סופו של "ג'יימס בונד הישראלי". יוסי ג׳ינו מהמושבה מגדל שבעמק הירדן, הלוחם האגדי של סיירת מטכ״ל, השב״כ והמוסד, שזכה לכינוי ג׳יימס בונד הישראלי, הלך אתמול לעולמו בגיל 69 ויובא היום למנוחות בבית העלמין במושבה הוותיקה שעל שפת הכנרת. במותו הותיר יוסי ג׳ינו אשה אתי, ושלוש בנות עדי, נטע ונועה.
מאז גיוסו לצה"ל בשנת 1965, ובמשך קרוב ל-30 שנים, שירת ג׳ינו כמסתערב הראשון בסיירת מטכ״ל ובהמשך בשב״כ ובמוסד. הוא פעל מטעם המדינה במשימות עלומות מעבר לקווי האויב, תוך שהוא מסכן את חייו פעם אחר פעם ועומד בהצלחה במשימות שהוצבו לו. בתחילת שנות 70- ה נשלח ג׳ינו מטעם המוסד לכורדיסטן, לסייע בהקמת גדוד קומנדו. במהלך השירות הביטחוני שלו, אף שימש ג׳ינו כקצין בטחון בשגרירויות של ישראל באירופה.
הרבה אגדות נקשרו סביב שמו ומעלליו של יוסי ג׳ינו ורבות מפעולותיו נותרו חסויות עד היום. היו שסיפרו שהוא היה זה שפיתח את תורת הלחימה של הלוחם הבודד, הפועל הרחק בעורף האויב, בלי קשר ובלי יכולת להיחלץ. ג׳ינו שדיבר ערבית רהוטה פעל במדינות ערביות עוינות במזרח התיכון. ״אני מכיר רחובות, פינות, כבישים ואנשים בכל מיני בירות ערביות, יותר טוב משאני מכיר את החנויות ברחוב דיזנגוף בתל אביב״, נהג לספר.
ג'ינו ולוחמי הפשמרגה בהרי כורדיסטן// צילום: באדיבות המשפחה
במסגרת עבודתו הוא חדר לבדו עשרות פעמים למדינות עוינות כמו מצרים, לבנון, עירק וסוריה והביא מודיעין יקר מפז שהציל חיי לוחמים בצה״ל. הוא היה מאד מקורב לרמטכ״ל לשעבר רפאל (רפול) איתן ז״ל, שאף העלה אותו מדרגת סמ״ר לדרגת סרן, מבלי שעבר קורס קצינים.
בתצהיר שהגיש רפול לבית המשפט לפני 24 שנים, בעניינו של יוסי ג׳ינו, הוא כתב: ״בתוקף תפקידי כרמטכ"ל שלחתי אותו לפעילות מבצעית שאינני יכול עדיין לפרטה, אבל כל שאוכל לומר הוא שאותה הפעילות הייתה מעבר לכל דמיון, ושיוסי עמד במשימות הללו הכבירות בתוקף אישיותו המיוחדת ויכולותיו המבצעיות, נכונותו להקרבה אישית והידע המקצועי והצבאי שלו, שאין שני לו בכל צה"ל ובכל מערכת הביטחון. מדובר, בידע ובניסיון שלא ניתנים למדידה ואפילו לא להשוואה. הרבה מאוד ישראלים חייבים ליוסי את חייהם. אני לא יכול לפרט מעשים אלו לבית המשפט אבל ראוי היה יוסי שהמדינה תצדיע לו. זר לא יבין מהי תרומתו האמיתית של יוסי ג'ינו לביטחון המדינה״, כתב רפול.
נועה ג׳ינו (30), בתו הצעירה של יוסי ז״ל, סיפרה הבוקר ל״ישראל היום״ על אביה: ״אבא לא היה רק לוחם עשוי ללא חת ובעל זכויות בשמירת ביטחונה של מדינת ישראל, הוא היה בראש ובראשונה אבא למופת, איש משפחה מסור שתמיד, אבל תמיד, העמיד את המשפחה בראש סדר העדיפות שלו, גם אם היה באמצע ישיבה עם הרמטכ״ל״, סיפרה הבת בכאב, ״הוא עזר לנו בלימודים, הקדיש לנו זמן בסבלנות, ליווה אותנו ועמד לצידנו בעל שעה, בכל דקה בכל יום. הוא היה אדם גדול ואדם דגול, אדם חכם ברמות של גאון, עם נתינה אדירה שתמיד העניק לי ולאחיותי את התחושה שאנחנו בשבילו מעל הכל. כמובן שהוא היה מקור לגאווה ענקית עבורנו על כל מה שתרם לביטחון המדינה. חבל לי שבשנותיו האחרונות, המדינה לא ידעה להוקיר לו תודה על מעשיו״, אמרה הבת.
אהוד ברק, ראש הממשלה והרמטכ״ל לשעבר, ספד לג׳ינו בחשבון הטוויטר שלו: ״נפרד מאיתנו יוסי ג'ינו, בן למשפחה עמוקת שורשים במגדל. ממניחי היסודות ליכולת המבצעית של סיירת מטכ"ל. אוהב ישראל ואוהב אדם. נחסר אותו תמיד", כתב ברק.