הוכח מחקרית: גברים מקטרים יותר כשהם חולים

37.5 מעלות חום ובן הזוג לא מפסיק להתבכיין? • עכשיו זו כבר עובדה שכשגברים חולים, הם מגזימים ומרחמים על עצמם

גברים מקטרים יותר מנשים כשהם חולים // צילום: Gettyimgaes // גברים מקטרים יותר מנשים כשהם חולים

אתן ודאי מכירות את התופעה. הגבר שלכן קצת מצונן, אולי יש לו קצת חום, צריבה קלה בעיניים - אבל הוא מקטר כאילו הוא מקסימום עומד להיפרד מהחיים. את מתרוצצת סביבו, מבשלת לו מרק חם ומכינה לו תה, בעודו ממרר ומרחם על עצמו, ואחרי שעות של קיטורים ורחמים עצמיים, הוא פתאום קם ויוצא לעבודה חולה. מחקרים הוכיחו שאנחנו לא מדמיינות, גברים מקטרים יותר כשהם חולים, אבל בכל זאת רצים לעבודה.  

בסקר של קארל אליוט מEngage Mutual שנערך בקרב 3,000 גברים, נמצא כי אחד מכל שני גברים מגזים בתיאור המחלה שלו, כדי לזכות במקסימום אמפתיה. הוא מתאר למשל הצטננות כ"שפעת", וכאבי ראש כ"מיגרנות". באנגלית יש לזה אפילו ביטוי - Man flu, שמתייחס לנטייתם של גברים להקצין ולהגזים בתיאור מחלתם. עוד מצא הסקר כי גברים מרחמים על עצמם יותר מאשר נשים, והם מקטרים ומתלוננים יותר כשהם חולים. 57% מחפשים תשומת לב באופן קבוע כשהם חולים, ו-65% נאנחים וגונחים כל הזמן. כמו כן נמצא כי גברים חולים פחות מנשים (חמש לעומת שבע פעמים בשנה), אבל בכל פעם שהם חולים, הם דואגים ליידע את כל הסביבה. 

ובכל זאת, למרות הקיטורים, גברים נוטים יותר מנשים להמשיך בחיים כרגיל, כולל ללכת לעבודה. 76% מהם בוחרים ללכת לעבודה במקום לנוח בבית. יותר מכך, גברים ייטו פחות מנשים ללכת לרופא ואף יימנעו מכך, ולכן יאובחנו מאוחר יותר כחולים למשל בסרטן או בסוכרת – תופעה שמדאיגה מאוד את מערכת הבריאות בבריטניה - על פי דיווח של ה-BBC.

ואיך מגיבות הנשים למחלות הגברים? 

אליוט מצא כי שש מתוך עשר נשים אינן אוהבות לראות את בני הזוג חולים, ו-49% משתדלות מאוד לתמוך בהם בזמן מחלתם. ואיך הן תומכות בגבר החולה? 46% עושות לבן הזוג אמבטיה, 27% מגישות לו ארוחת בוקר למיטה, ושני שליש יקפצו לבית המרקחת לקנות לו תרופות.

ולסיום, מחקר חדש של אוניברסיטת סטנפורד מוכיח כי ישנו בסיס מדעי לקיטורים של הגברים. הם אכן מחלימים לאט יותר מנשים ואכן חווים אחרת שפעת. הכל בגלל הורמון הטסטוסטרון הגברי שפוגם ביכולת של גופם להילחם בווירוסים. נשים, לעומת זאת, זוכות בהורמון האסטרוגן שמחזק את מערכת החיסון שלהן ומאט את התפשטות הווירוסים בגופן (כל עוד הן פוריות).

*הכותבת הינה דוקטור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מרצה בכירה במכללה האקדמית הדסה, מחברת הספרים "לדעת אהבה", "זוגיות: מדריך למשתמש" ו"הורות ללא מסכות"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר