בדיקה חדשנית שפותחה בקופת חולים מכבי ובשיתוף חברת מדיאל הצליחה לאתר 100 איש במצב של טרום סרטן המעי הגס (בעלי פוליפים שטרם התפתחו לגידול סרטני) ועוד 11 עם סרטן המעי הגס. עם זאת, הבדיקה עדיין לא מחליפה את בדיקות הסקר המומלצות לגילוי מוקדם - קולונוסקופייה ובדיקת דם סמוי בצואה.
מדובר בתוצאות לסיכום השנה הראשונה של השימוש בבדיקה שנקראת "קולון סקור" - מדובר באלגוריתם מתמטי שסורק את בדיקות הדם ה"רגילות" שמבצעים מבוטחי מכבי בני 50 עד 75. הבדיקה נעשתה רק על מטופלים שנמנעו, למרות ההמלצות, מלבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, כגון קולונוסקופייה ובדיקת דם סמוי בצואה.
מניתוח הנתונים עולה כי בדיקת ה"קולון סקור" איתרה 600 מטופלים בעלי נתונים חריגים, ומתוכם נקראו לעבור בדיקת קולונוסקופייה 300 מבוטחים (ה־300 האחרים היו חולים בסוגי סרטן אחרים או מבוגרים מדי לביצוע הבדיקה). מתוכם, כאמור, נמצאו 100 מבוטחים שסבלו מפוליפים טרום־סרטניים והבדיקה למעשה מנעה מהם לחלות בסרטן, ועוד 11 שכבר חלו בסרטן.
אף שהמטופלים שאותרו בבדיקת ה"קולון סקור" קיבלו זימון מרופא המשפחה וקיבלו הסבר שלפיו הם בסיכון גבוה לחלות בסרטן המעי הגס ומומלץ להם לעבור קולונוסקופייה, 32 מהם סירבו בתוקף לעבור את הבדיקה.
"הצלחתו של ה'קולון סקור' בפועל היא חסרת תקדים ומביאה בשורה למאות אלפי אנשים שאפשר להציל אותם מהסרטן על ידי גילוי מוקדם", אמרה פרופ' ורדה שלו, מנהלת מכון המחקר של מכבי. מנתוני סיכום השנה הראשונה לשימוש ב"קולון סקור" עולה שמקרב מי שאותרו על ידי הבדיקה ועברו קולונוסקופייה נמצא פוליפ או גידול אצל 47 אחוזים, לעומת 30 אחוזים מקרב מי שמאותרים בבדיקת דם סמוי בצואה. הבדיקה החדשנית נמכרה כבר לכמה מדינות באירופה.
בתוך כך, אתמול נחנך במכון מחקר ה"ביג דאטה" של מכבי. בו יתבצע מחקר בעזרת מיליארדי פרטי מידע אנונימיים שנצברו במכבי במהלך בדיקות דם, בדיקות הדמיה ואבחנות וכן נתוני משקל וגיל, לחץ דם ועוד. המכון הוקם בתרומת איש העסקים מוריס קאהן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו