מחקר: "ייתכן שאנה פרנק לא הוסגרה לנאצים"

היסטוריה במחלוקת • מחקר הולנדי טוען כי נעצרה במהלך פשיטה על מזייפי תלושי מזון

אנה פרנק // צילום: אי.אף.פי // אנה פרנק // צילום: אי.אף.פי

האם אנה פרנק, בניגוד לדעה הרווחת, לא הוסגרה לנאצים, אלא נעצרה כחלק מפשיטה בלתי קשורה על בניין המשרדים שבו התחבאה באמסטרדם יחד עם שבעה נוספים? כך נטען במחקר חדש שנערך בהולנד. 

המחקר, שנערך על ידי מוזיאון אנה פרנק, מטיל ספק בגירסת ההסגרה ואף מעלה תהיות שמא המעצר התרחש כחלק מהסתעפות של פשיטה לא קשורה ב־4 באוגוסט 1944, ולא בגלל מידע שהתקבל מטיפ אנונימי. 

במחקר נטען כי ייתכן ששירותי הביטחון של הנאצים לא הגיעו לבניין כדי לעצור יהודים באותו יום, אלא כחלק ממאבק בקבוצה שעבדה בבניין ועסקה בזיוף תלושי מזון, ששניים מחבריה כנראה היו בקשר עם אנה פרנק. ביומנה הזכירה את מעצרם של השניים וקראה להם "B" ו־"D" לציון שמותיהם Martin Brouwer ו־Pieter Daatzelaar. 

במסגרת המחקר נבדקו המסמכים הרשמיים של המשטרה ושל מערכת המשפט מאותה תקופה, והתגלה כי השוטרים שעצרו את אנה פרנק ואת הנוספים שהתחבאו עימה היו אמונים על המלחמה בזיופים ובסוגיות הקשורות לכספים. כמו כן, החוקרים מצאו כי הפשיטה נמשכה יותר משעתיים, מעל ומעבר לזמן שהיה דרוש לשם מעצר השמונה. 

מסמכים נוספים שהמחקר מציג מצביעים על סיבה נוספת למעצר: בבניין היו גם אנשים שעבדו באופן לא חוקי - כדי להימנע מעבודות הכפייה של הנאצים ומשליחה לגרמניה. 

"מקום שבו אנשים עבדו באופן בלתי חוקי וששניים מאנשי המכירות שלו נעצרים בגלל חלוקת תלושי מזון הוא מקום שמן הסתם נמצא בסיכון שימשוך תשומת לב מצד הרשויות", נטען במסגרת המחקר. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר