עיסוק ביהלומים, כריית מחצבים ועסקים ביבשת אפריקה מרכיבים כנראה את הקוקטייל הקטלני ביותר שיכול להיות עבור טוהר המידות של איש עסקים. בעוד בני שטיינמץ הוא אדם קנאי לפרטיותו ולסודותיו, עסקיו מתנהלים בעולם חשוך שבו רב הנסתר על הגלוי, ולא במובן הקסום והמסתורי.
צילום: שמואל בוכריס
סודות אינם דבר רצוי, ואור השמש הוא חומר החיטוי הטוב ביותר בכל עניין ובכל מקום. עסקים אמנם שומרים על עצמם על ידי שמירת סודות מסחריים או פרטי עסקאות באופן חשאי, אבל הפומביות של הפעילות עדיפה על פני החשאיות ותואמת את האינטרס הציבורי שראוי להוגנות בעשיית עסקים. קשה לדמיין עסקים שמתנהלים בצורה ישרה באפריקה, כל שכן כשמעורבות ממשלות של שליטים ורודנים שעלו עם קלצ'ניקובים על קודמיהם ואין מסורת של משילות מסודרת.
יש להדגיש כי אנחנו אפילו לא לפני כתב אישום, אלא רק בעיצומה של חקירה, ולכן חזקת החפות עומדת לשטיינמץ כמו לכל אדם. כמו כן, יש פה צד נוסף בסיפור. קשה להתרשם שמי שעשויים "לרשת" את עסקיו של שטיינמץ באפריקה, הגם שמדובר בתאגידים רבי כוח מהמעצמות, יהיו שונים וטהורים בפרקטיקות ובמנהגים שלהם. מי שחושב שיש כאן מאבק בינלאומי הרואי לניקוי אורוות באפריקה, ייתכן שגם הוא לוקה בתמימות.

מכרה סימנדה בגינאה, בבעלות החברה של שטיינמץ // צילום: ריו טינטו
אפריקה כן משתנה בשנים האחרונות, וקרב אימתנים בין כמה מעצמות מתחיל לשחק בה תפקיד. מצד אחד סין נכנסת בעוצמה ורוכשת קרקעות חקלאיות ומכל הבא ליד, ויש כלכלנים שמעריכים שבכוונתה להפוך את אפריקה ל"אסם תבואה" חדש בעשורים הקרובים.
מהצד האחר, המעצמות הוותיקות עדיין מנסות לכרות את המחצבים היקרים המצויים בשפע בחלק ממדינות היבשת. ואיפה שיש נפט, יהלומים, מתכות וכו', אנחנו כנראה נמשיך לראות התגלגלות של פרשיות מהסוג הזה.
במקרה של שטיינמץ קשה שלא להתרשם שיש סידרה של פרשות שנדבקו אליו ונקשרו בשמו ולא רק באפריקה, אך ייתכן שהרגלים מגונים לכאורה נדבקים וממשיכים להדביק הלאה. במובן הזה, יש נורמות שעדיף להתרחק מהן כדי שאנשי עסקים ישראלים יוכלו להביט בעצמם במראה. ושחיתות מידבקת.
במובן הזה טוב עושות רשויות החוק שאינן נותנות הנחות לאיש.
• • •
ההסתבכות של שטיינמץ
חקירה בינלאומית הובילה למעצרו של איש העסקים הישראלי • החשד: שילם שוחד של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר, בתמורה לזיכיונות לכריית ברזל • פרקליטו: "בטוחים בחפותו"
איש העסקים המיליארדר בני שטיינמץ חשוד כי שיחד את נשיא גינאה לשעבר תמורת קבלת זכויות כרייה במכרות ברזל. אתמול, בתום חקירה סמויה, נעצר שטיינמץ ונלקח לחקירה ביחידה ארצית של המשטרה, ובסיומה שוחרר למעצר בית בערבות של 100 מיליון ש'.
מדובר בחקירה חובקת עולם ורחבת היקף בשיתוף רשויות האכיפה בארה"ב, בשווייץ, בגינאה ובישראל, במסגרת המאמץ הבינלאומי נגד תופעת השוחד לעובדי ציבור זרים. לאור החשד למעורבות פלילית של ישראלים בחו"ל, ניהלה המשטרה בתיאום עם הרשויות בחו"ל חקירה סמויה שביססה, כך אומרים במשטרה, את החשדות נגד שטיינמץ וחשודים נוספים. על פי החשד, הוא שילם עשרות מיליוני דולרים כשוחד לנשיא גינאה לשעבר, לנסנה קונטה, ולאשתו באמצעות חברת BSGR שבשליטתו ובתמורה קיבל זיכיונות לכריית ברזל בגינאה, אשר הניבו רווח של מאות מיליוני דולרים. נוסף על כך, המשטרה מייחסת לו גם עבירה של הלבנת הון. החשדות נגד שטיינמץ מתייחסים לתקופה שבין השנים 2006-2012.

הנשיא לשעבר, קונטה // צילום: אי.פי
שטיינמץ שוחרר למעצר בית בן שבועיים, נאסר עליו ליצור קשר עם המעורבים והוא הורחק ממשרדו למשך 30 יום, זאת נוסף על הערבות הכספית. חשודים נוספים צפויים להיחקר.
שטיינמץ מכר 51% מרישיונות הכרייה שלו בגינאה לענקית הכרייה הברזילאית ואלה (VALE) תמורת 2.5 מיליארד דולר, אך עד פברואר השנה שולם לו לכאורה חצי מיליארד דולר בלבד בעבור הסכום. גם בשווייץ פשטו רשויות החוק על נכסיו לפני כמה שנים. הפרשה הנוכחית נחשפת לראשונה בישראל.
פרקליטו של שטיינמץ, עו"ד יובל ששון, מסר בשמו: "מדובר במיחזור של טענות מוכרות וידועות זה שנים ארוכות. זה מהלך מתוכנן ויזום על ידי השלטון המושחת של נשיא גינאה (הנוכחי, א"פ) אלפה קונדה, שמנסה לגזול שלא כדין את זכויות הכרייה של חברת BSGR. מדובר בניסיונות מתמשכים וחסרי בסיס המיועדים להסוות את מעשי השחיתות שמטרתם הפקעת הנכסים שלא כדין. אנחנו משתפים פעולה ובטוחים בחפותנו".
אפרת פורשר וחזי שטרנליכט• • •
בני שטיינמץ: פרופיל
אימפריה של מכרות
אף שהוא מוגדר כאחד הישראלים העשירים בתבל, בני שטיינמץ (60), בן למשפחת יהלומנים מנתניה, מקפיד על פרופיל נמוך מול התקשורת. הונו הוערך על ידי מגזין "פורבס" בכ־1.34 מיליארד דולר. הוא מדורג במקום ה־1,694 מבין עשירי תבל באותו הדירוג, ובארץ הוא מדורג לפי "פורבס" במקום ה־15 בעושרו.
את הונו עשה בתחום היהלומים והוא התפתח לכריית מחצבים וגם לענף הנדל"ן. ברקורד של החברות שלו נמצאת גם "תספורת" לכספי הפנסיה של הציבור דרך חברת סקורפיו, שהשקיעה השקעות לא מוצלחות במזרח אירופה ובמקומות נוספים. שטיינמץ עבר לבלגיה לאחר שירותו הצבאי והמשיך את עסקי היהלומים של אביו. הוא מכר לאחיו את חלקו בחברה המשפחתית שעוסקת בתחום היהלומים. כיום האימפריה העסקית שלו מתרכזת בחברת BSGR, שיש לה נוכחות משמעותית במדינות אפריקה.
חזי שטרנליכטטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו