לחקירה  וזאת בעקבות פרסום פוסט שהפיץ בקבוצה בפייסבוק ובו "הביע ביקורת קיצונית על החלטת השופטים בגין הרשעתו של החייל אלאור עזריה", כלשון הודעת המשטרה. 

מהמשטרה נמסר כי "משטרת ישראל מנטרת באופן תדיר פעילות רשתית החורגת מגבול הבעת דעה לגיטימית וחשודה כהסתה.  משטרת ישראל לא תאפשר כל הסתה לאלימות כנגד מוסדות שלטון ומשפט ותנקוט ביד קשה כנגד כל פרסום שהינו בגדר הסתה ועלול להוביל לפגיעה ממשית באנשי ציבור". 

כמו כן, חשודה נוספת, תושבת קרית גת בת 22, עוכבה לחקירה בחשד שפרסמה איומים ברשתות החברתיות על רקע הרשעתו של אזריה. בתום חקירתה היא שוחררה בתנאים מגבילים, כך נמסר מהמשטרה.

בני משפחת אזריה היו מתוחים מאוד לפני כניסתם לאולם הדיונים בבסיס הקריה. אושרה, אמו של אלאור, פרצה בבכי ונתמכה על ידי בעלה. אלאור עצמו התקבל במחיאות כפיים ובחיבוקים עם כניסתו לאולם הדיונים, והתיישב בין אמו לבין חברתו.

במהלך הקראת הכרעת הדין, שארכה זמן רב, התחושה בקרב משפחתו וחבריו של אזריה באולם היתה קשה מאוד. אחת מהנוכחות במקום צעקה "שמאלנים מגעילים" ויצאה מהאולם. אחרת הוצאה מהאולם לאחר שצעקה: "הבן שלי במודיעין לא הולך מחר לצבא". אמו של אזריה, אושרה, פרצה שוב בבכי וצעקה: "זה משחק מכור".

צילום: רויטרס | צילום: רויטרס

לאחר השמעת הכרעת הדין, בחרו הוריו של החייל אלאור אזריה וילדיהם להסתגר בביתם בעיר רמלה, כשכל העת הם זוכים לביקורים של קרובי משפחה, חברים ותומכים רבים.

 

"המאבק לא תם"

בהודעה שהפיצה המשפחה נאמר כי "המשפחה מתכנסת בבית כדי לעכל את הכרעת הדין ולהחליט על הצעדים הבאים במישור המשפטי והן במישור הציבורי. המשפחה מודה לציבור שהתייצב לימינה בשעות הרות הגורל ושואבת עידוד והעצמה מהאהבה הרבה שהורעפה עליה".

על פי קרובי המשפחה, ההורים החלו בהתייעצויות עם סניגורים ועם אנשים נוספים, כדי לבדוק אילו צעדים נוספים עליהם לנקוט. לדבריהם, "יש אפשרות להתחיל לעבוד על לחץ ציבורי לחנינה בטרם גזר הדין. אך ההליך המשפטי שקובע שניתן להגיש בקשת חנינה לאחר גזר הדין ומיצוי כל הצעדים המשפטים כולל ערעור". 

חברי המשפחה הקרובים הדגישו כי המאבק שלהם לא תם, וכי הם ימשיכו לפעול "כדי שאלאור לא יישב אפילו יום אחד במאסר".

•  •  •

שחקן חיזוק: עו"ד יורם שפטל מצטרף לצוות ההגנה

צוות ההגנה של אלאור אזריה זכה אתמול לחיזוק עם הצטרפותו של עו"ד יורם שפטל. הוא יצטרף לעורכי הדין אייל בסרגליק, אילן כץ, כרמית שחיבר ובן מלכא, שמלווים את אזריה מראשית המשפט. 

בראיון לערוץ 20 אמר עו"ד שפטל כי "אני רוצה להביע את שמחתי על כך שפנו אלי כדי להצטרף למלאכת הקודש של לימוד סניגוריה על הקורבן האומלל".

האפשרות המרכזית של אזריה לקבל חנינה היא לפנות לנשיא המדינה. לשם החלטתו, יבקש הנשיא גם את חוות דעתו של הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל שרון אפק (שהחליט להגיש את האישום), וכנראה גם את חוות דעתם של הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט ושר הביטחון.

אך את בקשת החנינה ניתן יהיה להגיש רק לאחר שפסק הדין יהיה חלוט, כלומר, שלא ניתן יהיה עוד לערער עליו.

השלב הבא במשפט יהיה טיעונים לעונש. הדיון בנושא צפוי להתקיים באמצע החודש. 

בנוגע לערעור, אומר עו"ד עידן דביר, המתמחה בדיני צבא, כי סיכויי ערעור להתקבל נמוכים מאוד: "ביה"ד הצבאי לערעורים יכול רק לשנות את המסקנות המשפטיות על בסיס המסקנות העובדתיות. לכן, דינו של הערעור יהיה להידחות". אם הערכאה תדחה את הערעור, יכולים סניגוריו לפנות בבקשת רשות ערעור לביהמ"ש העליון. 

לאחר שפסק הדין יהיה חלוט יוכל אזריה לבקש הקלה בעונשו על פי חוק השיפוט הצבאי. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר